In de natuur geldt dat grotere roofdieren in de regel ook groot aas tot zich nemen. Ook voor vissen en roofvissen kun je dat in grote lijnen zeggen. Maar natuurlijk zijn er genoeg uitzonderingen. Wanneer er geen groot aas is, zal een roofvis immers ook moeten eten en vele kleintjes vullen ook de maag! In dit artikel spelen we in op de trend van het vissen op haaitjes, roggen en conger, waarbij het gebruikte aas vaak wat groter is dan bij het vissen op andere soorten. Hoe bieden we dat aas aan; welk aas gebruik je voor welke soorten en hoe bevestigen we dat aan de haak? In dit artikel wat voorbeelden, maar ook uitzonderingen die de regel bevestigen!

Guntars hoef je niks te vertellen over het vangen van gevlekte gladde haaien.

 Door Guntars Zukovskis

Coronacrisis

Als we Guntars Zukovskis spreken, zitten we nog midden in de coronacrisis en hoewel we in Nederland gelukkig wat bewegingsvrijheid hebben, is de situatie in het land van Boris Johnson de sportvisser beduidend minder goed gezind. Je mag er 5 mijl rond je huis op uit trekken, maar daar blijft het ook bij. Guntars is een fanatieke zeevisser en kan vanwege die 5 mijl zijn geliefde visrijke Bristol Channel niet bereiken. Hij doodt de tijd met het vissen op snoek, kopvoorn en baars in de buurt. Gelukkig heeft hij daardoor tijd om voor Zeehengelsport eens wat op een rij te zetten over de aassoorten en de manier van aanbieden op de grotere zeevissen. Want daar heeft de geboren Let verstand van. Op zijn social media komen de mooiste gladde haaien, roggen, congers en zeebaarzen voorbij. In de rubriek Masterclass van Zeehengelsport 373 trok hij de aandacht al eens met zijn officieuze zeebaarsrecord in Engeland: een vis van liefst  21 lb 2 oz (iets over de 10 kg) die hij ving in februari 2020. Met groot aas toch?

Voor een tientje kochten we deze ingevroren squids bij de visboer.

“In dit geval klopte het zeker,” zegt Guntars desgevraagd, “maar het toeval speelde ook mee die dag. Ik kon in de winkel geen zeepieren meer krijgen namelijk en besloot die middag om ingevroren makreel als aas te gebruiken voor de congers, opgebonden aan Pennel pulley rig met een 80 lb voorslag. Dat pakte onbedoeld goed uit, want dei zeebaars had er ook geen moeite mee.” Naast flinke zeebaarzen en kabeljauwen vangt Guntars met regelmaat smooth-hounds – gevlekte gladde haaien. Zijn record staat op 17 lb 10 oz, een vis van bijna 8 kg. En congers ving hij tot ruim 9 kg aan toe.

Guntars vist al heel water jaren op grote Engelse vissen zoals smooth-hounds. Ook ving hij een enorme zeebaars als ‘officieus’ Engels record.

Halve krabben aan de aasnaald…

Flinke brok aas

Om die grotere vissen een flinke geurende brok aas voor te houden, neemt hij een koelbox mee met de nodige aassoorten. Dat aanbod ziet er wat anders uit dan de doorsnee aassoorten zagers en zeepieren van zeevissers uit de Lage Landen, maar dat is gelukkig bij ons wat aan het veranderen omdat je ook steeds vaker squid (inktvis) of mesheft op de haken aantreft voor soorten als gul en zeebaars. Op de volgende pagina’s laat Guntars op ons verzoek zijn aasaanbiedingen zien voor diverse grotere vissoorten. Soorten die wij ook steeds vaker aantreffen aan de Noordzee en zijtakken als Westerschelde, Oosterschelde, Noordzeekanaal of Nieuwe Waterweg. Ook laat hij zien met welk gereedschap hij te werk gaat om dat op de haak te binden.  Zeggen we daarmee dat we hier op dezelfde manier moeten gaan vissen als in Engeland? Nee. Het zijn wel goede voorbeelden van manieren en aasaanbiedingen die werken, vanwege de jarenlange ervaring van de Engelsen met deze vissoorten, maar ook aan deze kant van de Noordzee zitten we niet stil en leren elke week wel weer iets nieuws. Vandaar ook nog een kanttekening bij de opsomming van Guntars; een kanttekening die slaat op aassoorten die bij ons ook goed werken!

Nieuwsgierig naar de rest van dit artikel? Deze zal verschijnen in Zeehengelsport 379 die omstreeks 16 september bij de abonnees in de bus zal vallen. Wil jij voortaan niks missen van dit magazine, neem dan een abonnement: klik hier.