Het brakke water blijft een interessante biotoop voor vis en visser. Niet alleen overlappen hier de zoet- en zoutwatervissoorten zich, ook zijn het vaak uiterst voedselrijke plekken. The place to be dus! Met de jonge zeeviscrack Jeroen Eijssens van Nipro Hengelsport (Den Helder) namen we op het Noordzeekanaal te Velsen-Zuid de proef op de som. Zeebaars, gul, bot en wie weet zelfs snoekbaars… We volgden Jeroen van minuut tot minuut.

https://www.youtube.com/watch?v=HJlX9gvdZOw&t=7s

We hebben om een uur of zes in de avond afgesproken. Jeroen is echter al eerder in de weer met het zoeken naar een goede stek. De voorkeur gaat uit naar twee plekken die vaak wat rustiger zijn met vissers, zo kun je daar lekker ongestoord je ding doen. Helaas, bij aankomst blijken beide onbereikbaar te zijn vanwege ondoordringbare oeverbegroeiing.

De scharren doen het goed langs onze kust en ook op het Noordzeekanaal.

17:15 uur

Misschien dan de stek bij de pont Velsen-Zuid? Een prima stek, met onder de kant meteen 3 meter water, dat vervolgens al heel snel naar de 10 meter gaat. Verder zorgt de veerboot voor de nodige beroering bij het af- en aan aren van Zuid- naar Noord-Velsen; iets dat de vissen aan kan zetten tot azen. Verder kun je een rijke diversiteit aan vissoorten verwachten. Eén minpuntje, logisch genoeg is de stek vaak druk bezet met vissers.

De montage van Jeroen met kraaltjes, nylon sleeve stops en een swivel bead.

17:30 uur

En inderdaad, Jeroen is niet de enige op de pontstek. Gelukkig ziet hij twee sympathieke klanten uit de winkel (Nipro Hengelsport), die hem uitnodigen om gewoon vlak bij hen plaats te nemen. Het is wat passen en meten, maar prima te doen. Ook de vangstberichten zijn goed te noemen.

Een zeevisser met een reel, iets dat je niet veel ziet langs onze kust.

Met name de diversiteit op dit stuk brakke water is goed te noemen; van grondels tot gul. Met name de schar is in groten getale aanwezig. Jeroen heeft hier eens een sessie gedraaid, waarbij hij tegelijkertijd zeebaars, bot en een snoekbaars ving. We zijn benieuwd wat het Noordzeekanaal ons vanavond te bieden heeft.

Opeens een gul voor onze buren. Wie weet huist er een schooltje.

18:00 uur

We ontmoeten Jeroen, die nog druk bezig is om zich te installeren. Het eerste wat opvalt zijn de reels op zijn hengels. In Engeland schijnt dit gesneden koek te zijn, in ons land zie je men op zee toch uitsluitend met molens werpen. Jeroen moet lachen om onze verbaasde blikken: “Tja, hoe moet ik dat verklaren? Het werpen met reels spreekt me gewoon aan en het is iets dat ik van mijn vader Erik Eijssens mee heb gekregen.”

“Het werpen an sich met de techniek die daarbij komt kijken vind ik al mooi. Noem het een hobby binnen een hobby”

Zo te zien vereist het nogal de nodige kunde om er mee aan de slag te gaan, maar Jeroen haalt met gemak een respectabele afstand. “Het werpen an sich met de techniek die daarbij komt kijken vind ik al mooi. Noem het een hobby binnen een hobby”, vervolgt Jeroen, die daarbij benadrukt dat je als beginner beter met een molen kunt beginnen.

De aerodynamische clipped rig.

Het veertje voor op spanning brengen.

De hakenclip.

18:15 uur

En dan die hengels, die mogen ook gezien worden. Heuse Paul Kerry’s van Team Daiwa en dan ook nog eens met een eigen touch. Zo heeft Jeroen op de achterkant een demonteerbare extension aan laten brengen, voor nog meer power bij de worp en zijn de ogen vervangen voor zogenaamde lichtgewicht titanium Pac Bay hengelogen. Tot slot een versneden glastop voor optimale beetregistratie. Het resultaat is het tegenovergestelde van een zwabberhengel, een strakke stok die je goed kunt laden voor het afstandwerpen.

https://www.youtube.com/watch?v=QMgiUtyNQgc&feature=youtu.be

18:30 uur

Al snel blijken we hier te maken te hebben met een echte specialist. Iemand die zijn spraakwaterval rijkelijk laat vloeien, bordenvol tips & tricks. We vergeten bijna daadwerkelijk te gaan vissen. Links en rechts wordt er intussen volle bak gevangen, met name de schar lijkt er opgestapeld te liggen. Het een na het andere doublet of zelfs triples komt boven water.

Heerlijk zo’n speld waar je snel mee kunt wisselen.

18:35 uur

Jeroen besluit er wat vaart in te gooien, maar kan het niet laten om ook zijn montage nog eens goed tegen het licht te houden. Wat betreft de hoofdlijn is hij erg te spreken over zijn Arena Mimitec nylon (met fluorocarbon coating), een lijn die in Nederland exclusief verkrijgbaar is bij Nipro Hengelsport. Op zijn reel zit 28/00 en dat heeft een trekkracht van maar liefst 18 kilo. Als voorslag gebruikt Jeroen een Trabucco taper leader (26/00-57/00).

“…Met name bij de vangst van paling kan dat wel zo makkelijk zijn.”

De 64/00 fluorocarbon onderlijn heeft drie 34/00 fluorocarbon zijlijnen van precies 30 cm, voorzien van een haak maat 4-6. Voor de montage van de zijlijnen op de onderlijn gebruikt Jeroen een zogenaamde swivel bead. Iets dat ervoor zorgt dat de zijlijn mooi om zijn as kan draaien, zonder dat de boel in de war raakt; met name bij de vangst van paling kan dat wel zo makkelijk zijn. Deze swivel bead wordt gestopt door nylon stop sleeves met tussenkomst van 3 mm grote kunststof kraaltjes.

Feedervissers gebruiken een voerkorf, waarom zeevissers niet. Jeroen kwam met deze ingenieuze tool op de proppen.

Beetje voer er in (gezoute zeepieren).

Dichtdraaien.

Klaar voor gebruik.

18:45 uur

Aan de rechterkant van ons wordt zowaar een mooie gul gevangen! De betreffende visser heeft nog weinig ervaring in de zeevisserij en is er dolblij mee! Leuk om te zien!18:50

Jeroen is nog bezig met zijn tweede hengel, maar al vrijwel meteen nerveuze tikken op de versneden glastop. Niet lang daarna haalt hij zijn eerste buit binnen, twee mooie scharren en een krab.

Lood waar over nagedacht is van het Engelse merk Gemini. Onafhankelijk van elkaar uitklapbare ankers en demonteerbaar zodat je eenvoudig van loodgewicht kunt wisselen.

19:00

Zijn tweede hengel wil Jeroen op grotere afstand hebben liggen. Zodoende kiest hij voor een zogenaamde geclipte lijn, een aerodynamische montage die dit soort afstanden met zo min mogelijk weerstand in de lucht overbruggen. Hierbij is de zijlijn voorzien van een veer en wordt de (beaasde) haak vastgezet in een clip. Bij het neerkomen op het water schiet de haak los uit de clip en hangt hij weer vrij.

21:40 uur

Aan de scharren lijkt geen einde te komen. Ook met enige regelmaat bot, waarvoor Jeroen overigens een uiterst handig onthaaktangetje gemaakt heeft (zie video op Total Fishing).

https://www.youtube.com/watch?v=LLkayyipeYU&feature=youtu.be

Qua aas is de zager hier meestal favoriet, toch lijkt de combi Franse tap-zeepier het vandaag te winnen. Met name die tap is interessant, het is lekker stug, blijft dus mooi op de haak zitten en lekt net wat meer geurstoffen uit. Eén nadeel, met circa 65 cent per stuk zijn ze behoorlijk prijzig. Enfin, de zon gaat onder en dat kan volgens Jeroen een wisseling van de wacht betekenen. De kans op paling en tong wordt nu groter.

Onze linkerburen die ons uitnodigden bij hen plaats te nemen. Ze vingen schar na schar.

22:10 uur

Het is nu echt donker en jawel… Iets verderop vist Jeroens vismaat Dave van Balkum en die weet 3 mooie palingen te strikken, waarvan 2 tegelijkertijd en dat op een feederhengel. Topsport! Uiteraard worden deze vissen weer meteen teruggezet.

Wat zou het donker voor ons in petto hebben…

22:20 uur

Shit! Net voor de kant verspeelt Jeroen een mooie tong. Hij baalt er zichtbaar van en besluit zijn geheime wapen in te schakelen. “Ik ben er van overtuigd dat veel tongen verspeeld worden doordat ze niet goed gehaakt zijn; deze platvissen hebben namelijk een buitengewoon kleine bek,” vertelt Jeroen, terwijl hij een andere montage aan de voorslag bevestigd.

Aan schar geen gebrek.

“Kijk, de wat stijve 34/00 fluorocarbon zijlijnen met haakmaat 4 vervang ik voor 22/00 gevlochten zijlijnen en haakmaat 4. Geloof maar dat dat soepele dyneema veel beter is voor de aasopname! Staat er veel deining of stroming dan kun je dit beter niet doen, dan zal de boel heel snel in de war raken.”

23:40 uur

Het succes van dyneema zijlijnen ontdekte hij 3 jaar geleden tijdens een sessie met een vriend. Jeroen viste met gevlochten zijlijnen, die vriend met fluorocarbon. Ook al kregen ze die sessie beide ongeveer even veel aanbeten, Jeroen ving 46 tongen, zijn maat slechts 13. Helaas krijgt Jeroen vanavond, afgezien van de gebruikelijke schar, geen kans meer om zich op de tong te revancheren.

Vismaat Dave met eendoublet palingen op de feederhengel.

23:50 uur

De buren vangen een tongetje van 24 cm, bij Jeroen schitteren ze door aanwezigheid. Na nog een klein half uur houden we het voor gezien. Een heerlijke avondsessie komt ten einde, waarmee we de vangst qua aantal toch dik tevreden mogen zijn.