De diepzeebeelden die geregeld vrijkomen van de onderzoeksafdelingen van MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute) en het Monterey Bay Aquarium, zijn stuk voor stuk uniek en tonen ons vissen en dieren waarvan bewegende beelden nog maar enkele keren daarvoor zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld van de mysterieuze Barreleye fish (Macropinna microstoma) met zijn doorzichtige kop…

De diepliggende groene ogen… (foto’s © 2021 MBARI)

Duikbootjes

De op afstand (vanaf een boot) bediende onbemande duikklokken Ventana en Doc Ricketts hebben al heel wat aan het licht gebracht van het diepzeeleven. Beide ‘duikbootjes’ maakten reeds meer dan 5,600 succesvolle missies onder water met als resultaat meer dan 27,600 uur aan videomateriaal. De genoemde Barreleye fish werd hierbij slechts 9 keer eerder waargenomen, vaak op dieptes van 600 tot 800 meter.

De Ventura gaat te water om de diepzee te filmen…

Cockpit-schedel

Het meest spectaculaire aan deze in 1939 in Californië ontdekte vis (in 15 cm lengte) is wel de doorzichtige ‘cockpit-schedel’ (vlies/schild) dat letterlijk inzicht biedt aan de binnenzijde van de kop en de diepliggende ‘ogen’, wat hem een spookachtige voorkomen geeft. De groene ogen kijken met een bereik van 75 graden van recht vooruit tot schuin naar boven om voedsel te detecteren.

Meer weten over deze bijzondere vis? Klik hier.

Klik hieronder om een filmpje te bekijken.