ARNOUT TERLOUW – Een dag op stap met een specialist in een bepaalde visdiscipline is niet alleen heel leerzaam, maar het is ook altijd mooi om te zien en te horen hoe zij hun hobby beleven. Gedreven, tot soms het maniakale af, met aandacht voor details. Details die vaak het verschil maken… Wat tijdens zo’n dag ook opvalt is dat routine, opgedaan in jarenlang fanatiek vissen op veel verschillende wateren onder veel verschillende omstandigheden, een wezenlijk onderdeel is van hun succes.

Net als het juiste materiaal: dat moet te allen tijde tiptop in orde zijn, perfect geschikt zijn voor de omstandigheden, de manier van vissen. Alles staat in het teken van perfectie. Of het nu (kunst)aas is, lijnen en knopen of aanpak en voorbereiding. Wat ook telkens naar voren komt bij deze vissers is; de instelling. De wil om door te zetten, ook als het even niet loopt zoals verwacht, om fysiek en mentaal klaar te zijn als die ene recordvis wordt gehaakt, om flexibel te zijn, het plan aan te passen als de omstandigheden of de wispelturigheid van de vis daarom vraagt. Vissen is geen wetenschap, maar deze specialisten weten als geen ander wanneer het grote vissen tijd is, wanneer ze waar en wanneer ze moeten toeslaan en gaan er dan voor de volle 100 % voor.

Voorwoord beet

Prachtig om te zien hoe deze jonge hond de wildste plannen heeft!

Prachtig vond ik die twee dagen in de Belgische Ardennen met barbeelspecialist Tim Janssen. Prachtig om te zien hoe gedreven deze ‘jonge hond’ is, altijd vol enthousiasme en de wildste plannen. Deed me sterk denken aan mijn jongere jaren! Met sommige vissers heb je gelijk een klik en dat is met Tim zeker het geval. Deze eerste gezamenlijke barbeelsessie zal dan ook zeker een vervolg krijgen.

De zomerse dag op de Randmeren met snoekspecialist en ‘struikrover’ Jelle de Jong liep weliswaar niet volgens plan, maar ook dat hoort erbij. Schakelen naar een alternatief plan was geboden en daar had Jelle geen moeite mee. Hij bleef geloven in zijn aanpak, alleen op andere stekken dan vooraf bedacht. Dat er uiteindelijk geen grote snoek in de boot kwam was jammer, maar het doorzetten werd in ieder geval beloond. Jelle weet als geen ander dat grote snoeken vangen hard werken betekent; dat tegenover al die successen ook de nodige minder goede dagen staan.

Een taaie dag, maar het doorzetten werd toch beloond!

De maanden juli en augustus staan ook niet te boek als de beste vismaanden, zeker niet als het zo tropisch warm was als afgelopen maanden! Wat dat betreft biedt de herfst betere kansen. De enige vis die die tropische temperaturen prima vindt is graskarper, zo lijkt het. Al is de eet-/bijtlust dan vaak ook wat minder… Als ik dit schrijf hebben we net alle warmterecords gebroken met extreme temperaturen van over de 40 graden Celsius! Samen de geringe regenval (althans op sommige plaatsen) en de extra verdamping, zorgt dit voor extreme droogte en extreem lage waterstanden in rivieren, beken, poldersloten en andere wateren. Samen met een laag zuurstofpeil zorgt dit ongetwijfeld weer voor de nodige problemen onder de vissen. Sportvissers zijn vaak de eersten die het signaleren als vissen in (zuurstof)nood verkeren. Zie je dit? Meld het dan direct bij het waterschap (meldpuntwater.nl), de hengelsportfederatie of bij je hengelsportvereniging! Wie weet is het nog niet te laat.

Dit voorwoord komt uit Beet september 2019