RUDY VAN DUYNHOVEN – Door de afwisselende kustlijn en de vaak pittige getijdenstroming is Ierland als het ware geschapen voor het (vlieg)vissen op zeebaars. De vis jaagt er tot in het ondiepe water op de massaal aanwezige aasvis en is zo goed bereikbaar voor de vliegvisser. In deze bijdrage vertelt Rudy van Duijnhoven over zijn visserij aldaar. Een leuk artikel om bij weg te dromen terwijl de winter onze lage landjes in zijn greep houdt…
Door de grillige kustlijn kun je langs de Ierse zuidkust altijd wel een plek vinden waar je de wind min of meer in je rug hebt. Tijdens ons verblijf eind september kregen we te maken met harde oosten- en noordwestenwind, maar desondanks konden we toch mooie vangsten realiseren met de streamer. Meerdere uren met de vliegenhengel tegen een harde wind in beuken is nauwelijks te doen, maar gelukkig is er een ruime keuze aan stekken die bij verschillende windrichtingen te bevissen zijn.
GOED TE BEWADEN
Tegenover Youghal was zo’n stek waar we met een harde noordwestenwind nog goed konden werpen en vissen. Er lag hier een ruime parkeerplaats waar ook auto’s met trailers
geparkeerd stonden. Je had hier de mogelijkheid om een visboot te water te laten en zeker in het weekend werd hier gebruik van gemaakt.
De oever liep langzaam af en was goed bewaadbaar. Bij laag water kon je er zelfs een flink stuk het water in. De bodem was begroeid met allerlei schelpdieren, zeewier en algen, waartussen kleine aasvis een goed heenkomen kon zoeken bij naderend gevaar. De aasvis werd regelmatig tot in het ondiepe water achtervolgd door makreel, geep en zeebaars!
Langs de oever stond, toen we er aankwamen, een redelijke maar niet te harde stroming. We waren eerst bij een andere stek geweest in dezelfde baai, maar het water was daar compleet troebel. Daarbij zakte je er ook nog eens tot over je enkels weg in de modder, geen goede combinatie voor een succesvolle zeebaarssessie.
Bij een hogere waterstand, de laatste uurtjes voor hoog water, zou dit wel een veelbelovende stek zijn, maar nu was het niet interessant.