WERNER VEERMAN – Ta-ta-ta…de reiswekker gaat af, het is 6 uur in de morgen. We zijn op een familievakantie in de regio Rhône-Alpes in Frankrijk. Er wacht weer een tropische dag hier in de Ardèche. Het is vroeg uit de veren maar wel voor een goed bestede vismorgen. We gaan vissen op juweeltjes van barbeeltjes in de Ardèche…

De reden om vroeg uit de veren te zijn heeft niet alleen met de aasperiode te maken. We doen dit vooral om de drukte te omzeilen van de groepjes waterrecreanten: zwemmers, waterfietsers en kanoërs. Rond de klok van 9 uur komen de eerste fanatieke watersporters al voorbij, en dat gaat dan door tot in de avond. 

Ardèche

Je zult vaak je lijn even moeten binnenhalen…

Wanneer kun je het beste vissen?

Hoewel je de barbeeltjes ook overdag kan vangen moet je steeds de lijnen inhalen als er weer een groepje kanoërs voorbij komt peddelen. Op sommige stukken met veel toeristische aantrekkingskracht, zoals Pont d`Arc, is het dan overdag echt te druk.

Ardèche

Hier is het prachtig en helemaal niet te bevissen.

Hou je van stilte en rust dan zijn de eerste visuurtjes van de morgen onontbeerlijk. Heerlijk dat ontwaken van de natuur met het geluid van het stromende riviertje met hier en daar een klein forelletje dat al uit het water springt.

Stekken zoeken

Door de activiteit in het water krijg je al gauw het gevoel dat het gaat lukken, maar er ligt een klein addertje onder het gras. Op veel stukken is de rivier ondiep. Daar verdwijnt het aas al gauw van je haakje door het gepluk van kleine vis waaronder hele kleine kopvoorns. 

Betere stekken vindt je achter een stuk met felle stroming, daar waar de bodem is uitgeslepen tot een diepte van zo n 1 tot 3 meter. Andere interessante plekken vind je bij dammen, bruggen, viaducten of langs steile wanden. Deze rivier is relatief smal en goed toegankelijk.

Ardèche

Er zijn voldoende interessante stekken te vinden.

Maak je tijdens je vakantie in de de streek Ardèche een kanotocht merk je vanzelf dat er verschillende stukken ineens diep worden. Dit zijn potentiële visstekken om te onthouden. Vraag ook gerust wat info aan de plaatselijke vissers of de controleur die meestal het laatste nieuws weet van de vangsten in de omtrek.

Ardèche

Dagtripjes naar dorpen en steden, of een een kanotrip met de familie is het ideale excuus om potentiële stekken in kaart te brengen.

Haakaas voor barbeel

De barbeel is een mooie sterke sportvis en dus ontzettend leuk om te vangen. De aanbeet komt soms uit het niets maar wordt meestal voorafgegaan door met een paar fikse krommingen van de hengeltop. Barbeel leeft van bodemdiertjes maar is ook niet vies voor een stukje kaas, mais, een pluk wormen of rits met maden. Je kunt er zelfs een cocktail mee maken, barbeel lust het allemaal. Deze aassoorten kun gewoon op haak prikken, inwerpen en wachten tot de aanbeet komt. Kies het (schuif)lood afhankelijk van de stroming. Het moet blijven liggen, maar mag ook niet vastlopen tussen de stenen.

Ardèche

Simpel en toch ruime keus.

Wat voor hengel, molen en lijn?

Als hengel gebruiken we een lichte karperhengel. Een medium of heavy feederhengel kan ook. Je hebt dan nog wat kracht over, handig wanneer er in de stroming per ongeluk een karper met je aasje ervandoor gaat.

Ardèche

Aan het eind van de dag wordt het rustiger en ook weer niet.

Ardèche

Je kunt er beter op voorbereid zijn…

Het gebruik van een baitrunner op de molen geeft wat meer rust zodat deze kan afgaan zonder problemen. Deze molen voorzien we van 28 tot 30/00 mm nylon in verband met de stenen en grof grind in de rivier.

Ardèche

In het zonnetje op een mooie stek, vakantievissen ten top!

Kaasboilie

Een leuk alternatief aas is de kaasboilie of pellets aan een hair. De kaasboilie heeft het voordeel dat deze in de stroming beter intact blijft en het plukken van de kleine visjes weerstaat.

Ardèche

Een stevig en effectief alternatief, met kans op een verrassing.

Een standaard hair rig van fluorocarbon (24 tot 26/00) met haakmaatje 8 voldoet om een Barbus barbus te arresteren. Deze rig kun je zelf maken of kant en klaar kopen. Gebruik nu bijvoorbeeld een methodfeeder of een inline loodkorf. Wat betreft het werpgewicht kom je trouwens vaak al goed weg met 25 tot 35 gram aangezien de stroming eigenlijk best meevalt in de Ardèche.

Ardèche

Zelf maken of aanschaffen? Aan jou de keus.

Vasthouden op de stek

Aangezien barbelen in schooltjes liggen of voorbij komen zwemmen is het handig om grondvoer in te zetten om ze actief en op de voerplek te houden. Als grondvoer kun je bijvoorbeeld van Sonubaits de tigerfish in combinatie met de hemp & halicrush mix inzetten. Mix dit half om half en doe er een blikje zoete mais en een doosje verse maden bij. Gevoelsmatig water aan toevoegen totdat het lekker blijft plakken en het stevig genoeg is om als bal voer goed weg te zetten. Ga je voorvoeren met de kaasboilies dan zal dat je rijkelijk kunnen belonen in aanbeten van barbelen maar ook kopvoorn en karper. 

Ardèche

Altijd mooi om te vangen zo’n kopvoorn.

Door de lokale vissers wordt er ook paling en meerval gevangen aan kaas maar dat gebeurt meer tijdens de avond en de nacht. De nachtelijke uren worden streng gecontroleerd. Dus hou goed in gaten waar je wel of niet mag of kan nachtvissen. De boete kan tot in de honderden euro’s oplopen. 

Ardèche

Een fraaigekleurde barbus.

Waar koop ik een vergunning?

Een vergunning is gemakkelijk te verkrijgen bij een plaatselijke Tabac, en daar krijg je gratis een Guide de Pêche bij. Je mag kiezen voor een dag-, week- of jaarvergunning. Vaak kun je hier ook nog de nodige vispulletjes kopen die nodig hebt of vergeten bent van huis mee te nemen.

Ardèche

Ze hebben er ‘alles’!

Wil je per se naar een speciaalzaak dan heb je er bijvoorbeeld eentje in Aubenas  genaamd La Cabane du Pêcheur of ga naar Freddy Pêche in Joyeuse.

Ardèche

Deze mannen weten waar ze het over hebben.

Als ‘s avonds de rust wederkeert langs de rivier de Ardèche en de krekels in koor gaan zingen, is het tijd voor de barbelen om de toppen van de hengels eens goed krom te trekken…

Ardèche

4 extra tips voor vakantievissen op barbeel in de Ardèche

Tip 1: Onderhoud van je lijn & aas

  • Controleer regelmatig je aas vanwege klein grut dat er aan zit te peuzelen.
  • Controleer regelmatig je onder en hoofdlijn wegens de scherpe stenen die de lijnen beschadigen. 
  • Check regelmatig je haakje op braampjes.

Tip 2. Stekken

  • Ruoms: naast de brug van Ruoms, achter de dam tegen de steile wand. Vissoorten: barbeel, karper, zeelt, kopvoorn, blankvoorn. 
  • Sampson: achter de dam, vissoorten: barbeel, forel, kopvoorn.
  • Pradons: strandje, vissoorten: barbeel, karper, forel, kopvoorn, paling. 
  • St.Martin d`Ardeche: vanaf de platte rotsen. Vissoorten: barbeel, karper, kopvoorn, meerval.

Tip 3. Aas

Ga je met boilies aan de slag is de kans groot dat er karper wordt gevangen. Neem trouwens sowieso een onthaakmat mee aangezien de oever van de rivier is bezaaid met kiezelstenen.

Ardèche

Houd rekening met de (gladde) stenen.

Tip 4. Materiaal

Simpel visgerei voor een paar uurtjes barbelen vangen: 2 hengels met 2 hengelsteuntjes, schepnet & een schouder of rugtas met aas/voer, onthaakmat, schaartje, klein tangetje extra onderlijntjes & korfjes, handdoekje, hoofdlampje (avond).

Lees ook:

[irp posts=”7835″ name=”Vissen op de Overijsselse Vecht”]

[irp posts=”7391″ name=”Barbeel zo veel je wil”]