Vol verbazing zat ik een tijdje geleden te kijken naar de start van de Predatortour. Ze hebben daar ook de voordelen van de drone ingezien. Ik heb hele vette beelden gezien van de start. Ik volg alles wat deze mensen doen. Mega interessant. Sterker nog, ik heb de stille hoop ooit zelf een keer mee te kunnen doen aan dit waanzinnige evenement. Samen met mijn broer… dat zou pas ontzettend vet zijn. Ik denk dat ik eens een kaarsje ga laten branden. Een kaarsje inderdaad… dat is wat katholieken doen om hun zin te krijgen van God.

Auteur: Leon Haenen

Nu was ik in de naïeve veronderstelling dat die Nederlandse Predatortour wel zo’n beetje de top zou zijn op het gebied van roofviswedstrijden. Qua organisatie, prijzengeld en uitstraling bedoel ik dan. Kwam ik daar even bedrogen uit. Wat wij hier in Europa doen is kinderspel in vergelijking met wat de mensen aan de andere kant van de oceaan verstaan onder een roofviswedstrijd. Bij de Europese topwedstrijden kun je met een beetje geluk een visboot winnen die je dan kunt verkopen. Dat is nogal een heftig mooie prijs vind ik. Twee boten per jaar en je hebt een goed inkomen… Ik zou me kunnen voorstellen dat er mensen zijn die hier echt geld mee (bij)verdienen.

In Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden, kun je gewoon een professional worden en wekelijks blackbass- of walleye- (snoekbaars) wedstrijden vissen door het hele land. Het lijkt wel of een aantal van die gasten op tournee gaan. Indrukwekkend om te zien en te volgen.

Bassmasters-geweld

Beroep: baarzenvanger.

Kijk voor de grap eens op het wereldwijde web naar mannen als Kevin VanDam, Jordan Lee of Drew Benton. Check voor de aardigheid eens de website van de Bassmaster Classic. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Ook op Youtube…

Bassmasters-geweld

Volledig voor deze visserij ontwikkelde boten…

Deze mensen vissen vrijwel uitsluitend op blackbass. Daar waar wij met zijn allen vinden dat je een baars niet enkel met een duim in zijn bakkus en een beetje ondersteuning van uit de handpalm vast kunt houden tillen ze daar met gemak een 3 kilo baars aan zijn lip de lucht in en poseren er regelmatig horizontaal mee. Zal die vis vast fijn vinden.

Bassmasters-geweld

Zal die vis vast fijn vinden…

Wedstrijdvissen op blackbass betekent dat de vissen ook bewaard worden in de boot. Om ze efficiënt weer uit de bak water te pakken schroeven ze een soort lipgripklem vast in de bek van de vis met een touwtje en een drijver eraan gemonteerd. De baarzen worden bewaard in het zogenaamde ‘blackbass compartment’- ik zou het zo noemen- en denk nou niet dat de vissen dan enkel door een controleboot even gemeten en gewogen worden.

L’Arc de Triomphe

Nee, nee, nee, we nemen uiteindelijk de geselecteerde en potentieel winnende vissen mee naar een grote arena waar 20.000 uitzinnige fans op de tribune zitten te wachten op een glimp van de winnende vis… wat? Ja, de winnende vis mag trots poseren. Confetti schiet in het rond. Een vette sound erbij. Een hysterische presentator die alles aan elkaar lult.

Bassmasters-geweld

Een arena vol voor een viswedstrijd…

Prachtige televisie levert het op. ‘Amerikaanser’ gaat het niet worden. Ik wist niet wat ik zag. Alleen al de televisiestudio van waaruit de wedstrijd wordt becommentarieerd zou bij ons niet onderdoen voor de studio van Studio Sport. Ongelofelijk hoe populair die visserij daar is.

Bassmasters-geweld

Het zijn (bijna?) popsterren.

Terwijl de visser, gehuld in een outfit die niet zou misstaan op het podium van een motorcrosswedstrijd, zich gedragend alsof hij een wereldster van formaat is, de winnende blackbass voor de zoveelste keer die dag uit de visbun grist, gaan de aanwezigen op de tribune volledig uit hun plaat. Alsof de Beatles zijn herrezen. Alsof Elvis Presley gekloond is… ik wist niet wat ik zag. De bijbehorende trofee lijkt qua afmeting op de L’Arc de Triomphe.

“Yes of course, first I will bring the fish back to the lake.” Yeaaah sure…

De slechterik in mij vraagt zich dan af wat er met die vissen gebeurt na de ceremonie. Gaat iemand die vissen dan terugbrengen naar het meer? “Yes of course, first I will bring the fish back to the lake.” Yeaaah sure… Erg visvriendelijk vind ik het er niet aan toe gaan. Wanneer de Predatortour in Nederland zo te werk zou gaan met de gevangen snoek, snoekbaars en baars, dan werden ze op social media gekruisigd. Daar ben ik van overtuigd. Met grote roestige spijkers. Niettemin, hierbij moet ik wel echt aanvullend vermelden dat een grote groep haters zelf niet tot tien kunnen tellen, maar daarover een andere keer meer.

Bassmasters-geweld

Een miljoenenindustrie dankzij de blackbass.

Reclameborden

Enfin, terug naar de Bassmasters: Ik las bijvoorbeeld dat de winner van The Bassmaster Classic 2016 ruim 300.000 Amerikaanse dollars in ontvangst mocht nemen. Joehoe!!! Drie ton. De topvisser Kevin VanDam mocht maar liefst 500.000 dollar in ontvangst nemen in 2011. Blijkbaar lagen de budgetten in dat jaar het allerhoogst. Tel daarbij op dat Kevin al 5 x gewonnen heeft, dan weet je dat hij echt binnenloopt met vissen. Inmiddels heeft onze Kev ruim 5,2 miljoen dollar bij elkaar gevist. 5,2 miljoen dollar!!!

Gemiddeld kan de winnaar in een toernooi een ton verdienen en liggen er voor de plekken twee en drie respectievelijk 20.000 en 25.000 dollar in een enveloppe klaar. Niet gek toch? Er zijn elke week toernooien. Ergens in het land.

Bassmasters-geweld

Een heleboel paardenkrachten zo bij elkaar.

Neem dan die boten joh. Dat is niet meer normaal. Als Willem Stolk een nieuwe 250 PK motor aan zijn boot monteert, dan valt mijn bek open. Wghow, wat een power! Aan de andere kant van de oceaan zijn die dingen standaard… echt! De visboten waarmee deze gasten aan het water verschijnen misstaan niet op een gemiddelde speedbotenrace waar ook ter wereld. De elitegroep wordt volgens mij allemaal volle bak gesponsord. Zij leven van de sportvisserij… en volgens mij niet geheel onverdienstelijk. Erg mooi om te zien hoe dat daar leeft.

Bassmasters-geweld

Ze kunnen altijd ook nog meedoen met de wedstrijd wie het snelste kan.

Ik zag overigens dat we in Nederland op roofvisgebied langzaamaan de kledingstijl van de Amerikanen overnemen. Het spijt me, maar ik vind het er niet uit zien. Bij vrijwel niemand… net als bij vrijwel al die Amerikanen.

Ik vraag me af wie dat bedacht heeft dat een sportvisser zo gekleed ten tonele moet verschijnen. De sponsors? Het lijken wel lopende reclameborden. Kijk vooral ook naar het glimmende spul waar ze van gemaakt zijn, ik moet er om lachen. Het doet me aan al die uit de kluiten gewassen darters denken. Lekker strak in zo’n shirt… En ja, ik weet het, ik heb ook de helm onder mijn shirt verstopt, haha! Maar dan ga je toch niet met zo’n uitvergroot Poehaaaahh logo rondrennen. Voor schut lopen ze.

Leon Haenen