Komend weekend is de finale van de Evezet Nationale Topcompetitie Feedervissen. Plaats van handelen: Kanaal Gent-Terneuzen. Voor de beste feedervissers van Nederland is dit te laatste kans op deelname aan het WK Feedervissen in 2018 in Italië.

Na vier eerder gehouden wedstrijden, wordt de feedercompetitie met zeven wedstrijdpunten aangevoerd door Jan Willem Plekkenpol, gevolgd door Martijn Kroes (tien punten). Vlak daarachter volgen met elf punten de internationals Arjan Klop en Ramon Ansing. Er is dus nog van alles mogelijk en nog lang niet beslist wie de competitie gaat winnen.

Gevarieerde visstand


Het wedstrijdwater is zowel zaterdag als zondag het Kanaal Gent-Terneuzen bij Westdorpe. Een diep (vier tot twaalf meter) en breed (150 meter) scheepvaartkanaal met een gevarieerde visstand die vooral uit zoetwatervis bestaat, maar ook enkele zoutwater minnende vissoorten zoals bot en harder herbergt.

Kom kijken
Aan de wedstrijden doen – naast genoemde ‘feederkanonnen’ – nog meer grote namen mee, zoals regerend en voormalig wereldkampioenen John Vallenduuk en Arnout van de Stadt. Mannen waar je als toeschouwer ongetwijfeld iets van kunt leren. Bijvoorbeeld hoe zij hun visplek inrichten, wat je zoal als top-feedervisser nodig hebt, de manier van werpen en hoe de hengel het beste kan worden afgesteund. Heb je een verrekijker, neem die dan zeker mee, zodat je alles van heel nabij kunt volgen en meebeleven.

Huldiging
Zowel zaterdag als zondag begint de wedstrijd na een voorbereiding van anderhalf uur om 10.30 uur en klinkt om 15.30 uur het eindsignaal. Daarna wordt de vangst gewogen en kan op zondag het eindklassement worden opgemaakt. De huldiging en prijsuitreiking vinden echter pas in november plaats, tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala in Papendal.

Bij deze feederwedstrijden mag uitsluitend worden gevist met werphengels waaraan een voerkorf (feeder) is bevestigd. Daarbij moet het aas aan de haak zijn bevestigd en mag het niet via een draad, beter bekend als hair, met de haak zijn verbonden.