Een groep enthousiaste BEET-lezers stond vorige week te trappelen voor de Shimano commercial clinic op de Shimano vijver in Valkenburg, te Limburg. Drie doorgewinterde experts hadden als doel om de mannen aspecten bij te leren van vaste hengel vissen, de method feeder, de bomb en pellet waggler.

Maar voor het vissen zover was, werden de Belgische en Nederlandse lezers door Kris Sloof (Marketing Shimano) en Ton Thoen (Pond Supervisor) verwelkomt in het Shimano Experience Center – natuurlijk met koffie en echte, Limburgese vlaai – alwaar een rondleiding werd gegeven.

shimano clinic

Indrukwekkende innovaties en een rijk gevulde goodiebag bij aankomst!

“Het is een plek waar we iedereen in aanraking willen laten komen met de wieler en hengelsport. Of je nu beginnend of gevorderd fietser of visser bent, meer wilt weten over materialen, een nieuwe outfit nodig hebt of gezellig een kop koffie wilt drinken in onze coffeecorner…  het kan allemaal”.

EENZAME HOOGTE

De route leidde ons langs een indrukwekkende verzameling racefietsen, van toppers uit vroegere tijden tot de sterren van vandaag. Shimano staat op eenzame hoogte als het gaat om kwalitatieve fietsonderdelen en alle wereldtoppers maken hier gebruik van.

Even ‘warm drillen’ op de simulator voor wat straks komen gaat…

Prachtig om te zien natuurlijk, maar het water liep pas echt goed uit de mond toen we bij de hengelsportproducten aankwamen. Molens, hengels en reels; het lag allemaal klaar om even ‘gevoeld’ te worden. Voor dit soort bedrijven geldt ‘stilstand is achteruitgang’, dus op alle vlakken wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk productontwikkeling en innovatie is.

TOPPERS

Iedereen stond natuurlijk te trappelen om te gaan vissen, dus werd de rondleiding vrij vlot afgerond en voet gezet richting de visvijver. Aldaar wachtten de Shimano pro-staffers Jochem Postulart, Ton Ruijs en Jorg Dekkers. Allen zeer bedreven vissers en toppers in het wedstrijdcircuit op commercials.

Prachtige vijver, met op de achtergrond het gebouw van het het Shimano Experience Center.

Ze hadden in de ochtend, na het opzetten van de spullen, al even ‘voorgevist’ en het leek er op dat het qua vangen wel goed zou gaan komen!

METHOD

Jochem Postulart had voor de gelegenheid zijn methodfeeder hengels klaargezet. Een samenvatting van zijn belangrijkste tips voor de beginnende method-visser: “Een zo compact mogelijke voerplek. Dus precies werpen is erg belangrijk. Daarnaast moet de vis zich haken, dus niet de haak zeten op elk tikje dat je ziet”.

Uitleg over welk type method bij welke waterdiepte past.

En daarna natuurlijk zelf even proberen!

VASTE HENGEL

Een tweede succesvolle techniek op commercials is het vissen met de vaste hengel. Hiervoor had Ton Ruijs zijn materiaal klaar gezet.

Shimano clinic vijvervissen

Beetlezer Hans de Wilde vist veel op Vlaamse vijvers. De pelletvisserij was een techniek waar hij graag meer over wilde leren. Met Ton Ruijs als instructeur kon hij de nodige trucjes mee terug naar Vlaanderen nemen!

Binnen het vaste hengel vissen zijn alweer legio technieken ontstaan, dus had Ton verschillende topsets klaarliggen. Denk aan het bodemvissen op volle afstand of juist in het kantje. Maar niet alleen op de bodem kun je karper vangen, maar ook in hogere waterlagen. Dus jigger-montages alsmede andere ondiepe, vaste dobbermontages werden gedemonstreerd.

PELLET WAGGLER EN DE BOMB

Tenslotte had specialist Jorg Dekkers diverse hengels klaarliggen om het vissen met de pellet waggler en de bomb te laten zien.

Pellet waggler: spektakel gegarandeerd!

Zoals bij alle clinics namen de deelnemers plaats op de viskist van de pro’s en mochten ze met behulp van de aanwijzingen met hun materiaal vissen.

Met pro-staffer Jorg Dekkers als assistent de visserij met de bomb en waggler onder de knie krijgen: wat een luxe!

ALLE TECHNIEK SCOREN

Middels een rotatiesysteem kregen alle deelnemers de kans om de verschillende technieken uit te proberen. De één was nog vreemd met commercial vissen, terwijl de ander juist met tips in detailniveau zijn eigen visserij naar een hoger niveau kon brengen.

Vader en zoon Vosselman: “Dit was de langer reis meer dan de moeite waard!”

Het weer was schitterend en de vis was helemaal los. Je hebt van die vijvers of dagen waar één techniek er duidelijk bovenuit steekt, maar vandaag liepen alle technieken als een trein! De Beetlezers waren allen razend enthousiast.

Klik hier voor meer informatie over het Shimano Experience Center, en de mogelijkheden voor het vissen.