Giftige vissen langs Noorzeekust! Een schrikbarend titel die de afgelopen dagen steeds vaker in de media viel te lezen, maar wat is hier precies aan de hand?

Vaak blijken zulk soort berichten een storm in een glas water. Het zou toch wel meevallen? Na enig speurwerk kwamen we het artikel ‘Giftig visje slaat toe op strand langs de Noordzee, vrouw met spoed naar ziekenhuis‘ tegen. Een 55-jarige Antwerpse werd gestoken door een kleine pieterman en het gif bracht een heftige, allergische reactie teweeg. De vrouw moest hiervoor in het ziekenhuis behandeld worden.

Steeds meer pietermannen

Bij de meeste mensen zal de steek van de kleine pieterman niet zo’n reactie teweeg brengen, maar gestoken worden is natuurlijk alles behalve leuk. En in de toekomst zal die kans alleen maar groter worden, waarschuwt het Vlaams instituut voor de Zee. Uit hun onderzoek blijkt dat door het opwarmende Noordzeewater er steeds meer van deze kleine visjes langs de standen leven. De pietermannen graven zich in het ondiepe water, waarbij hun zwarte eerste stekel een gevaarlijk afweerwapen is.

Giftige stekels

giftige kleine pieterman

Portret van de gevaarlijke kleine pieterman (foto: Ecomare).

De eerste, zwart gekleurde stekels van de kleine pieterman zijn dus giftig. Het wordt ook wel vergeleken met een wespensteek, maar dan nog erger. Kunnen we nog wel met blote voeten het water in? Ook Sportvisserij Nederland laat geen twijfel bestaan over de giftigheid van de kleine pieterman. “Let op: Kan met zijn giftige stekels pijnlijke wonden veroorzaken, die onbehandeld tot amputatie kunnen leiden. Het (eiwit)gif kan het best worden geneutraliseerd door zo snel mogelijk heet water over de wond te gieten”, valt er te lezen bij de soortbeschrijving.

Wat denken jullie? Storm in een glas water of actueel probleem voor onze volksgezondheid?

Lees ook

[irp posts=”1147″ name=”Blauwvintonijn na halve eeuw terug in Noordzee”]

[irp posts=”6669″ name=”Bouw windparken Noordzee brengt ernstige schade aan zeeleven”]