De Nederlandse meervallen worden groter en groter, en de vis die René Gouka onlangs ving, is door de BNRZ aanvaard als nieuw Nederlands meervalrecord. Met deze vis van 227 cm verstoot hij de meerval van 224 cm van Luuk de Keijzer naar de tweede plaats…

René Gouka is 55 jaar en woonachtig in De Bilt. René vist nu vijf jaar gericht op roofvis met de boot, waarvan ongeveer 1,5 jaar op meerval. Daarnaast vist hij fanatiek op snoek, snoekbaars en baars. René doet hieronder verslag over de memorabele visdag met zijn broer Ton.

 

‘Meerval was aanvankelijk niet te traceren…’

 

Deze avond was anders

René “Met een piepschuim doos vol dauwpieren, twee korte baitcasters – elk voorzien van 300 gram lood, een onderlijn met dreg en een trailerhaak – dachten mijn broer Ton en ik wel even een meerval te gaan vangen. We trailerden de boot in Lage Zwaluwe en onderweg naar een bekende stek waar zoveel grote vissen gevangen worden, verbeeldden we ons de kromme hengel met gierende slip al.

Aangekomen op de stek direct de haken vol pieren geprikt en maar varen tot we een mooi symbool op de fishfinder zagen. Soms zie je wat minder vis en dat geeft niets, maar deze avond was anders. We zagen werkelijk helemaal NIETS! Meerval was niet te traceren en de grotere snoekbaarzen, die hier toch ook zeker huizen, leken te zijn verdwenen! Wat was er aan de hand?”

‘Op de Garmin dieptemeter verschijnt een enorm signaal…’

 

Basta, finito!

Maar vissen is volhouden, dus na drie uur rondjes varen waren René en Ton nog altijd gemotiveerd en gefocust op de vis die nog komen ging.

René: “Maar na vijf uur varen zakte de moed een beetje weg en na zes uur varen vraag je je af: “Wat doe ik hier?”. Dus basta, finito, mooi geweest. We stoppen ermee. Volgende keer beter. We draaien de boot en varen net buiten het beviste stuk terug naar de heling en ineens… Op de Garmin dieptemeter verschijnt een enorm signaal dat lijkt op een dicht bij elkaar zwemmende school aasvis, maar er komt geen eind aan… De 2d sonar vertelt echter dat het hier niet om aasvis gaat! Een tweede bijna gelijkwaardig signaal verschijnt en we realiseren ons dat dit twee vissen zijn van een formaat, dat wij in ons korte bestaan als meervalvisser, nog niet hebben gezien…”

Meer lezen? Klik hier om het vervolg te bekijken.