Het viel te verwachten. Er komt een verbod op het gebruik van lood in de sportvisserij. Er bestaat een instantie die ik tot nu toe niet kende, de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA). Een mondvol letters. Deze club roept dat het loodgebruik in de hengelsport vanaf 2020 aantoonbaar terug gedrongen moet worden. Het is namelijk erg slecht voor het milieu…’joh, dat meen je niet?’

Tekst Leon Haenen en foto’s Redactie

Giftig

Lood is giftig… ‘Joh!?’

Milieuverontreiniging

Voor de meeste vissers onder ons gaat dit enige aanpassingen vergen. Ook voor mij. Ik maak me zelf schuldig aan je reinste milieu verontreiniging, samen met jullie en duizenden anderen. Als je erover gaat nadenken, dan is dat best grappig. Wij zijn tegelijkertijd namelijk ook best wel enorme natuurliefhebbers… Toch?

Giftige lood korven?

Sta je er weleens bij stil hoeveel lood je achterlaat in die mooie natuur?

Grensmaasbarbeel

Eerlijk gezegd heb ik er de afgelopen jaren nooit echt bij stil gestaan. Ben je gek. Ver van mijn bed show. Totdat ik afgelopen jaar samen met de mensen van het Visblad, een product van Sportvisserij Nederland, een mooi filmpje mocht opnemen aan de Grensmaas. Een stuk rivier dat bij mij op heel veel steun kan rekenen. Het is mijn thuiswater. Ik ben er verliefd op. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik hier milieuverontreinigend bezig zou zijn, maar blijkbaar doe ik dat toch.

Tijdens opnamen van deze film werd ik aan het denken gezet.

Foei

Tijdens de opnames, van de overigens fraaie film werd ik door de hoofdredacteur van het Visblad fijntjes op de vingers getikt omdat ik het woord schuiflood en loodjes wilde gebruiken tijdens de uitleg van mijn dobber montage. Dat kon niet meer door de beugel. Dat is niet meer van deze tijd. De opname moest opnieuw en mij werd verzocht om het woord schuifwerpgewicht te gebruiken in plaats van schuiflood. Het visblad heeft een voorbeeld functie en intern was besloten dat het woord lood niet meer gebruikt zou worden. Lood zelf wel…

Strenge juf

Lood… FOEI! Daar werd ik even op de vingers getikt.

Loodvervanging

Schuifwerpgewicht. Een lastig woord als je dat niet geprogrammeerd hebt in je hersenpan. Schuifwerpgewicht. Pffffff… Een slecht bedacht woord ook vond en vind ik. En toch had hij een punt. Ik ben het achteraf wel met hem eens. Hij maakte me wel enigszins bewust van het feit dat het Visblad en natuurlijk ook Sportvisserij Nederland zich wenst te gaan distantiëren van alles wat met loodgebruik te maken heeft. Zij hebben een voorbeeldfunctie met hoofdletter V.  Ik ben wel gaan nadenken over hoeveel lood ik wel niet verspeeld heb de afgelopen jaren. Daar bleef het tot nu ook bij. Na die uitzending heb ik nog wel enkele kilo’s aan lood op de rivierbodem geparkeerd.

“Eigenlijk is het echt bizar!”

Ik heb er ooit eerder al eens een rekensommetje op los gelaten, maar het is bizar. Komt ie: Ik vis nu zeker 25 jaar met voerkorven en zinkloden. Laten we aannemen dat het gemiddelde gewicht 100 gram is. Ik ga minimaal 30 x vissen per jaar vissen met zinkloden en voerkorven. Gemiddeld zal ik er best wel 2 per sessie verspelen.

Formule

Ik heb er, gewoon voor mijn eigen bewustwording, maar eens een wiskundige formule op losgelaten… Komt ‘ie!

De uitkomst

25 jaar x 30 sessies= 750 sessies x ( 2 x 100 gram) 200 gram = 150 kilogram lood. Ik heb er voorzichtig aan gerekend, geloof me. Ik denk dat ik het dubbele ben kwijt geraakt als ik echt eerlijk ga tellen. Net als velen van jullie.  Hoeveel vissers verspelen er wekelijks voerkorven of zinkloden… Mensen, dit gaat om tonnen en tonnen lood die we jaarlijks in het milieu achterlaten. Terecht dat men daar een halt aan gaat toeroepen. Te laat ook als je het mij vraagt. Veel te laat. Maar ik veeg voor eigen deur, ik gebruik het ook. Ik laat mijn voerkorf stripjes nog altijd maken van lood. Zeker de zware exemplaren.

Speed Loodkorven

Voerkorven in zwaardere gewichten bestaan (helaas) uit lood.

Legering

Voor de lichtere tot 120 gram gebruik ik ook al veel ijzeren uitvoeringen en korven die met Zincaloy zijn uitgerust. In dit verband maak ik graag reclame voor het merk Korum. Zij timmeren al enkele jaren aan de weg met alternatieven voor Lood. Met de legering zincaloy zitten we qua zink nog steeds bij de zware metalen, maar de verontreinigende (toxische) werking van zink kan niet in de schaduw staan van het o zo giftige lood. Dit verzin ik niet, dit is een feit.

Korum gebruikt Zincaloy, een zware legering, in plaats van lood. Dat is al minder schadelijk!

Verontreinigen

Het bizarre aan het hele verhaal vind ik dat die zelfde instantie ( EFTTA)  roept dat we er pas vanaf 2020 mee aan de slag gaan. Dat verbaast me dan weer. Waarom zouden we er niet per direct al mee gaan beginnen? Gaan we eerst nog twee jaar de bestaande loodgewichten dumpen? Gaan we eerst nog tonnen aan verontreinigend lood in ons oppervlakte water dumpen? Ik ben er voorstander van om per direct te kappen.  Er zullen ongetwijfeld 75 goede redenen te noemen zijn waarom we pas in 2020 stoppen met het gebruik van lood, maar ik probeer het voor mezelf simpel te houden. En als ik dat kan, dan kan elke visser dat. Maar of ik het ga doen, dat is nu nog maar de vraag, ik ben niet roomser dan de Paus. Net als jullie. Vissen met een steen die tot zinklood is gebombardeerd is nog niet echt mijn ding gebleken. Maar het is wel veel en veel beter.

“Walen bekijken dingen over het algemeen iets minder  nauw.”

Zolang het mag zullen we het allemaal blijven doen. En als het niet meer mag, dan nog steeds zullen heel veel mensen het blijven doen. Zo zitten wij mensen nu eenmaal in elkaar. Ik hoop maar, dat als wij het hier in Nederland niet meer mogen doen, dat de Belgen op de voet volgen. Nederland is altijd al het braafste jongetje van de klas geweest, Walen bekijken het over het algemeen allemaal net iets minder nauw.

Grensmaas Leon Haenen

Het zou kunnen dat de opgeloste versie vanuit België ‘onze Grensmaas’ bereikt.

Paddestoelen

De reden waarom ik hoop dat de Belgen ons voorbeeld zullen volgen is het volgende:  ik mik namelijk het leeuwendeel van mijn voerkorven in België in de rivier. Als ik de deskundigen van het Grensmaasconsortium mag geloven gaat er de komende jaren wederom een natuurlijke aanwas van kiezel uit de Ardennen onze kant uit komen. Waarschijnlijk hebben die onderzoekers te veel natuurlijk geplukte paddenstoelen gegeten…En dan ook nog de verkeerde soorten. Ik heb hier al eerder mijn absolute ongeloof over uit gesproken. Geen enkele kei, maar dan ook werkelijk geen enkele kei komt vanuit de Ardennen ooit nog aan bij de Grensmaas, tenzij ik de kei in de auto vanuit het hartje van de Ardennen mee hier naartoe neem… Dan wel!

Alternatief

Ik zou me zo maar kunnen voorstellen dat al dat lood dat in België in de rivier ligt, dan zomaar mee spoelt… Althans de opgeloste versie. Dus dan doen we hier niet meer aan lood, maar dan nog krijgen we dat vervuilde water met al dat lood erin opgelost voor onze kiezen. En als ik de geleerden mag geloven duurt het wel even voordat een zinklood van 100 gram is opgelost. Dat maken wij niet meer mee, dus waar maken we ons druk om…Toch? Denk na, denk na. Ga op zoek naar alternatieven.

Lees ook

Haentje de voorste- Stretchervissen