Slapen aan het water. Ik heb er nooit iets mee gehad. Slapen aan het water als ik ga vissen vind ik net zoiets als wandelen met de mountainbike. Waarom zou je dat doen?

Tekst: Leon Haenen

CAMOUFLAGE

Ik weet dat er hordes mensen zijn die vissend op karper bivakkeren in een tent. Ze noemen zo’n tent  in het geval van de karpervissers een bivvy, dat klinkt toch net iets mannelijker dan een tent. Maar het is wel een tent. Een groene nog wel. Een veel te duur betaalde ook vaak. Waarom zo’n tent groen moet zijn is mij niet helemaal duidelijk. Datzelfde geldt vaak voor de visser die bij zo’n tent hoort. Die trekt voor de gelegenheid camouflage kleren aan. Dan valt hij niet op en gaat ie volledig op in de natuurlijke omgeving.

Hij of zij gaat hier geen vis meer (of minder) door vangen dan wanneer ze gehuld zouden zijn in een trendy huispak van Nike, maar het heeft natuurlijk wel veel meer ‘swag’.  Karpervissen anno 2018 is ‘a way of life’ en daar hoort een lifestyle bij.

LAAG HANGEND FRUIT

Een mooie tent uit de hoek van Decathlon zal er in de praktijk niet voor onder doen, maar die is dan wel rood, of geel… En dat werkt natuurlijk niet! Althans niet voor de Nederlandse karpervisser. Onze Poolse vissende mede Europeanen gaan vaak wel voor het fluogekleurde trainingspak met bijbehorende tent, maar die vissen meestal niet op karper. Die gaan voor ‘het laaghangend fruit’ zoals brasem. En die wordt dan weer volgens Poolse folklore gebakken boven een kampvuurtje aan datzelfde water… Cultuurdingetje denk ik, niet? Gebakken brasem… Met citroen en een vleugje tijm en dille.

“Iedere coryfee zijn eigen zorgvuldig uitgekozen look, haast als rocksterren!”

 

DEFENSIE

Iets in mij heeft hen (de karpervissers) er altijd van verdacht dat ze eigenlijk ook graag in het leger hadden willen zitten. Soldaat zijn. Van origine ook iets mannelijks,  maar omdat dat misschien niet werkte en ze wel visten was dit een mooi compromis. Vechten is toch een van de oer eigenschappen van ons, mannen. Net doen of je gaat vechten kan dan een mooi alternatief zijn. Het valt me op dat alles groen en gecamoufleerd is aan diezelfde karpervissers.  De tassen, het tafeltje, de slaapzak, het o zo leuke uitvouwbare kastje waar je allemaal dingetjes in kan verbergen in de bivvy. Werkelijk alles is groen. In de zomer denk ik dat je weinig terugvindt in het hoge gras.
Vissen, een mooi compromis voor diegene die eigenlijk bij het leger wilde…?

ROCKSTAR

Ik was vorig jaar op bezoek bij de karperbeurs in Zwolle. Ik heb er mijn ogen uitgekeken. Echt! Uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel, maar het is toch wel een speciaal volkje geworden. Die karpervissers. De echte moderne karper coryfeeën lopen, elk met een eigen herkenbare look, als volleerde rockstars over de beursvloer. De snapback nonchalant op het opgeschoren bolletje, een soort ‘easy rider’ achtig doekje om de hals dat volledige vrijheid moet uitstralen en natuurlijk  een ware karperbaard waar menig IS strijder jaloers op zou zijn. En last but not least een bijpassende tattoo die vaak in de vorm van een azende karper op ware grootte over de hele torso prijkt. ‘Wow!’

“Met complete kruiwagens lopen ze heen en weer naar hun auto, want waarschijnlijk lukt het niet ineens.”

 

HET BELOOFDE LAND

Carp Zwolle is jaarlijks voor velen het beloofde land waar de nieuwste trends te zien zijn en waar natuurlijk de beste tenten- en volledige kampdeals gemaakt worden.  Met complete kruiwagens worden de tenten, bijbehorende stretchers, slaapzakken en een scala aan toebehoren mee naar huis gesleept. Vaak moeten ze in twee keer naar de auto lopen.

Met complete pompwagens zie je de camouboys af- en aanrijden.

VERHUISDRANG

Als karpervissers van stek wisselen spreken ze steevast van verhuizen. Vind je dat gek? Je moet haast wel een week blijven, want anders weegt de opbouw van het kamp niet eens op tegen het resultaat dat je ermee gaat boeken. Ik denk dat er een geweldige markt binnen handbereik ligt voor karperspullenverhuisbedrijven. Een ander issue waar karpervissers meer dan eens mee lijken te kampen is een vorm van patsergedrag. De ene opstelling blinkt nog harder dan de ander, alsof ze wat te bewijzen hebben aan elkaar: ‘kijk eens wat ik allemaal wel niet heb?’.

FIJNE DAG

“Goh man, wat een spullen. Ik kom hier dagelijks met de hond voorbij en zag dat je hier al bijna een week zit. Je bent wel erg goed gecamoufleerd. Ik zag je bijna niet eens zitten, hahahaha! Je zou bijna denken dat het oorlog is. Willen ze een beetje bijten?” “ik heb afgelopen nacht een volle fluiter gehad…” “aha”, antwoordt de niets vermoedende voorbijganger terwijl hij met een plastic zakje de warme, verse, natte keutel van zijn Golden Retriever bij elkaar schraapt. “Fijne dag nog!”.

Hondendrol Leon Haenen

“Een fijne dag verder hé!”