PASPOORT
Naam: Jan Willem Nijkamp
Woonplaats: Lochem
Werk/beroep: Administratie magazijn – freelance auteur

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Zo rond mijn 7e ben ik aangestoken met het visvirus door mijn opa. Hij heeft mij toentertijd de beginselen van het vissen bijgebracht. Dat is inmiddels al weer zo’n 36 jaar geleden. Vissen met een werphengel was ‘not done’, dus de eerste jaren heb ik uitsluitend met een telescopische glasvezel vaste stok gevist. De Berkel, het Twentekanaal en de Bolksbeek bij ons in de Achterhoek waren de wateren waar we met grote regelmaat samen te vinden waren.

Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?

Tegenwoordig kan ik niet echt meer zeggen dat ik een voorbeeld heb maar gaandeweg leer je nog steeds. Ik volg wel steeds de Engelse wedstrijdvissers tijdens de internationale wedstrijden. Deze profs weten vrijwel altijd een goede vangststrategie uit te dokteren die achteraf gezien vaak even eenvoudig, logisch als doeltreffend blijkt te zijn. Logisch denken is echter vaak best lastig. Het knapste vind ik altijd dat ze precies weten hoe ze eventueel moeten omschakelen wanneer een eerste dag onverhoopt tegenvalt.

“De mooiste resultaten vind ik het winnen van of goed presteren in meerdaagse wedstrijden.”

Toen ik zelf eenmaal open wedstrijden ging vissen, volgde ik nauwlettend de verrichtingen van Leo Koot en Bert Aufderhaar. Leo woont bij mij in de buurt en ik had zeer regelmatig contact met hem. Hij was altijd open naar mij wanneer ik vragen had waardoor ik veel heb kunnen opsteken van hem. Met hun techniek en ervaring zag het vissen er altijd eenvoudig uit. Gaandeweg kom je tot de ontdekking dat je bepaalde dingen niet te ingewikkeld moet maken.

Welke vangst/prestatie/wedstrijd is jou het meest bijgebleven?

De mooiste resultaten vind ik persoonlijk het winnen of goed presteren in meerdaagse wedstrijden. Een eendaagse wedstrijd wordt helaas te vaak beslist door het loten van een mooie stek. Waar ik zelf het meest trots op ben, is de winst tijdens de vierdaagse Grand National op de IJssel. Een paar jaar geleden werd er voornamelijk kleine vis gevangen op de rivier. In die periode kon je ook midden in het parcours een wedstrijd winnen omdat je gericht op voorn en kolblei moest vissen.

 

Kolblei, gewild tijdens wedstrijden.

Vangsten van 100-150 vissen en één of enkele barbelen als bonus met de feeder waren geen uitzondering. Die specifieke stijl van vissen had ik aardig in de smiezen en heeft me in die tijd vaak mooie resultaten opgeleverd.

Een mooi netje vis met fraaie voorns ertussen.

Daarnaast heb ik samen met mijn vismaat Jan Pellen een aantal tweedaagse koppelwedstrijden weten te winnen in Duitsland en Tsjechië. Dat zijn ook mooie resultaten die me bijblijven.

Wat is jouw favoriete type visserij en favoriete water(type)?

Dat is zonder meer feedervissen in alle facetten. Ik houd vooral van een technische en actieve visserij. Grof en lomp is niet zo mijn ‘ding ‘. Ik vis het liefst zo licht mogelijk waarbij ik liever vis op grote aantallen kleinere vissen dan enkele grote exemplaren.
Mijn favoriete water is de Gelderse IJssel. De stroming vraagt om actieve visserij en biedt altijd kansen op het aantrekken van vis.

Liefst grote aantallen kleine(re) vis dan een enkele grote.

Daarnaast vis ik graag op de Amstel en het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel. In de winter vind ik het ook leuk om in de havens van bijvoorbeeld Huizen te vissen met de vaste stok op voorn. Niet geheel toevallig ook weer een actieve visserij op grote aantallen vis.

Er wordt vaak geheimzinnig gedaan over voer en aas. Wil jij een goed voer met ons delen?

Tuurlijk. Wat voer betreft heb ik eigenlijk geen geheimen. Ik gebruik voornamelijk de Dutch Master feedervoertjes van Sonubaits.

Het favoriete lokvoer van Jan Willem Nijkamp.

Met een beetje combineren kan ik hiermee overal prima uit de voeten. Enkele opties: Stromend water: 60% DM feeder gold + 40% DM feeder bruin. Brasem visserij: DM feeder geel + eventueel wat Coprah melasse om het wat donkerder te maken. Wintervisserij: DM bruin. Extra schraal: 70% DM bruin + 30% Sonubaits Supercrumb Lake.

Wat is het gekste dat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Dat is een voorval van lang geleden. We visten een wedstrijd op een kolk in de buurt van Deventer. Ik zat op een stek tussen de struiken en kon links en rechts van mij niks zien. Halverwege de wedstrijd klonken er kreunende geluiden van een eindje links van mij maar ik zag nog niks. Toen de vissers aan de overkant begonnen te gebaren, begreep ik dat er iets opvallends aan de hand moest zijn. Ik boog een paar grote takken aan de kant en toen werd alles duidelijk. Twee mensen bedreven de liefde op een manier die je normaal alleen in 18+ films ziet. Of ze mij ooit gezien hebben, weet ik niet. Ik moest me toch focussen op het vangen van brasems…

Wat is het grootste verschil in je huidige visserij wanneer je dit vergelijkt met je beginperiode?

Het grootste verschil zit hem in een stukje vastberadenheid. De tijd van eindeloos experimenteren met voer, geurtjes en materialen ligt ver achter me. Goed = goed! Het verschil tussen goed of slecht vangen, zit hem echt niet alleen in een ander zakje voer.

Af en toe een mooie barbeel voor Jan Willem Nijkamp.

Ik zit wel regelmatig te denken wat een enorme zakken met vis ik had kunnen vangen wanneer ik 20 jaar geleden wist wat ik nu weet. Met de huidige technieken en materialen en de visstand van toentertijd waren de mogelijkheden oneindig geweest.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Lang geleden viste ik een koppelwedstrijd op het Twentekanaal. In die tijd werd er nog heel aardig vis gevangen op dit kanaal, zelfs in de winter. Tijdens een ijskoude winterdag had ik samen met mijn maat een leuk aantal voorns en blieken gevangen. Na het eindsignaal besloten we om de vissen vast bij elkaar in één net te gooien zodat mijn net vast kon drogen. Ik trok mijn net uit het water en schudde de vissen naar de bovenste ring. Op het moment dat ik de vissen wilde overzetten, glipte de bovenste ring uit mijn verkleumde handen… weg vissen! Met de overgebleven vissen vielen we nipt buiten de prijzen, terwijl we anders waarschijnlijk de wedstrijd hadden gewonnen.

“De bovenste ring van het net glipte uit mijn handen…weg vissen!”

Een ander duur denkfoutje was tijdens een King of Clubs finale in Ierland. Ik moest naar een meer waar het heel lastig was om vis te vangen. Ik besloot te gokken om met de feeder te vissen op een brasem of baars. Uiteindelijk viste ik een nul terwijl enkele kleine voorntjes hadden volstaan om bij de eerste 4 te vissen. En die voorntjes zwommen dicht bij mijn plateau tussen het riet. Het enige wat ik nodig had was een korte vaste hengel met een licht dobbertje. En die spullen lagen in de bus van mijn vismaat die op een ander meer 5 kilometer verderop zat… weg hoge eindklassering!

Wat is je laatste grote (hengelsport)aankoop?

Van een echte aankoop kan ik niet spreken. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat Preston Innovations mijn sponsor is. Zij voorzien mij van uitstekend materiaal. Mijn laatste grote aanwinst is dan wel mijn nieuwe witte Absolute 36 viskist uit de nieuwste serie van Preston. Comfortabel zitten en vissen is wel een vereiste.

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Via mijn freelance werk heb ik inmiddels met heel wat bekende vissers uit het nationale en internationale wedstrijdwereldje kunnen vissen. Een dagje vissen met Engelse toppers zoals Steve Ringer, Des Shipp of Mick Vials lijkt me wel erg leuk en leerzaam. Het liefst dan op een van de Nederlandse wateren waar ik zelf veel vis. Ik ben benieuwd hoe zij de visserij hier benaderen.