Op Facebook zien we regelmatig de mooiste karpers voorbijkomen gevangen door Walter Put. Grote karpers ook… Struinend gevangen, meestal met de pen, in ogenschijnlijk onbeduidende watertjes en sloten die de meeste karpervissers links zouden laten liggen. Watertjes niet dieper dan hooguit 1 tot maximaal 1,5 meter, vaak nog een stuk ondieper, die in en rond woonwijken liggen of in poldergebieden in de buurt. We gingen een ochtend met Walter op stap.

 Veel voer en aas heb je niet nodig…

 

Tekst & foto’s: Arnout Terlouw en Walter Put

 

Walter staat al te wachten bij een grasperk grenzend aan een cultuurwater zoals er zovelen zijn in Nederland. Mensen op weg naar hun werk en hondenuitlaters die vriendelijk gedag zeggen kijken ons wat vreemd aan. Walter vertelt dat hij al even is rondgereden en wat plekjes heeft aangevoerd. Dat zou voor snel succes moeten zorgen… normaal gesproken dan! Het is de afgelopen weken bitterkoud geweest voor eind april en dat heeft de watertemperatuur geen goed gedaan. Maar Walter heeft er desondanks alle vertrouwen in. Afgelopen dagen wist hij toch nog een paar mooie karpers te vangen en toen was het ook nog behoorlijk fris.

 Brood is voor de karper een van de meest herkenbare aasjes in woonwijken.

 

Wormen

Walter loopt, licht bepakt, voorzichtig naar het water. In de kant is het erg ondiep en daarom hij heeft hier wat verder uit de kant gevoerd. We zien een paar belletjes omhoog komen, er lijkt vis te zitten. Walter beaast zijn haak met een paar wormen en laat het pennetje voorzichtig zakken. Gehurkt wacht hij als een reiger af… Het duurt niet lang of we zien het pennetje bewegen, duidelijk een lijnzwemmer. Even later zien we ook een vis links voor de kant wegdraaien, maar daarna blijft het verdacht stil.

Tijd om te verkassen naar de volgende aangevoerde stek bij een lage loop-/fietsbrug. Daar duurt het welgeteld 30 seconden als de pen wegloopt en Walter een karper haakt die meteen wild in de oppervlakte met zijn kop schudt… en vrijwel direct losschiet.

Tot zover het artikel ‘Karperstruinen met wormen en brood’ uit de Beet Magazine die nu in de winkels ligt. Een leuk en leerzaam artikel waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Wil je deze artikelen voortaan zelf als eerste lezen, neem dan een abonnement: klik hier voor een aanbieding.