In Nederland zijn niet zo veel stromende riviertjes, de Kromme Rijn is een welkome uitzondering! Dit riviertje loopt dwars door de provincie Utrecht, van Wijk bij Duurstede tot in de stadsgrachten in het centrum van Utrecht. Onderweg stroomt dit 28 kilometer lange riviertje door prachtige landerijen, bossen en langs fraaie landhuizen en kastelen.

De Kromme Rijn kan aardig stromen, dus dat vraagt om zware dobbers en stroomdobbers.

 

door Jan van Schendel

 

Kasteel

Een van de mooiste plekken is het punt waar de Kromme Rijn langs kasteel Beverweert stroomt, vlakbij de gemeente Werkhoven, en daar was deze visdag gepland. Op een mooiere locatie heb ik zelden gevist. Je hebt hier een overal een flinke stroming, maar op deze specifieke stek heb je veel verschillende vismogelijkheden. Aan de overzijde van het water ligt een kom die helemaal buiten de stroming valt en waar een prachtig lelieveld een school brasems wel de perfecte leefomstandigheden moet bieden. In de stroming kan je zowel drijvend/driftend vissen met gewone bolvormige dobbers en ook blokkerend met vlagdobbers. Kortom, een stek en water met zeldzaam veel mogelijkheden.

Stroomdobbers…

 

DE EERSTE BEET

Het water is hier zeker niet diep, hooguit 1,80 meter, en juist dit feit leverde meer dan verwacht uitdagingen op. Er was hier absoluut volop vis aanwezig, dat was duidelijk te zien. Regelmatig zag je vissen aan de oppervlakte, waarschijnlijk voorns en windes. Er stond echter ook wel heel erg veel wier in het water. Logisch, want relatief helder, ondiep water zorgt nu eenmaal gemakkelijk voor veel plantengroei. Zo erg als ik hier zag had ik echter niet verwacht. Het viel niet mee om een afstand te vinden waar ik een fatsoenlijke drift kon maken, zonder al snel vast te lopen in de planten.

Compacte loodzetting…

 

Dubbel op de haak

Ik had twee verschillende manieren van aanpak in gedachten. De eerste methode was om gewoon een voerstek te maken met een voer-leem mengeling en de andere methode bestond uit driften maken en alleen met losse maden te voeren zonder voer. Daarvoor leek dit de perfecte plek en ik besloot om zo te beginnen. Het begin was niet gemakkelijk en verschillende keren zat ik vast aan het wier. Uiteindelijk vond ik een goede afstand om zonder problemen een (korte) drift te kunnen maken en ik kreeg al snel mijn eerste aanbeet. Ik haakte de vis maar verspeelde hem ook weer; de made zat dubbel op de haak. Er zouden zeker meer vissen gaan volgen, dat kon bijna niet anders.

Tot zover een deel uit het artikel over de Kromme Rijn dat komende week in de nieuw te verschijnen Beet zal staan. Het magazine komt rond die tijd ook in de winkels. Wil je de artikelen als eerste kunnen lezen, zorg je natuurlijk voor een abonnement: klik hier.