Ik heb het even opgezocht. Sinds 21 augustus 1998 mogen we niet meer met levend aas vissen. Op last van minister Apotheker van Landbouw. Nooit van gehoord? Nee, ik ook niet. Veel indruk heeft de beste man blijkbaar niet op ons gemaakt. Alhoewel…hij is wel degene  die ervoor heeft gezorgd dat het officiële verbod om met levend aas te vissen sinds die warme dag in Augustus van kracht ging.  Massa’s roofvissers moesten voortaan hun heil zoeken in dood aas of kunstaas.

Tekst Leon Haenen

Dierenleed

Vier jaar eerder was er al een minister die er een mening over had. Van Aartsen. Hij kwam, met het door derden ingefluisterd, verzoek aan de georganiseerde sportvissers om een vrijwillig beleid te voeren dat het gebruik van levend aas zou moeten ontmoedigen. Hij had zich laten influisteren dat vissen met levend aas dierenleed veroorzaakt.

Geleerden

Allerlei geleerde mensen hadden dat onderzocht en alhoewel ze totaal niet konden vaststellen of de arme visjes pijn leden werd er in elk geval vastgesteld dat ze stress kregen van het feit dat ze als aasvis werden ingezet. Omdat van Aartsen waarschijnlijk zelf sportvisser was of sportvissers in zijn directe omgeving kende waarvan hij toch graag de stemmen wilde behouden, hield hij het op een basis van vrijwilligheid.

Leon Haenen Haentje de voorste

Hij had zich laten influisteren dat vissen met levend aas mogelijk dierenleed veroorzaakte… Ohjee!

Softe aanpak

De aanpak van Van Aartsen werkte klaarblijkelijk niet. Zijn softe aanpak raakte kant noch wal. Wij bleven met zijn allen aasvissen vangen en die gebruiken om de rovers op de kant of in de boot te krijgen.  Zijn opvolger pakte het steviger aan en drukte het vier jaar durende dreigement van verbod erdoor…Sinds die tijd vist er in Nederland niemand meer met levend aas. Toch?

Dood

Zouden die aasvissen er uiteindelijk aan dood kunnen gaan? Knappe constatering van wat er zou kunnen gaan gebeuren. Ik ken niet veel aasvissen die, na een uur lang paniekerig zwemmen met een dregje maat 1 door de neus of de rug geboord , de vrijheid terugkregen vanwege bewezen diensten. Het woord aasvis zegt eigenlijk alles. Het dient als aas. Het zal worden opgegeten.

Luguber

Luguber? Wreed? Als we in die tijd de Partij voor de dieren hadden gehad, dan hadden ze Floriske van Leeuwen aan de beademing kunnen leggen. Gelukkig voor haar en voor ons is dit argument van de baan. Mijns inziens het enige argument dat steekhoudend had kunnen zijn in haar voortdurende gevecht om ons onze passie af te nemen. Niet mijn type die Floriske.

Leon Haenen Haentje de voorste blog levend aas

Vroeg of laat wordt zo’n aasvis altijd wel opgegeten!

Voor de meeuwen gegooid

Weet je, als ik in die tijd met aasvissen aan de slag ging, dan eindigden alle aasvissen die niet werden opgevreten door andere vissen als prooi van de aanwezige meeuwen. Ik heb me vaak afgevraagd waar die vogels ‘opeens’ vandaan kwamen als ik een ‘aan stress’ overleden aasvis weg wierp in de rivier. Ook de aasvissen die aan het eind van de dag niet gebruikt waren, maar nog in de emmer zwommen eindigden uiteindelijk toch ook vaak als slachtoffer omdat er aan het eind van de dag nog maar zo weinig zuurstof in het emmertje water zat, dat er ademnood ontstond. Herkenbaar?  Soms leek het misschien wel alsof ze aan stress waren overleden, maar dan was het toch een bek vol tanden die de oorzaak was van het vroegtijdig overlijden van zo’n visje.

“Waarom denk je anders dat die vissen zoveel kuit leggen?”

Stoer

Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat ik zoveel dierenleed veroorzaakte. Ik vond het niet zielig. Ik vond het ontzettend stoer.  Iets in ons vind het vet dat er vissen zijn die andere vissen dan weer opeten. Zeker als we er ook nog getuige van kunnen zijn. Ik weet niet hoeveel filmpjes ik al gezien heb van een rover in een aquarium waar dan vervolgens aasvisjes los worden gelaten in zo’n bak. Zielig? Ik vind van niet. De aasvisjes staan lager in de voedselketen en dienen vaak (lees meestal)  als voedsel voor andere dieren. De hele dag staat  zo’n school witvissen onder druk. Daarom blijven ze ook altijd met zovelen bij elkaar zwemmen.

Leon Haenen Haentje de voorste

Sinds die ene dag was het over en uit met het vissen met levend aas!

Kuit

Futen, aalscholvers, roofvissen, meeuwen en binnenkort otters… Het duurt me nu al te lang. Waarom denk je dat witvissen zoveel kuit leggen? Wij als ´beulen´ vermoorden dus die aasvissen. Met kilo’s tegelijk vriezen we de aasvissen in. Zonder stress, dat dan weer wel.  Tegenwoordig moeten we ze preventief de hersens in slaan. Hypothetisch gezien dan wel, die  hersens inslaan… ik denk niet dat vissen veel hersens hebben. In dat opzicht lijken ze op Floriske.

“Zouden er mensen zijn die nu nog stiekem met levend aas vissen… Nee toch? Zouden ze daarom zoveel meer vangen dan anderen?”

Liefdevol

En als we dan een fraaie roofvis hebben gevangen, dan gaan we deze met de uiterste voorzichtigheid ontdoen van de haak of haken en wordt deze liefdevol teruggezet. Even mooi ondersteunen. Rustig op adem laten komen… Met twee handen optillen. Op een zacht opgeblazen en nat gemaakte mat. Wellness is belangrijk.  Wat een tegenstrijdigheden met diezelfde dierenbeul die tien minuten eerder de zoveelste vermoorde voorn uit de vriezer haalt.

Levend aas

Het is 2018. Ik vraag het me af… In mijn hoofd overigens. Hardop uitspreken durf ik het niet goed. Zouden er nog mensen zijn die stiekem toch met levend aas vissen? Nee toch zeker? Of is vissen met levend aas net zoiets aan het worden als roken in het openbaar? Rokers worden vaak al met de nek aangekeken als ze het lef hebben om in het bijzijn van anderen een peuk aan te steken. Het roken heeft zijn langste tijd gehad. We gaan langzaam maar zeker over naar stiekem roken of nauwelijks meer ergens kunnen roken.

Geef toe, dit is toch fascinerend om te zien?

Stiekem

Zou het zo ook zijn met de visserij met levende aasvisjes? Zouden er nog sportvissers zijn die er stiekem toch mee vissen? Ja? Zouden sommige ‘grote namen’in de sportvisserij hier ‘stiekem’ ook wel eens aan meedoen? Nee toch zeker? Zouden die gasten daarom vaak zoveel meer vangen dan de gemiddelde rubber fetisjist. Nee toch zeker? Hebben die mannen en vrouwen geen voorbeeld functie? Wel toch…? Toch? Mijn moeder zou zeggen: “Ik zou ze de kost niet willen geven” Nou, ik ook niet. Zijn we met zijn allen roomser dan de Paus? Denk er even rustig over na zou ik zeggen…

Lees ook

 Haentje de voorste- Stretchervissen

 Haentje de Voorste- Lood