De politie Zeeland heeft in de nacht van zondag op maandag in de gemeente Sluis een man aangehouden die 81 zeebaarzen bij zich had. Hij had de vissen verdeeld over vier grote IKEA-tassen. Dat meldt RTL Nieuws.

De Rotterdammer zei de agenten dat hij de vissen had gevangen in België. De agenten geloofden zijn verhaal niet en hebben de man aangehouden, maakte de politie maandag bekend. Vanaf 1 januari tot 1 april 2019 geldt een algeheel meeneemverbod voor zeebaars. Vanaf 1 april tot en met 31 oktober 2019 mogen sportvissers weer één exemplaar per visdag meenemen.

De politie heeft een onderzoek naar de man en zijn 81 zeebaarzen ingesteld. In overleg met het Openbaar Ministerie is besloten de in beslag genomen vissen te doneren aan vogelopvang De Mikke in Middelburg.

‘Stropers op Nederlandse wateren zijn serieus probleem’
Een woordvoerder van Sportvisserij Nederland laat in een toelichting weten dat er veel gestroopt wordt in de Nederlandse wateren. “Het is een serieus probleem”, legt hij uit. “Zeebaars doet op de zwarte markt al snel 10 euro per kilo.” De politie doet haar best om te handhaven, beklemtoont hij. “Maar dit dossier heeft geen hoge prioriteit.”

Nederland telt zo’n 50.000 sportvissers die soms op zeebaars vissen. “Maar de meesten zetten de vissen na het vangen gewoon weer terug in het water”, legt de zegsman uit.