PASPOORT
Naam:
Mark Noorman
Woonplaats: Zeist
Werk/beroep: ICT/Cloud architect

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Rond mijn vijfde ben ik, denk ik, voor het eerst met mijn vader wezen vissen, op voorntjes. Na dat jarenlang in wedstrijdverband te hebben gedaan ving ik in 1990 op mijn 16e mijn eerste karper. Een aantal jaren heb ik beide vormen van visserij naast elkaar beoefend, en uiteindelijk volledig gekozen voor het karpervissen. De laatste jaren ben ik met mijn eigen zoons af en toe weer met de vaste hengel of feederhengel aan het water te vinden.

Heb/had je een voorbeeld, zo ja, wie?

Een echt voorbeeld heb ik niet, wel enkele mensen die me hebben geïnspireerd en verder hebben geholpen in mijn visserij. Mijn huidige Fox teamgenoot Roelof Schut is er zo eentje. We zijn beide Groningers van oorsprong en Roelof was in de jaren ‘90 al een voorloper op gebied van voertactieken en strategisch vissen.

Mark Noorman karpervissen

Samen met Roelof plezier maken aan het water.

Van André Akkermans heb ik ook veel geleerd. Hij is een compleet verschillend persoon vergeleken met Roelof en benadert het vissen vaak op een heel creatieve manier, wat tot veel nieuwe inzichten bij mij heeft geleid. André heeft me ook geïntroduceerd bij de commerciële kant van het vissen: het verbonden zijn aan een bedrijf voor voorlichting/promotie. Daarvoor ben ik hem erg dankbaar en heb ook op dat vlak veel van hem opgestoken. Beide heren zijn ook zeer aangenaam gezelschap om mee aan het water te zitten en ik prijs me gelukkig dat ik ze na al die jaren tot mijn visvrienden mag rekenen.

Kun je iets vertellen over je eerste karper?

Zoals hierboven al geschreven was ik op mijn 16e fanatiek wedstrijdvisser. Aangemoedigd door de hengelsportbladen waagde ik een poging om in een nabijgelegen gracht een karper te vangen. Met zelfgemaakte boilies uit moeders keuken (héérlijk dat custard!) en zelfgefabriceerde rigs met 11/00 nylon als hair aan onze snoek/palinghengels moest het gebeuren. Die eerste ochtend ving ik direct een schub van elf pond – ik was compleet overdonderd door de kracht en formaat van die vis, en vanaf dat moment verkocht!

Mark Noorman karpervissen

Mark experimenteert nog steeds graag ook met aas en voer.

Wat is voor jou de charme van het karpervissen?

Ik blijf het hele spelletje gewoon nog steeds leuk vinden, vind de vis zelf prachtig en intrigerend en vind het geweldig dat je deze vis op zoveel verschillende manieren kunt belagen. Verder gewoon het buiten zijn, even weg van alle dagelijkse beslommeringen. Ook het thuis of op het werk formuleren van een plan, dat ten uitvoer brengen en vervolgens succesvol zijn, geeft me een enorme kick. Verder heb ik er door de jaren heen een groot aantal vrienden en bekenden aan overgehouden wat het plezier vergroot.

Mark Noorman karpervissen

Rommelen met rigs blijft altijd interessant.

Welke sessie of vangst is je het meest bijgebleven?

Daarvoor kan ik niet één vangst of sessie kiezen. Wanneer je lang genoeg vist zoals ik vergeet je vanzelf veel sessies, maar als ik ga terugdenken aan vroegere tijden komen er meteen zoveel gedachten aan bijzondere sessies of vangsten voorbij, die allemaal op hun eigen manier uniek zijn. Vangsten die qua gewicht tegenwoordig geen fluit voorstellen, maar gedaan op harde wateren waarover soms weinig of niets bekend was en die daarom voor zoveel emotie zorgden. Of sessies die weinig of geen vis opleverden, maar wel in zo’n fantastische natuur met goede gesprekken met een vismaat dat ze daarom in mijn geheugen gegrift staan.

Mark Noorman karpervissen

Iedere vangst op z’n eigen manier uniek.

Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Jaren geleden, toen ik nog lid van de KSN was, hielden we eens een fish-in van onze regio. Ik wist al vroeg in de sessie beet te krijgen maar verspeelde de vis helaas door lijnbreuk. Enkele minuten later kreeg mijn buurman een run maar sloeg volledig mis. Weer enkele minuten later kreeg een andere buurman beet en begon met drillen. Uiteindelijk kwam er een mooie schub in het net terecht, maar met mijn haak in zijn bek. En de haak van de uiteindelijke vanger door de wartel van mijn rig!

Mark Noorman karpervissen

Zonsopkomst, het prachtigste moment van de dag.

Wat is jouw favoriete type visserij en favoriete watertype?

Mijn favoriete visserij is, zeker de laatste jaren, toch wel het statisch struinen. Meerdere voerplekken aanleggen op strategische stekken, liefst dichtbij de oever, en die vervolgens met een zelfhaaksysteem voorzichtig afvissen. En dat dan met een lichte uitrusting en in mijn geval vaak een mountainbike, om snel te kunnen verkassen. Met een fulltime baan, vrouw, drie kinderen en een sportief leven is het voor mij de ideale manier om mijn vistijd effectief te besteden en een water snel te doorgronden. Mijn favoriete watertype is toch wel de klassieke Hollandse zandwinplas. Ik houd van het vaak grillige bodemverloop, de kleur van de vissen, het gebonk van een op grote diepte gehaakte vis en het feit dat je ze in het heldere water goed kunt zien tijdens de dril.

Mark Noorman karpervissen

Het ultieme geluksmoment, als de uitgedachte tactiek heeft gewerkt.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

In het begin van deze eeuw werd het stomen van boilies snel populairder; er zouden meer lokstoffen in het aas behouden blijven wat tot een aantrekkelijker en effectiever aas zou leiden. Ik werd toen gesponsord door een Engelse aasfirma die me mixen en liquids bezorgde, waar ik zelf boilies van rolde. Volgens mij heb ik zo’n twee seizoenen die boilies gestoomd in plaats van gekookt en kreeg er vrijwel niets mee gevangen. En niet alleen ik, een vismaat maakte precies hetzelfde mee. Rolde ik thuis een kleine hoeveelheid boilies die ik kookte, of had ik een paar kilo freezers over na een bezoek aan Engeland, dan werd instant plots weer gevangen.

Mark Noorman karpervissen

Mark vist vaak met kant en klare boilies.

Het heeft me het inzicht bezorgd dat de wijze van verhitten van zeer grote invloed kan zijn op het aas en de onderlinge werking van ingrediënten. Niet dat stomen per definitie slechter is dan koken, maar je moet wel zeker weten dat je voornaamste attractieve ingrediënten tegen deze langere, indirecte verhitting bij soms hogere temperaturen kunnen. Het heeft mij die jaren veel vissen gekost, daarom heb ik er destijds ook een artikel over geschreven in een van de karperbladen.

In welke aspect van de karpervisserij interesseer jij je het meest? Rigs? Voer en aas? Tactiek? En waarom?

Hier moest ik even over nadenken maar er is eigenlijk niet één aspect dat eruit springt; ik vind de meeste zaken uit het karpervissen zeer interessant. Ik houd van het experimenteren met rigs: gebruik van nieuwe/betere rigcomponenten en het aanpassen van de montage aan de omstandigheden. Is het op een water wat drukker met vissers dan vind ik het een geweldige uitdaging daar een slimme aanpak op te verzinnen. En ondanks dat ik veel met kant-en-klare freezers vis, maak ik nog wel zelf mijn haakaasjes zoals corkball pop-ups met hun speciale tweaks. Verder bemoei ik me bij een lokale vereniging een beetje met uitzettingen en waterkwaliteit.

Mark Noorman karpervissen

Een vis teruggevangen die we als commissie zelf hebben uitgezet.

Ook haal ik veel plezier en voldoening uit het bijdragen aan productontwikkeling en promotie bij Fox en CC Moore. Kortom er zijn vele aspecten die ik interessant vind.

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Chantal Janzen. Oh… vist die niet? Is niet erg…