PASPOORT
Naam:
Martijn Dekkers
Geboortejaar: 1978
Woonplaats: Baarle Nassau
Favoriete visserij: Nederlandse haaien

Wanneer ben je begonnen met vissen?

Zelf weet ik niet beter dan dat ik met mijn vader naar de waterkant ging om te vissen. Een paar uurtjes in een sloot bij mijn tante in Breda, voorntjes vangen met een vaste hengel, achter de karpers aan op de camping in de buurt of vissen op geep aan de Oosterschelde. Van kleins af aan ben ik al bezig met het sportvissen. Ik ben ooit eens lid geweest van de scouting, maar alles viel in het niets bij de drang om te gaan vissen. Mijn jeugd bestond dan ook voor een groot deel uit vissen en kattenkwaad…

Welke type visserij en techniek geniet je voorkeur?

Ik kan erg genieten van meerdere visserijen, ik kan dan ook niet echt een bepaalde visserij aanwijzen als favoriete visserij. Als ik dat toch zou moeten doen kies ik als kantvisserij voor het vissen op Nederlandse haaien.
De haaien kunnen nu echt gericht bevist worden, zowel vanaf de boot als de kant. Met het juiste aas, getij en techniek blijk je best effectief op haaien te kunnen vissen. Sessies met meerdere haaien komen zeker voor, sessies zonder haaien ook natuurlijk…

Maar ook zeebaarsvisserij hoort bij de favorieten. Die dobber in het donker zien wegschieten, heerlijk!

Voor de bootvisserij ben ik helemaal verslingerd aan het vissen op de gevlekte gladde haaien die we de laatste jaren goed gericht kunnen bevissen. De bootvisserij heeft nog steeds een beetje het imago van een overdreven zware visserij, maar dat is al lang achterhaald.

Het vissen op haai kan dan ook prima met lichtere materialen en dan heb je een prima sport aan deze haaien. Net als bij het vissen op karper en snoek is het dan een spelletje van geven en nemen en ben je helaas niet altijd de winnaar…

Welke vangst is jou het meest bijgebleven?

Mijn allereerste haai van de Noordzee staat me nog steeds bij. Niet enkel de vangst van deze haai, maar zeker ook de dag er om heen. Al lange tijd kriebelde de haaien aan mijn vissersziel. Samen met mijn twee broers konden we opstappen bij de ‘dinsdagploeg’ op de Big Marlin, mijn eerste ervaring met het vissen op onze haaien.

Bij het opstappen had ik de schipper al over mijn verlangen verteld, inclusief dat ik bijna geen oog dicht had gedaan die nacht. Prachtig vond hij het en zette me naast Mart van Est, een van de grote namen binnen de (wedstrijd)zeevisserij die behoort tot het vaste dinsdagploegje. Alles dat ik moest weten werd me verteld en uitgelegd. Stroming, aaspresentatie, uptide vissen, waar te werpen en hoe een stek te verkennen.

Na een paar uur sloeg mij hengel dubbel en kon ik aan de bak en met zijn 97 cm bleek deze haai een echte Noordzeekanjer! Er volgde die dag nog 10 haaien, waarvan ik er vier mocht noteren, een dag die ik nooit meer zal vergeten…

Hoe ziet jouw visjaar er ongeveer uit? Richt je je per seizoen op bepaalde soorten?

Winter

Mijn visserij is grotendeels afgestemd op de visserij die zich op dat moment het beste toe laat. Hoewel mijn voorkeur echt wel uit gaat naar een visserij op het zoute water wissel ik geregeld met een visserij op het zoete.

De eerste maanden van het jaar zijn koud, deze maanden richt ik me dan ook vooral op het vissen in en rond de Europoort. Lekker met licht materiaal achter de zeevissen aan. Bot, schar, wijting en tegenwoordig zelfs zeebaarsjes die voor veel plezier zorgen. Dit wissel ik af met het dood aas vissen op snoek en snoekbaars, puur omdat ik niet altijd de tijd heb om richting het zoute te rijden of omdat het tij niet goed uitkomt.

Voorjaar

Wanneer het voorjaar begint en het water wat op begint te warmen kijk ik al uit naar de strandvisserij op bot. Met een feederhengel of lekker actief met een spinhengel in de branding vissen. Botten zijn felle vechtersbazen die voor veel plezier zorgen.

Daarna laat ik tot mei de zeevisserij voor wat hij is, echt spectaculair vind ik het dan niet en dichter bij huis valt er op het zoete wel heel wat te beleven. Met een winckle picker of een korstje achter grote windes aan, sport op en top! Wanneer de karpers wat los komen gaan we gericht met de korst en de pen hier achter aan.

Grote windes aan de korst, top!

Rond half mei komt de geep in beeld, een matchhengel en een bombetta en wat klein materiaal is al dat je nodig hebt. Visueel erg aantrekkelijk en voor kinderen gewoonweg fantastisch om te doen.

Gevlekte gladde haai is bij het bootvissen de favoriete vangst van Martijn.

Zomer

De zomer wordt vooral bepaald door het vissen op haaien en zeebaars. Zeebaars met de dobber geniet de voorkeur, maar werpend met pluggen of de bodem aftikken met een shad doe ik ook geregeld. Deze visserij loopt door tot eind oktober (haaien) of zelfs tot in november zeebaars. Dan is de koek echt op en verschijnen ook de eerste wijtingen en scharren weer onder de kust. Nu maak je op het strand kans op een grote diversiteit van zeevissoorten.

Naast deze min of meer standaard visserijen ben ik niet vies van een ‘uitstapje’. Zo vis ik geregeld op barbeel, liefst in de nacht. Roofblei op de rivier staat ook ieder jaar op de agenda.

Liefst in de nacht achter de barbeel aan.

Tot slot is er ieder jaar wel een vissoort of een visserij waar ik me in wil verdiepen. Zo staat er voor 2019 weer harder en een haai vanaf het strand op het programma.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Over deze vraag hoef ik niet lang na te denken, dat was in 2008 ergens aan de Maasvlakte. In 2007 verruilde ik definitief mijn zware hengels om voor spin- en feederhengels, deze achtte ik niet meer nodig voor het vissen op geep, makreel en zeebaars. Een beslissing die me een supervisserij opleverde, niet enkel omdat ik beduidend meer ging vangen, maar ik beleefde ook veel meer plezier aan mijn vangsten. Ik heb toen ook de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met het Visblad en mijn kennis gedeeld.

Een afspraak liet niet lang op zich wachten en mijn allereerste artikel stond gepland. Ondanks een goede voorbereiding was ik natuurlijk zenuwachtig, ik was dan ook blij dat mijn broer met me mee ging.

Na het vangen van wat scholenbaars en een prachtige bot besloten toenmalig hoofdredacteur Juul Steijn, zijn collega Joran Bal en wij even te pauzeren, daarna zou die grote baars er uit moeten komen.

“Ik haal meer voldoening uit die ene grote vis waar ik hard voor moest werken”

Als ik in kniediep water mijn zager laat zakken schiet mijn dobber al snel weg, ik sla aan en een beer van een zeebaars schiet zo richting het diepe, zo groot had ik ze nog nooit gevangen. 60, 70 cm of misschien nog wel groter, wie het weet mag het zeggen. Helaas bleek een beginnersfoutje te zorgen voor lijnbreuk. Ik had de slip niet goed afgesteld en gecontroleerd. Natuurlijk op het belangrijkste moment verpest ik het, maar door fouten leer je zeggen ze toch?! Gelukkig is alles toch nog goed gekomen met het artikel…

Welke visdroom heb je nog?

Ik heb al heel wat verschillende zeevissen weten te vangen, maar een grote kabeljauw, zo eentje van 20 kg+, staat nu als hoogst genoteerd op mijn lijstje. Jaren geleden konden we op de wrakken nog kabeljauwen van 10 kg+ vangen, maar die tijd is echt voorbij. Om deze droom te laten uitkomen zal ik in het voorjaar van 2019 richting Noorwegen vertrekken, hopelijk gaat het me dan lukken tijdens de jacht op skrei, zoals de paaiende kabeljauwen genoemd worden.

Eigenlijk heb ik ieder jaar wel een ‘droomvis’, ik stel me namelijk ieder jaar een doel van drie vissen die ik graag wil gaan vangen, voor 2019 zijn dat een zoetwaterbaars van 45 cm+, een kabeljauw van 20 kg+ en een rog vanaf de kant….

Wat is voor jou de charme van het zeevissen?

Het spelletje van stekkenkennis, getijden en weersomstandigheden maakt het zeevissen tot mijn favoriete visserij. Geen enkele dag is geheel voorspelbaar! Je kunt je er wel in verdiepen. Sommige vissoorten houden van rustig water, andere weer van een flinke kabbel op het water. Je hebt stekken die met opkomend water goed zijn, andere kun je beter bevissen met laag water. Diep vissen of ondiep vissen levert ook allemaal weer andere soorten op.

En net wanneer je denkt alles wel een beetje op een rijtje te hebben, loop je weer tegen een dikke nul aan en begin je weer van voor af aan met plannen…

En soms doe je het helemaal goed en zitten alle haken vol.

Ook het vissen op echte wilde vissen spreekt me aan, maar dat is het elfde op een rivier. Vissen op vissen die daar ook echt thuis horen en leven, dat is wat vissen moet zijn. Karpervijvers, betaalwateren, of volgepropte verenigingswateren, mij zul je er echt niet zien. Enkel bij een forellenvijver wil ik nog wel eens neerstrijken, maar dat is dan ook puur omdat mijn kinderen daar goed kunnen leren omgaan met een werphengel en nog een goede kans maken op een visje ook…

Wat is het gekste dat je ooit tijdens het vissen hebt meegemaakt?

Tijdens het vissen op geep hebben we wel iets heel aparts meegemaakt. We stonden aan de buitenkant van Neeltje Jans, een van de beste geepstekken van Nederland, helaas wel wat druk. Die ene dag stond er nagenoeg bijna geen wind, maar wel een erg hoge deining. Toch bleek het vissen op geep nog goed mogelijk.

Wanneer vismaat Bart een geep aan de haak heeft schiet deze plotseling van de haak, althans, dat dacht hij. Als hij dan enkel de kop van een geep binnen draait is de verbazing groot. Het lijkt wel dat de kop met een vlijmscherp mes van het lijf is gescheiden en dat zonder ook maar ook enige weerstand te hebben gevoeld.

Wat het is geweest weten we niet. Een zeehond lijkt me sterk, dat zou je voelen en die moet ergens toch weer boven komen. Misschien een ruwe haai die op jacht was en in de bovenste waterlagen is beland, ik weet het niet. Gek is het in ieder geval wel…

Een ruime meter snoek heeft ook al een vinkje.

Wat is je laatste materiaalaankoop geweest?

Twee nieuwe strandhengels voor het vissen op haai. Ik heb gekozen voor de Cinettic Black Panther 450 cm, een juweeltje voor deze visserij! Een robuuste hengel die erg prettig in de hand ligt en werpt als geen ander. De soepele top doet wat hij moet doen, beten registreren. Het eerste deel van de top vangt perfect de klappen van een vechtende vis op, maar deze hengel komt pas tot zijn recht als je een grote vis hebt gehaakt. Door de stevige body kan je echt veel kracht op de vis uitoefenen en controleer je alles veel beter.

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Als er een iemand is waar ik graag eens een keer mee zou gaan vissen is dat Marc van Roie. Marc woont sinds 2005 in Noord-Noorwegen, Soroya en heeft een eigen boot. Hij is eigenaar van Soroya Fishing en heeft al menig record gebroken. Niet zo zeer voor het vangen van de topvissen die daar zwemmen, maar om de technieken die hij gebruikt te leren, dan komen die grote vissen er echt wel een keer uit… Dus Marc, wanneer je dit leest…