“Twee weken eerder had ik een giga meerval zien liggen op de beoogde stek. Er is misschien een kleine kans dat ik de vis weer tegenkom, laat staan dat ik hem vang, maar vol goede moed stap ik de auto in. Eenmaal op de snelweg bedacht ik me dat ik het meetlint thuis had laten liggen. Een meetlint heb ik niet vaak bij me maar iets in me zei dat ik terug moest rijden want wat als…” Aan het woord is Tobias Stuurman.

Tobias met zijn 237 cm grote meerval…

“Dinsdag 17 augustus. In de stromende regen baan ik me een weg door de hoge brandnetels richting de waterkant en onderweg valt er van alles uit de bellyboot, maar na wat geploeter kom ik gesloopt bij het water aan. Heel even neem ik de tijd om op adem te komen waarna de weg vervolgd wordt richting het water. Snel monteer ik de Float Plus en plaats de transducerstang van de livescope waterpas in het water. Tijd om te gaan! Net voordat ik de dreg wil losmaken van de reel zie ik dat een van de haken zich volledig heeft vastgeslagen in de opgespoelde lijn. Met wat gefriemel komt de dregpunt los maar er blijft ongeveer 5 meter lijn over die licht beschadigd is. Na wat getwijfel haal ik toch maar in de steeds meer toenemende regen voor de zekerheid de gehavende lijn eraf en knoop opnieuw een onderlijn eraan.

IS DIT HET MONSTER?

De wind blaast de belly alle kanten op maar na een half uur scannen zie ik een groot symbool op de bodem, het lijkt wel een grote steen… Maar na een minuut of twee begint de steen te zwemmen en zie ik een staartslag! Of dit het monster is waar ik twee weken geleden boven lag is niet duidelijk, maar hoe ondieper hoe duidelijker het wordt dat dit om een hele grote vis gaat… Wanneer het signaal bijna onder de transducer ligt laat ik het aas zakken, de vis reageert direct, helaas verkeerd en neemt de benen en omdat dit de vorige keer ook het geval was besluit ik om een aanpassing te maken en meer volume op de haak toe te voegen.

HANGEN!!!

Nadat de vis zeker een uur spoorloos is verschijnt de ‘grote steen’ weer in beeld, dit keer gebruik ik de motor om snel boven de vis te komen voordat deze weer verdwijnt, ik laat het aas (een dode aasvis met vijf dauwpieren erbij)  zakken, het signaal beweegt zich dit keer richting het aas…

Hoe dit verhaal afloopt kun je verder lezen in de afdeling BNRZ Nederlandse Records op deze website, inclusief foto’s en een filmpje. Klik hier om daar naartoe te gaan.