# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Jeroen Breur vangt 243 cm meerval record 243 cm kg 2 november 2021

De Nederlandse meervallen worden groter en groter, want wederom is er een gigantische vis gevangen, een nieuw Nederlands record meerval! Met een vis van 237 cm verbetert Tobias Stuurman het nog maar net staande record van 227 cm op naam van René Gouka . Lees hier het verhaal achter de vangst.

Tekst & foto’s: Tobias Stuurman

Tobias kan het zelf nog nauwelijks geloven wat een grote vis heeft gevangen…

“Twee weken eerder had ik een giga vis zien liggen op de beoogde stek. Er is misschien een kleine kans dat ik de vis weer tegenkom, laat staan dat ik hem vang, maar vol goede moed stap ik de auto in. Eenmaal op de snelweg bedacht ik me dat ik het meetlint thuis had laten liggen. Een meetlint heb ik niet vaak bij me maar iets in me zei dat ik terug moest rijden want wat als…” 

Dinsdag 17 augustus. In de stromende regen baan ik me een weg door de hoge brandnetels richting de waterkant en onderweg valt er van alles uit de bellyboot, maar na wat geploeter kom ik gesloopt bij het water aan. Heel even neem ik de tijd om op adem te komen waarna de weg vervolgd wordt richting het water. Snel monteer ik de Float Plus en plaats de transducerstang van de livescope waterpas in het water. Tijd om te gaan! Net voordat ik de dreg wil losmaken van de reel zie ik dat een van de haken zich volledig heeft vastgeslagen in de opgespoelde lijn. Met wat gefriemel komt de dregpunt los maar er blijft ongeveer 5 meter lijn over die licht beschadigd is. Na wat getwijfel haal ik toch maar in de steeds meer toenemende regen voor de zekerheid de gehavende lijn eraf en knoop opnieuw een onderlijn eraan.

IS DIT HET MONSTER?

De wind blaast de belly alle kanten op maar na een half uur scannen zie ik een groot symbool op de bodem, het lijkt wel een grote steen… Maar na een minuut of twee begint de steen te zwemmen en zie ik een staartslag! Of dit het monster is waar ik twee weken geleden boven lag is niet duidelijk, maar hoe ondieper hoe duidelijker het wordt dat dit om een hele grote vis gaat… Wanneer het signaal bijna onder de transducer ligt laat ik het aas zakken, de vis reageert direct, helaas verkeerd en neemt de benen en omdat dit de vorige keer ook het geval was besluit ik om een aanpassing te maken en meer volume op de haak toe te voegen.

Ik heb de allergrootste vis van Nederland gevangen!

HANGEN!!!

Nadat de vis zeker een uur spoorloos is verschijnt de ‘grote steen’ weer in beeld, dit keer gebruik ik de motor om snel boven de vis te komen voordat deze weer verdwijnt, ik laat het aas (een dode aasvis met vijf dauwpieren erbij)  zakken, het signaal beweegt zich dit keer richting het aas en op dat moment lijkt het alsof er een kanonschot in mijn arm wordt afgevuurd. HANGEN!!!
De slip staat nagenoeg potdicht maar toch weet de vis flink wat lijn van de molen te trekken, dit is een grote vis! Door de dichte slip blijft de bellyboot boven de vis waardoor ik in het voordeel blijf, de verticale druk blijf ik opvoeren maar iedere keer wanneer de vis dichterbij lijkt te komen neemt de vis weer een run en neemt de afstand weer evenredig toe.

De grootste vis ooit gevangen in Nederlands binnenwater?

HOE ZWAAR IS DEZE VIS!?

Er gaan zo’n 10 minuten voorbij en de afstand tussen het wateroppervlak en de vis neemt steeds meer af en wanneer de bekende bellen verschijnen weet je dat de vis dichtbij is… Nadat de laatste vluchtpoging wordt gepareerd komt de vis boven.Het staartgedeelte is even dik als de dikke buik, het teken van een zeer massieve vis! De lengte schat ik zo rond de 220, misschien zelfs 225 cm… Na drie pogingen weet ik de vis in de onderkaak te vatten en breng direct een stringertouw aan. Terwijl de vis een meter of drie achter de bellyboot hangt kom ik geen meter meer vooruit, hoe zwaar is deze vis!? Zelfs wanneer ik de Float Plus in volle kracht zet kom ik niet naar de kant, ik gok dat ik zeker 10 minuten over de laatste 20 meter heb gedaan.

Een nieuw record!

VERBOUWEREERD

Eindelijk zet ik voet aan land, snel de flippers uit en trek ik de boot de kant op, de vis ligt op enkeldiep water en ik wil hem niet verder het zand optrekken zodat de slijmlaag intact blijft. Wat ga ik doen? Op dat moment varen er twee grote boten langs die het kribvak leegtrekken en de vis op het droge komt te liggen. Snel rol ik het meetlint uit en leg die naast de vis… 220, 230, 235… het begin van het meetlint ligt nog wat van de bek af maar liever te kort dan te lang… ruim 236 cm!!! Nog even snel een video maken om de lengte vast te leggen waarna het water weer terug loopt. Bij de volgende boten die passeren maak ik nog wat foto’s en terwijl het water weer omhoog komt release ik de monstermeerval, net als mijn bellyboot die ik in rap tempo het kribvak uit zie drijven. Terwijl ik met de ene hand de vis release pak ik met de andere hand de hengel en probeer ik al werpend mijn bellyboot te vangen…Gelukt! De vis zwemt netjes weg en de bellyboot trek ik langzaam naar binnen. Verbouwereerd blijf ik nog even staan. F*ck, ik heb de allergrootste vis van Nederland gevangen!

Noot BNRZ: Na het goed bekijken van de videobeelden en het meetlint, die inderdaad niet helemaal tot aan het begin van de bek lag, is door de BNRZ commissie een recordlengte van 237 cm vastgesteld, omdat het uiteinde van het meetlint bij de staart al ruim 236 cm aangaf. Daarmee dus een nieuw Nederlands meervalrecord. Met deze vis van 237 cm verstoot Tobias Stuurman de meerval van 227 cm van René Gouka naar de tweede plaats…

Biologie en achtergrondinformatie meerval

Wil je meer weten over de levenscyclus van de meerval en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier  voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Jeroen Breur vangt 243 cm meerval record 243 cm kg 2 november 2021
2 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Tobias Stuurman vangt nieuw NL record meerval – 237 cm 237 cm kg 17 augustus 2021
3 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Nederlands record meerval 227 cm - René Gouka 227 cm kg 26 juni 2021
4 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Nederlands record meerval 224 cm - Luuk de Keijzer 224 cm kg 23 mei 2021
5 Meerval
Silurus glanis Meerval record
Bart Castricum vangt 222 cm meerval 222 cm 82.500 kg 24 augustus 2018