Het laatste decennium heeft het nimfvissen een hele metamorfose ondergaan. Steeds langere, progressief, soepele vliegenhengels voor een steeds lagere lijnklasse vliegenlijnen en met steeds langere leaders.

Internationaal wordt gesproken over Euronymphing en daarbij prijkt Frankrijk aan de absolute top. Vorig jaar hebben zij zowel bij de senioren als bij de junioren alle Europese en wereldtitels weggekaapt. Steeds meer wordt er enkel met een getaperde leader met nimfen gevist en komt er geen vliegenlijn meer aan te pas. De voordelen zijn legio, subtiele aanbieding met uiterst dunne tippets, meer aanbeten dus meer vis!

De NO-Line vliegenhengel van Fishbone.

De NO-Line vliegenhengel van Fishbone.

Fishbone is misschien nog niet bij alle vliegvissers bekend, maar dit familiebedrijf in België (Vlaanderen) maakt al tien jaar exclusieve tophengels tegen correcte prijzen die best kunnen concurreren met andere fabriekshengels van topmerken. Fishbone heeft nu op advies van de Franse top-vliegvisser, en Fishbone pro staffer Cédric Maurel, een 10’7” hengel gebouwd voor een NO-Line, dus enkel om te nimfen met een lange leader.

Carbon handgreep voor gevoelige handen.

Carbon handgreep voor gevoelige handen.

Op hun website (voorlopig Engels- en/of Franstalig, maar binnenkort komt er een Nederlandstalige versie) worden alle technische snufjes van deze hengel haarfijn uit de doeken gedaan. Wat de meesten zal opvallen is de carbon handgreep. Zo’n handgreep is geen toeter-en-bellen issue, maar geeft vele malen beter en sneller een aanbeet of zelfs de weg welke een nimf door het water aflegt door dan kurk.

Perfect uitgebalanceerd.

Perfect uitgebalanceerd.

Fishbone heeft niet veel hengels in hun assortiment, maar ze zijn allemaal ontworpen met en door internationale competitievissers waaronder enkele wereldkampioenen. Op de website vind je er alles over en tegen het eind van dit jaar mag je van Fishbone nog een heuse verrassing verwachten. We houden jullie op de hoogte.

Kijk op www.fishboneshop.be/screen/page/modernnymphcompetitionrod voor nadere informatie.

Guido Vinck