PASPOORT:
Naam: Ramon Ansing
Woonplaats: Roden
Werk/beroep:  Werknemer bij Kuperus Hengelsport in Leek

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Hmm, eigenlijk al vanaf dat ik me iets kan herinneren ben ik bezig met vissen, zoals velen natuurlijk met opa naar de waterkant. Eigenlijk heb ik nooit wat anders gedaan dan week in week uit een aantal keer naar de waterkant te gaan.

Ramon Ansing visserslatijn

Week in week uit naar de waterkant…

Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?

Ik heb altijd met grote bewondering gekeken (nog steeds overigens) naar diverse Engelse wedstrijdvissers. Met stip op 1 staat toch wel Will Raison.  De manier zoals zij het wedstrijdvissen benaderen vind ik heel bijzonder. De manier van informatie delen en bediscussiëren is voor hun een belangrijk aspect binnen de wedstrijdvisserij, iets waardoor iedereen beter wordt.

Welke vangst/prestatie/wedstrijd is jou het meest bijgebleven?

Dat is een lastige vraag, het 3x achtereen winnen van de Topcompetitie Feeder is wel een hele bijzondere in ieder geval. Maar er zijn zoveel mooie wedstrijden geweest dat ik maar moeilijk kan kiezen, zeker omdat achter elke overwinning of prestatie wel een verhaal zit.

Wat is jouw favoriete type visserij en favoriete water(type)?

Mijn favoriete visserij is een visserij waarbij je actief moet vissen en het liefst zo veel mogelijk vis moet vangen! Een visserij waarbij je veel moet wisselen, proberen en van afstand moet switchen. Bij dit soort visserijen kan je je het beste onderscheiden en is de geluksfactor het kleinste. Mijn favoriete wateren zijn dus wateren die een hoop vis bevatten en die zowel met de vaste hengel als de feeder te bevissen zijn, een mooi voorbeeld hiervan is het Noord-Hollandskanaal.

Ramon Ansing - Wedstrijdvisser

Feeder of vaste hengel, als het maar actief vissen is.

Er wordt vaak geheimzinnig gedaan over voer en aas. Wil jij een goed voer met ons delen?

Een goed voer vind ik zelf Etang van Sensas uit de 3000 serie, dit voer is zeer allround en kan heel goed gemengd worden met andere voeren uit de range. Voor het vissen met de feeder voeg ik hier graag Biomix van Mondial aan toe, aangevuld met een beetje Caramel additief. Bij het vissen met de vaste hengel meng ik dit afhankelijk van de te verwachten visserij met Gros Gardon of Canal, beide uit de 3000 Range. Als toevoeging mag ik dan graag wat extra gemalen koriander en hennep toevoegen, dit geeft het voer nog wat extra aantrekkingskracht!

Feeder of vaste hengel, allemaal goed.

Wat is het gekste dat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Ik heb ooit eens iemand van zijn kist zien vallen nadat deze persoon vast zat aan de overkant, best een bijzonder gezicht als iemand recht met de benen in de lucht achter zijn kist neer komt.

Wat is het grootste verschil in je huidige visserij wanneer je dit vergelijkt met je beginperiode?

De visserij is in de breedte wat technischer geworden, onder andere door het steeds schoner worden van het water waardoor je soms toch wat fijner en dunner moet vissen dan vroeger. Echter zijn er ook een aantal dingen positief veranderd, je kan op bepaalde wateren je steeds meer onderscheiden met aantallen kleine vis, hierdoor wordt de geluksfactor een stuk kleiner iets wat ik zelf er prettig vind.

Ramon Ansing - Wedstrijdvisser

Fijner en dunner vissen dan vroeger.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Tijdens een teamwedstrijd waarin heel slecht werd gevangen, kreeg ik op de verre afstand een beet van een bonusvis. Dit bleek een baars van zo`n 45 cm te zijn. Met alle goede bedoelingen heb ik de vis teruggezet in de veronderstelling dat het gesloten seizoen was. Na contact te hebben gehad met een van mijn medeteamvissers kwam ik erachter dat het helemaal geen gesloten tijd meer was! Gelukkig had ik een paar honderd gram over op de nummer twee, echter was het totaalgewicht slechts 2 kilo.

Wat is je laatste grote (hengelsport)aankoop?

Mijn laatste grote aankoop is een plateau van Matchcraft. Bij het vissen vanaf de stenen maar ook vanaf een stek in het water is een plateau een must. Echter zijn deze vaak overdreven lomp en zwaar. Matchcraft heeft een plateau wat slechts een frame is met plaatjes waar de poten van de kist op komen, licht in gewicht maar oerdegelijk.

Ik wil nog wel een keertje naar de Amazone.

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Ik heb het geluk gehad dat ik al vaak met erg goede vissers uit binnen en buitenland heb gevist, een goede gids die je kan meenemen op visreis in bijvoorbeeld de Amazone, dat lijkt me nog eens een mooie uitdaging.

Lees ook:

[irp posts=”5840″ name=”Visserslatijn met Ed Stoop”]

[irp posts=”7818″ name=”Herwin Kwint koning effectiviteit”]

[irp posts=”6381″ name=”Sjors Milder – witvisfenomeen”]