PASPOORT

Naam: Saron Debets.
Woonplaats: Deventer.
Werk/beroep: Vakleerkracht Bewegingsonderwijs. Tevens twee dagen in de week werkzaam bij Strategy.

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Wat ik me kan herinneren zo rond mijn vierde levensjaar. Mijn vader nam me mee naar de waterkant en toen ik eenmaal mijn zwemdiploma had, was ik er niet meer weg te slaan! Natuurlijk eerst op voorntjes en alles wat wilde bijten, later toen ik mijn eerste werphengeltje gekocht had ook al snel met de korst en vlok op graskarper. Nadat ik tot mijn 16e voornamelijk op witvis actief was, ook in het wedstrijdcircuit, ben ik abrupt over gestapt op het karpervissen.

Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?

Mijn vader stond aan de basis van mijn vissersloopbaan, hij was degene die me met het vissen in aanraking bracht. Binnen het karpervissen was ons grote voorbeeld natuurlijk Rini Groothuis!

Debets karper tacticus

Ver weg van de gangbare stekken.

Kun je iets vertellen over je eerste karper?

Oei, mijn eerste karpers waren grassies en ik was toen een jaar of 7 denk ik. Met mijn vlokhengel stond ik aan een smal slootje. Loerend vanachter de lange rieten zag ik keer op keer graskarpers voorbij schuiven. Muisstil observeerde ik ze vanachter het riet en heel voorzichtig positioneerde ik mijn vlok in het water. Het duurde even voordat ik beet kreeg en de verveling sloeg toe…Ik draaide wat aan mijn slipknop en deze viel er toen plots af en verdween in het hoge gras. Natuurlijk werd op dat moment mijn vlok genomen door een graskarper. Ik zette de haak met mijn hand op de spoel en daarna begon het gevecht. Ondertussen zocht ik naar mijn slipknop! Gelukkig is het allemaal goed afgelopen en kon ik even later de graskarper in mijn net krijgen.

Debets karper tacticus

Rivierkarpers tellen dubbel.

Wat is voor jou de charme van het karpervissen?

Ach, zoveel eigenlijk! De natuur, de rust en er even helemaal uit zijn. Genieten, zonder de drukte van het dagelijkse leven. Daarnaast gaat het voor mij om de ‘weg’ naar een vangst. De speurtocht, voorbereiding, het voeren en dan uiteindelijk je tactiek bepalen en al dan niet succesvol zijn. Aan de hand van de vangsten opnieuw je aanpak evalueren en kijken of het al dan niet beter kan. Het blijft een mooi ‘puzzelspelletje’. Het is aan ons om de puzzelstukjes op de goede plaats te krijgen.

Debets karper tacticus

Observeren is ook genieten.

Welke sessie of vangst is je het meest bijgebleven?

De vangst van mijn eerste echte target. De vis in kwestie heet ‘De Grote Rijen’. Een vis waar ik flink wat nachten voor heb moeten maken voordat ik haar uiteindelijk ving. Ik viste destijds op een hard circuit water en de vissen kenden toen al het klappen van de zweep. Ik had destijds geen relatie en viste eigenlijk bijna non-stop. Soms wel vijf nachten in de week. Vanuit mijn werk naar de waterkant en dan vroeg in de ochtend weer naar het werk.

Debets karper tacticus

Target in handen: De Grote Rijen.

Het was een mooie tijd die ik voor geen goud wilde missen, nu liggen de zaken totaal anders. Ik heb een prachtig gezinnetje, werk fulltime, sport en dus is de tijd voor het vissen nu minimaal. Dit betekent dat ik nu mijn sessies nog beter dien voor te bereiden om mijn resultaten te optimaliseren. Ook een erg leuke uitdaging!

Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Ik heb een keer een echt pistool uit het water gevist. Dat was een bizarre vondst! Misschien was het wel gebruikt bij een overval of ander misdrijf! Natuurlijk heb ik het zo snel mogelijk daarna bij de politie afgegeven. Helaas heb ik er daarna nooit meer iets over gehoord.

Wat is jouw favoriete type visserij en favoriete watertype?

Nu ben ik erg gesteld op mijn rust aan de waterkant, ik ontwijk dan ook de drukke wateren en probeer zoveel mogelijk van de gangbare stekken weg te blijven. De rivier trekt mij enorm, veel ruimte, onbekende vissen en bijna geen andere vissers te bekennen!

Debets karper tacticus

De rivier heeft iets magisch.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Och, dat zijn er zoveel! Camera in de blubber laten vallen, talloze keren zelf in het water gestuiterd, visspullen aan de waterkant laten liggen, noem maar op. De grootste is waarschijnlijk dat ik mijn auto volledig in de prak heb gereden nadat ik in het water was gevallen. Ik wilde namelijk snel naar huis om wat droge kleren te halen, mijn maatje paste op mijn visspullen terwijl ik de parkeerplaats al afscheurde… De auto die van links kwam zag ik niet, BOEM, daar vloog ik op twee wielen de greppel in. Enige gelukje was dat ik voorrang had…

In welke aspect van de karpervisserij interesseer jij je het meest? Rigs? Voer en aas? Tactiek? Etc. En waarom?

Zelf ben ik geen voer-, aas- of rigspecialist. Ook ben ik geen voorstander van ingewikkelde rigs. Simpel en effectief, dat heeft mijn voorkeur. Ik vind stekkeuze en voorbereiding veel belangrijker. Daar steek ik de meeste tijd in. Het observeren, goed kijken waar de vis zich bevindt en hoe ze zich gedragen. Daar pas ik mijn tactiek op aan. Dus eigenlijk kun je wel zeggen dat ik me het meest in de tactiek interesseer.

Debets karper tacticus

Niks mooiers dan dit…

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Met mijn lieve dochtertje. Ze is al wel eens met me mee geweest om voorntjes te vangen, maar wanneer ze straks haar zwemdiploma heeft mag ze ook mee tijdens het karpervissen. Daar kijk ik enorm naar uit!