Midden in het koudste en natste jaargetijde is er veel nodig om tijdens een visdag warm, droog en comfortabel te blijven. Malthe Ryge Petersen, exportmanager bij outdoor-kledingmerk Geoff Anderson geeft wat tips over viskleding waarmee je ook tijdens de koudste visdagen van het jaar comfortabel kunt blijven doorvissen.

In Denemarken op de zeeforel… 

Wat zijn de meest voorkomende vergissingen die sportvissers maken als ze zich aankleden voor een winterse visdag?

Wil je warm blijven tijdens een koude visdag, dan moet je je in lagen kleden. De kleding moet ademen, zodat transpiratievocht weg kan. Veel vissers besteden een hoop geld aan een goede visjas of ondergoed van merinowol, om vervolgens als tussenlaag een katoenen joggingbroek aan te trekken. Al de transpiratie die door het ondergoed wordt afgevoerd blijft daardoor hangen in de joggingbroek, die steeds vochtiger en kouder wordt. Een veelgemaakte fout is ook een katoenen T-shirt als onderste laag. Trek je dat aan tijdens een winterse dag, dan kun je er zeker van zijn dat je koud en nat wordt.

Goede kleding verdient ook goed onderhoud. Daar schort het nog wel eens aan bij vissers. Wil je dat je dure kleding langer meegaat, dan moet je het met zorg onderhouden; was het zo weinig mogelijk in de wasmachine en dan nog alleen met een wolprogramma met goede zeep. Als je kleding aan zout, modder of vissenslijm is blootgesteld, spoel dat er dan af met heet water. Hang de kleding altijd droog weg, zo voorkom je dat de stof gaat rotten. Draag je waterafstotende of waterdichte kleding, dan verleng je de levensduur altijd door vaker impregneermiddel op te brengen.

Het geheim: laagjes kleding en vochtafvoer…

Wat is het kledinggeheim van een warme en behaaglijke visdag?

Kort gezegd: pas je kleding aan de activiteit en het weer aan. Bij Geoff Anderson zweren we bij het laagjesprincipe. Vaak trek je drie lagen aan, maar dat mogen er meer zijn. Al onze kleding is ontworpen met dat principe in het achterhoofd. Om warm en droog te blijven tijdens een koude dag moeten de kledinglagen aan de volgende voorwaarden voldoen:

Zorg dat je droog blijft en dat transpiratievocht niet in je kleding blijft hangen. Ademende kleding transporteert het vocht naar de buitenste laag, weg van je lichaam. Gebruik in alle lagen ademende kleding. Zelf ben ik gek op merinowol. De eigenschappen van dit natuurlijke materiaal zijn wereldberoemd. Merinokleding is warm, zacht, ademend en heeft zelfs een zelfreinigende werking. Wij adviseren daarom merino Wizwool 150 of 210 als onderste laag.

De middelste laag kleding heeft warmte als hoofdtaak. Afhankelijk van het jaargetijde, het weer en je activiteit kun je de dikte van de middenlaag aanpassen. De thermolijn van Geoff Anderson is gemaakt van de beste kwaliteit Polartec-vezel met extreem hoge isolatie-eigenschappen. De kleding van deze stof is ook nog eens volledig ademend en prima in staat om vocht weg van het lichaam te transporteren.

 Vaak biedt een goede fleece al een prima bescherming op een mooie herfstdag. Hier Malthe (rechts) op de boot bij John Willems voor een dagje zeebaarzen. 

De buitenste laag biedt vooral bescherming tegen wind en regen. Deze laag moet je naar je eigen wensen uitzoeken en goed behandelen. Er mag geen kou en vocht naar binnen, maar transpiratie mag wel worden afgevoerd. De stof moet dus winddicht, ademend en waterdicht of waterafstotend zijn. De keuze van jas is persoonlijk. Sommige vissers zoeken een dunne jas met veel bewegingsvrijheid, anderen trekken liever een stevig gevoerde jas aan.

Extra aandacht verdienen de voeten, handen, polsen, het hoofd en de nek. Dit zijn de plekken waar het lichaam snel warmte verliest. Bedek die plekken dus met goede (merino)sokken, nekbescherming, handschoenen en een warme muts of pet.

De buitenste laag moet winddicht, ademend en waterdicht of waterafstotend zijn...