De populariteitsprijs zal je er zeker niet mee winnen, want de meeste vissers verketteren deze passieve visstijl maar al te graag.  Want zeg nu zelf, wie loopt er zomaar te koop met z’n ‘stroperskennis’ over een heet hangijzer als een zelfhaakmontage aan de vaste stok? Bart de Cree ging echter eens kijken bij Lars Bakkovens en noteerde wat tips bij deze techniek.

 Op een gegeven moment wil je toch vis vangen…

 

En dat in combinatie met een waggler of drijvertje…

 

Overloodmontage

De methode om aan de vaste stok een dobber met een methodfeeder aan de lijn te knopen, zie je niet vaak. Dit kán echter wel degelijk. Het wordt geassocieerd met moeilijke, winterse vijvervisserij. De vis is minder actief en hokt haast altijd samen in de diepere stukken van de vijver. In de goed bevolkte commercials staat dit gelijk aan de plekken rond de zuurstofpompen. En ja, die staan meestal in het midden waar dus ‘ver en secuur’ niet hand in hand gaan. Met een goede ‘overloodmontage’ ben je er zeker van dat je echt op de maximale afstand kan vissen, wat ervoor zorgt dat je ook in de andere seizoenen van het jaar kan scoren met deze techniek.

De ingredienten…

 

Lars ‘Bakkie’ Bakkovens trekt zich van dat brandmerk weinig aan en is bereid om de techniek uit de doeken te doen. De hengelsportvertegenwoordiger spendeert naast rijtijd op Nederlandse wegen, ook heel wat tijd aan het water en af en toe breekt hier eveneens nood wet.

De ‘pole feeder’ is een beproefde techniek, die vooral populair is om riviervissen te verschalken daar waar vlagdobbers net te kort schieten. Deze techniek kan echter ook op commercials met succes ingezet worden. Het concept? Een simpele, vaste feedermontage waar een (dobber)antenne aan wordt toegevoegd. “De antenne schuif je net zo hoog, totdat ze net boven water komt te staan op het moment dat je contact maakt met de feeder.”

En bijten doen ze!

 

Zware olivette

Bijters melden zich met een ruk aan de top, gevolgd door het elastiek dat die top uitgejaagd wordt. “Laat je echter niet verleiden tot een te dun elastiek. Ik gebruik minimaal een 2,1 mm holle elastiek.” Stel dat een korfje niet mag, maar een ‘overlode’ montage wel, dan kan je een bomloodje van 25 gram aan de wartel bevestigen.

In het geval dat de vis wat verder, voorbij de top te zoeken is, zijn er 2 manieren die Lars hanteert. Een methodfeedermontage of een wagglermontage met een veel te zware olivette. Deze laatste wordt wel eens smalend ‘ploplijn’ of ‘plopper’ genoemd. Ondanks dat stigma, kent Lars best wel wat vijvers waar een overlood-wagglermontage toegelaten is. Vuistregel bij het afstellen van deze montage is dat je de waggler op tweemaal de waterdiepte schuift.

Het voordeel van de ‘dubbeldiepte’ in combinat ie met de gekleurde waggler is dat je nog wat kan bewegen en spelen met je aas. Ligt je dobber plat op het water en dien je deze teveel achteruit te trekken, dan lig je te diep. “Wanneer ik inleg, strek ik me zover mogelijk vooruit. Zodoende geeft dit me wat extra ruimte om mijn opslag onder water te trekken.”

Lars Bakkovens is heus niet altijd aan het ‘pole feederen’…

 

Drijvertje

Wanneer de methodmontage is toegestaan, vergemakkelijkt dit het secuur bijvoeren natuurlijk enorm. Je voerpellets zitten immers rond het haakaas geknepen. Al zal je even moeten zoeken naar de juiste vochtigheid van de voerpellets. “In het geval van de method kies ik wel voor een drijvertje. Zo’n kleurrijk ovaal of rond drijflichaampje dat vooral bij het forelvissen wordt gebruikt.” Na het inwerpen en afzinken, vormt de lijn tussen de hengeltop en het lood een gestrekte schuine lijn. “Dat is de reden waarom ik hier mijn verklikker op zo’n halve meter van m’n top schuif. Wanneer je dit drijvertje met een ruk ziet vertrekken, dan weet je dat er vis aan de andere kant hangt. Niet aanslaan, maar gewoon de hengel oppakken en drillen!”

Deze methode mag dan voor velen niet echt in de categorie sportvissen horen, als je het niet iedere week doet is het in ieder geval een keer een spannende afwisseling. Bovendien kan deze techniek je helpen toch nog iets te vangen als de wind nogal krachtig is, of de vis in de diepte zit!

Deze tips over de Pole feeder verscheen eerder in Beet magazine van december 2019.