PASPOORT
Naam: Ed Stoop
Geboortejaar: 11-04-1952
Woonplaats: Den Haag
Favoriete visserij: Alles, maar wel alles in de juiste periode van het jaar.

Ed Stoop met een fraaie roofblei die hij ving tijdens de opnames voor VIS TV seizoen 2018 - Ed's laatste seizoen

Ed is van alle markten thuis! Ook roofvissen zijn heus niet veilig voor deze visgrage Hagenees.

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
Zodra ik kon lopen nam mij vader mij al mee naar de waterkant. Mijn pa is nu 92 en vist af en toe als het weer het toelaat nog zes dagen van de week.

Ed Stoop

Ed ( rechts op de foto) was er al vroeg bij, het visvirus is hem ingegoten door zijn vader!

Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?
Wat ik al zei: Mijn vader!

Ed en Aad Stoop en Ton van der Spiegel.

Een voorbeeld voor me: mijn vader! Hier samen met mij en Ton van der Spiegel. Het toegangspad naar het clubhuis van de ’s Gravenhaagse hengelvereniging is naar hem vernoemd.

Welke vangst is jou het meest bijgebleven?
Ik heb honderden kilo’s zware tonijnen en marlijnen gevangen, maar elke vangst hoe groot of klein ook heeft z’n charme. Een visserij die mij bijzonder aanspreekt is de zeilvis en dan bij voorkeur aan 12 en 20 ponds materiaal. Maar in Nederland kan ik net zo lyrisch worden van een dobber met daaronder een dode aasvis die er ineens vandoor gaat of een karperpen met mais op de haak.

Kok Ed Stoop Visserslatijn met

Koken met Ed! Even een witvisvoertje in elkaar draaien.

Hoe ziet jouw visjaar er ongeveer uit? Richt je jezelf per seizoen op bepaalde soorten?
In de winter snoeken met kunstaas en dood aas afgewisseld met zeevissen. Van maart tot november wedstrijdvissen op witvis, pennen op karper en tussendoor met de broodvlok op harder en zeebaarsvissen en in de vakantie bij voorkeur een (sub)tropische bestemming met de daarbij behorende vissen. En, de afgelopen 22 jaar ook nog eens allerlei verschillende visserijen voor Vis TV en andere reportages.

Ed Stoop Botvissen Ijmuiden (23)

Iedere vangst heeft zijn charme!

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?
In zestig jaar vissen zijn er te veel om me nog allemaal te kunnen herinneren. Van gebroken hengels tot bebloede handen onder andere door een foute kieuwgreep. Zelfs eens een keer een flinke haak dwars door mijn lip toen ik het uiteinde van de lijn met mijn tanden wilde aantrekken en de lijn ineens brak!

Welke visdroom heb je nog?
Een nieuw snoek p.r. dat op 115 cm staat terwijl er veel grotere rondzwemmen

Ed Stoop Snoek

Een nieuw PR snoek, daar mag je me bij wijze van spreken voor wakker maken!

Wat is voor jou de charme van het vissen?
Vissen is voor mij ongeacht de leeftijd één grote spannende ontdekkingsreis. In mijn geval ook veel meer dan alleen maar een hobby.

Wat is het gekste dat je ooit tijdens het vissen hebt meegemaakt?
Marco Kraal !

Marco Kraal Ed Stoop brulaap

Deze brulaap is zonder twijfel het gekste wat ik ooit tijdens het vissen heb meegemaakt.

Wat is je laatste materiaalaankoop geweest?
Een lichte 11,2 ft feederhengeltje van Preston.

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?
Ik heb in mijn leven en door mijn werk met zoveel verschillende bekende en minder bekende mensen gevist, dat ik nu met mijn pensioen voor de deur juist steeds meer behoefte heb om er zo veel mogelijk alleen op uit te trekken. Uitzondering zijn natuurlijk de viswedstrijden die ik met mijn vaste koppelmaat Arie vis.

Ed Stoop witvis

Nu voorlopig eventjes lekker alleen eropuit! Heerlijk.

Lees ook:

 

Voor kinderen tot en met dertien jaar is de toegang gratis onder begeleiding van een betalende volwassene.Visserslatijn met Michiel Pilaar

Visserslatijn met Marco Kraal