PASPOORT

Naam:Luc Coppens
Woonplaats: Belgie
Werk/beroep: Sales manager Benelux and UK voor Westin Fishing

Luc Coppens met een oude snoek van 116

Luc Coppens is al zijn hele leven lang enorm fanatiek met vissen bezig.

 

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Dat was al heel vroeg, rond de leeftijd van 5 jaar werd ik al wekelijks meegenomen naar het water…In die tijd was het voorntjes vangen , maar ook paling , karper en roofvis. Heel allround dus. Dat is een belangrijke basis geweest voor de watercraft die ik nu heb. Alle soorten vangen op zoveel verschillend mogelijke manieren. Daar heb ik enorm veel van geleerd. In mijn jeugd was ik bijna dagelijks aan het water te vinden. Zo erg zelfs dat mijn ouders zich afvroegen of het ooit wel goed ging komen met mij.

Luc Coppens snoek 105

‘Gaat het ooit nog goedkomen met Luc?’ Vroegen mijn ouders zichzelf geregeld af.

 

Kun je nog wat vertellen over je eerste roofvisvangst?

Mijn eerste snoekbaars ooit heeft veel indruk op me gemaakt omdat ik deze ving op superlicht materiaal met een stukje vis. Het was toen in mijn ogen een gigant. Ik denk dat hij niet groter was dan 65 cm. Toen al spraken de andere vissers over een mysterieuze en moeilijk te vangen vis, dus dat maakte het zeer bijzonder. Later schakelde ik over naar kunstaas en daar ben ik altijd door gefascineerd gebleven.

Welke vangst is jou het meest bijgebleven?

Dat zijn er teveel om op te noemen. Misschien is het wel m’n eerste metersnoek op een jerkbait. Twintig jaar geleden! Er was nog bijna geen aanbod van jerkbaits en ik had er eentje gekocht in een winkel die er ook maar één had liggen. Het ding had nog niet eens de naam jerkbait. Ik noemde het toen een plug zonder lip. De exacte naam ben ik vergeten, maar hij leek enorm op de Westin Swim van 12 cm waar ik nu nog altijd graag mee vis.

“Eenmaal thuisgekomen bleek dat er geen filmrol in de camera had gezeten…”

Ik kreeg eerst een volger van een grote snoek op een Super Shad Rap van Rapala en toen wisselde ik naar die bewuste jerkbait. De volgende worp schoof mijn allereerste metersnoek van 108 cm over die jerkbait… Vol in mijn gezichtsveld! Dat beeld vergeet ik nooit meer. Ik lag voor anker met m’n boot en was alleen. Ik zag op de kant karpervissers en vol opwinding startte ik de motor om vol gas naar de kantvissers te varen om een foto te laten maken en door de opwinding voer ik mijn ankertouw er af .

Luc Coppens snoek vliegenhengel

Luc is ook niet vies van wat vliegvissen zo nu en dan.

 

Wat is voor jou de charme van roofvissen?

De grote charme van het roofvissen is voor mij toch wel de vrijheid, het struinen vanaf de kant of met een boot. Het jagend en actief vissen, niet aan één plaats gebonden zijn. En natuurlijk dat vissen met kunstaas. Al het kunstaas leren kennen en er ook daadwerkelijk vis mee vangen. Dat geeft me enorm veel voldoening. Het visuele aspect van kunstaas vissen en die altijd onverwachte en soms keiharde aanbeten… Een gevoel dat je nooit vergeet en dat nooit verveelt. In tegendeel, bij mij werkt het verslavend!

Luc Coppens snoek release

Die aanbeten zien én voelen… Dat gaat nooit, maar dan ook echt nooit vervelen!

 

Wat is je favoriete soort en welke techniek vind je het leukst?

Mijn favoriete soort is periodiek, ik heb periodes dat ik helemaal op snoekbaars ga. En ook periodes waarin ik vol voor snoek ga. Ook technieken beleef ik in periodes. Soms doe ik een jaar niks anders dan dropshotten om dan weer een paar jaar uitsluitend werpend op snoekbaars te vissen met loodkopjes. Op die manier ga je diep in op één techniek en wordt je echt één met die techniek. As we speak zit ik weer in een fase van snoekvissen, bijna uitsluitend werpend. Deze fase heb ik al eens eerder een jaar of 5 gehad, zo´n 20 jaar geleden. Nu is hij weer een paar jaar bezig. Dus momenteel is het met name snoek.

Luc Coppens Snoek Westin

Momenteel richt Luc zijn pijlen met name op snoek.

Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Het gekste durf ik hier niet neer te pennen. Maar ik was ooit wadend aan het vliegvissen op snoekbaars toen ik plots agressieve stoten op mijn enkels voelde. Ik stond in vrij troebel water van nauwelijks een meter diep en dacht ik sta vast op een snoekbaars nest. Eenmaal uit het water bood ik mijn streamers aan op die plek. Ik ving er meer dan 10 snoekbaarzen! Op m´n streamer met de vliegenhengel, dit heb ik nooit meer meegemaakt!

Luc Coppens snoekbaars aan de vlieg

Tientallen snoekbaarzen van hetzelfde stekje, aan de vliegenhengel(!)

Wat is jouw favoriete kunstaas?

Dat is toch wel de veelzijdigheid van een rubberen shad. Op dit moment de Shad Teez van Westin die er door mijn idee gekomen is. Echt een prachtig product waar ik enorm trots op ben. Helemaal mooi dat er super veel vis mee gevangen wordt. Mooi zacht en toch sterk genoeg om er veel verschillende vissen mee te vangen. Zelfs bij extreem lage snelheden heeft deze softbait al een prachtige actie, echt top kunstaas!

Luc Coppens Blackbass

Die digitale camera’s zijn wat mij betreft toch wel de uitvinding van de eeuw.

 

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Dat was toch wel een jaar of 32 geleden. Tijdens een roofviswedstrijd op een meer in België ving ik mijn toen grootste snoek ooit. Ik zei tegen m’n vader schiet maar raak met die foto’s neem er maar een stuk of 10. Toen was er nog niks digitaal en alles ging op filmrolletjes. Thuisgekomen bleek er geen film in het fototoestel te zitten… Het zou nog 15 jaar duren voor ik weer een grotere ving! Mijn opluchting toen de eerste digitale camera’s uitkwamen was dan ook groot.

“Bertus Rozemeijer is degene die het roofvisvuurtje in mij heeft aangewakkerd.”

Welke visdroom zou je nog willen verwezenlijken?

Een grote wedstrijd mee vissen in De Verenigde Staten, eens proeven van die sfeer daar. Zien hoe het er daar allemaal toegaat. Uiteraard wil ik dan wel wat tijd hebben om eerst te trainen op dat betreffende water. Dat is natuurlijk een droom, komt die ooit uit? Misschien wel, maar daar zijn dromen voor hé…

Luc Coppens met een blackbass

Deelnemen aan één van die gigantische toernooien in Amerika, dat lijkt me echt super!

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

We zijn beiden druk dus of het er ooit van komt weet ik niet maar ik zou best wel eens een dagje op pad willen gaan met onze eigen Bertus (Rozemeijer red.) en dan zonder enige prestatiedrang of competitiedrang.

“Wat mij betreft een prima weergave van het feit dat kunstaasvissen erg spectaculair is.”

Dat merk ik wel eens meer als mensen met mij meegaan.  Ze willen per se meer vangen dan ik en dat bederft de sfeer van een relaxte dag vissen. Het is mede te danken aan Bertus zijn fantastische artikelen dat ik vroeger fantaseerde: ‘op een dag koop ik ook een boot! En dan ga ik alleen nog op roofvis in Nederland vissen.’ Dat is dus een twintig jaar geleden gebeurd en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Dus dank daarvoor Bertus! Als je bekijkt dat Bertus nu nog steeds hele dagen staat te werpen op roofvis na al die jaren dan is dat toch fantastisch? Dat geeft dan toch alleen maar weer hoe ongelooflijk oneindig mooi en spectaculair kunstaas vissen is?

Lees ook:

Voor kinderen tot en met dertien jaar is de toegang gratis onder begeleiding van een betalende volwassene. Visserslatijn met Michiel Pilaar

 Visserslatijn met Marco Kraal

 Visserslatijn met Leo Stoutjesdijk