PASPOORT

Naam: Marco Hans Kraal
Geboortejaar: 1962
Woonplaats: Huizen
Favoriete visserij: eigenlijk geen, vind ik bijna alle disciplines gaaf. Maar als ik heel, heel erg eerlijk moet zijn, heeft vliegvissen op bonefish een lichte voorsprong. Dat vliegvissen heeft me trouwens wel behoorlijk gegrepen.

Marco Kraal vliegvissen bonefish

Vliegvissen op bonefish is echt onwijs kicken!

 Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Op mijn vierde jaar. Met een bamboehengeltje voor de caravan aan het Veluwemeer.

Heb of had je een voorbeeld, zo ja wie?

Ik scheen als kind ADHD te hebben. Een buurman adviseerde mijn vader een hengel voor mij te kopen. Weet ook nog hoe hij heette: meneer Barentz. Wat die man teweeg heeft gebracht…

Marco Kraal barbeel

Barentsz heeft er waarschijnlijk geen idee van wat hij teweeg heeft gebracht!

Welke vangst is jou het meest bijgebleven?

Mijn eerste bonefish. Na 11 vissen op een rij te hebben gemist, was het ineens raak en vloog er in een paar seconden 100 meter backing van de reel. Zal nooit meer vergeten hoe verbaasd ik was over het beperkte formaat van de vis die het me zo moeilijk had gemaakt. Shit, wil terug!

Marco Kraal met een Ebro karper

Zo´n vis vangen is voor iedereen natuurlijk een kick. Grote vissenjager, of niet.

Hoe ziet jouw visjaar er ongeveer uit? Richt je jezelf per seizoen op bepaalde soorten?

chaotisch! Voor VisTV moet ik alle soorten van visserij uitoefenen. Niet alleen voor de camera, maar ook daarbuiten. Wat ik voor de camera doe wil ik namelijk ook goed doen. Ben dus verplicht een allrounder. Probleem is dat ik het allemaal ook héél erg leuk vind.
Toch probeer ik wel elk jaar een soort van planning te maken.

“Het jaar van Marco Kraal is op zijn zachtst gezegd hectisch te noemen!”

Die ziet er in grote lijnen als volgt uit: Januari t/m maart: nadruk op kunstaasvissen op snoekbaars en baars. April: zeelt en feederen op brasem, met de centrepin op de rivier. Mei: karper (tegenwoordig bij voorkeur met de method) en snoekbaars in Zweden. Juni: werpend op snoekbaars. Juli en aug: (late) avond visserij op roofvis, barbeel (liefst in Frankrijk) en oppervlaktevissen op winde. September t/m oktober: baars en snoekbaars met kunstaas en streamers, gericht op grote brasem en snoek met de vliegenhengel. November: baars! December: met de vaste stok op blankvoorn, snoekbaars en vliegvissen op blankvoorn. Daarnaast probeer ik ook altijd een paar buitenlandtrips te maken.

Marco Kraal met brasem

“Ik ben ‘verplicht’ een allrounder, maar dat vind ik dus helemaal niet erg.” Aldus Marco Kraal.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?


Tijdens een van de eerste vistrips naar Frankrijk, het was volgens mij in 1991 aan de oevers van Orient aankomen en dan besluiten om er maar niet te gaan vissen ‘omdat er volgens mijn expertise als bioloog op dit soort grote meren alleen maar kleine schubkarper zwemt’.

 Welke visdroom heb je nog?

De volgende visdag! Heb geen echte targetvissen, ben geen grote vissen vanger, tenminste het is niet mijn hoofddoel.

Wat is voor jou de charme van het vissen?

kinderlijk plezier beleven aan het vangen van een visje. Maar ook die maffe combi tussen spanning en het ontspannen aan of op het water. Omdat het draaien van een lange karpersessie zo veel tijd kost, doe ik dat veel en veel minder dan voorheen. Toch, wakker worden aan de oever van een groot meer, samen met mijn hond over het water staren en dromen van die run die elk moment kan komen, blijft toch wel heel erg bijzonder.

Marco Kraal met dikke koolvis

Dat kinderlijke plezier zorgt ervoor dat Marco Kraal steeds naar het water terugkeert!

Wat is het gekste dat je ooit tijdens het vissen hebt meegemaakt?

Lang, lang geleden, tijdens een taaie wintersessie aan de Amsterdamse Bosbaan zei ik tegen mijn maatje dat ik graag een vis zou zien willen springen. Een seconde later leek het midden van de Bosbaan te ontploffen. De enorme waterzuil werd echter niet veroorzaakt door een megakarper, maar door een auto die volgas de flauwe bocht was uitgevlogen en midden in de baan landde. Gelukkig wist de bestuurder er ongedeerd uit te komen.

Marco Kraal met een snoek aan de vliegenhengel

Tegenwoordig trekt het vliegvissen Marco steeds meer.

Wat is je laatste materiaalaankoop geweest?

Op zoek naar de ultieme hengel voor baars heb ik onlangs de Perfect Jig van Crazy Fish aangeschaft.

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Zou het echt niet weten. Heb geen visidolen of zo. Vind het wel leuk en interessant om met de nieuwe generatie sportvissers op pad te gaan. Wij ouwe knarren beseffen nauwelijks hoe verrekte goed al die jochies en meissies tegenwoordig vissen. Veel en veel beter dan wij het ooit hebben gedaan!

Marco Kraal met een dikke baars

Moet je eens goed kijken naar de jeugd, hoe goed die al vissen. Dat is toch geweldig?!

Lees ook:
 Visserslatijn met Leo Stoutjesdijk