PASPOORT

Naam: Michiel Pilaar
Woonplaats: Kapelle, Zeeland
Werk/beroep: Werkzaam in de hengelsport, mede-eigenaar van de website KWO: Karperwereld.nl

Michiel Pilaar jong zeeuws polder zeeland schubkarper

Klein, fijn en veel. Zo ben ik mijn viscarrière begonnen.

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Oefff, daarvoor moeten we flink terug in de tijd, naar het jaar 1990. Ik was toen 6 jaar oud en woonde aan een sloot van een meter of 10 breed in het pittoreske Goes. Donkerbruin water, dikke rietkragen en veel vis. Vooral dat laatste zorgde voor eeuwige motivatie: iedere dag was er wel wat te vangen. In mijn eerste vissersjaren ving ik jaar na jaar honderden karpers. Dit is een prima basis voor mij als visser. Van vangen leer je nog altijd meer dan van blanken en mede dankzij deze intense jeugdige jaren is het observeren en inschatten van het gedrag van de karper een stuk makkelijker dan wanneer ik direct zou zijn gestart op ‘bakkenwateren’.

Michiel Pilaar, KWO, Jong, Karper, zeeland

De Zeeuwse sloten waren niet bepaald bakkenwateren als je nagaat dat dit een van de topvissen was.

Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?

Jazeker, ik denk dat niemand opgroeit zonder voorbeelden. Door de jaren heen heb ik vele helden gehad. Echter, dat was, en is, meer op sportgebied. Denk aan Michael Schumacher, Michael Jordan, Roger Federer en nu kijk ik vol bewondering naar mannen als Ronaldo of Messi. Mensen die ergens uitzonderlijk goed in zijn hebben mijn fascinatie. Op het gebied van sportvissen heb je ook mensen die meer talent hebben dan gemiddeld, echter: veelal is het vangen van veel of groot gekoppeld aan tijd en het bevissen van de juiste wateren.

Michiel Pilaar, Oostenrijk karper schub bak KWO

Als je maar vaak genoeg de juiste wateren bevist vang je vanzelf een bak!

Wel heb ik voor een aantal vissers veel respect. Denk aan mannen als Alijn Danau, Luc de Baets, Marco Kraal en natuurlijk mijn vrienden (en vismaten) Mark en Jos waar ik dagelijk mee samen werk.

“Karpers waar mijn hart sneller van gaat kloppen, daar doe ik het voor!”

Kun je iets vertellen over je eerste karper?

Aiii, slecht nieuws. Dit wordt een heel karig antwoord. Ten tijde dat ik mijn eerste karper ving was ik nog zo jong dat ik dat moment niet terug kan halen. Wat wel leuk is om te delen: ik vis dus al vanaf mijn zesde levensjaar en deed dit met mijn vriendjes in de wijk. Karperbladen bestonden nog niet en van Beet Magazine had ik ook nog nooit gehoord. Na 4 jaar en honderden karpertjes kwam ik als 10 jarig mannetje in de zeehengelsportzaak in Goes.

Ik dacht ‘die zal wel ziek zijn zeker’ toen ik voor het eerst een spiegel in een catalogus zag staan.

Hier hadden ze 1 meter van het vloeroppervlak ingericht voor de karpervisserij. En daar gebeurde het: daar zag ik voor het eerst een spiegelkarper! Op de voorkant van de Shakespeare catalogus. Ik wist niet wat ik zag ‘die vis zal wel ziek zijn..? ‘Zoiets is ondenkbaar in het huidige medialandschap waarbij de jeugd leeft met een aan hun hand vastgegroeide telefoon. Toch ben ik zeer dankbaar voor mijn vissersjeugd in deze ‘Zeeuwse cocoon’. Immers, het heeft me gevormd als visser, heb altijd mijn eigen keuzes gemaakt en echt het complete leerproces doorlopen.

Michiel Pilaar van KWO in Turkije

Ik ben altijd wel in voor doldwaze avonturen!

Wat is voor jou de charme van het karpervissen?

Avontuur! Karpervissen staat bij mij synchroon aan het beleven van vette avonturen. Het liefst in het buitenland op de mooiste wateren van Europa. Vroeger wilde ik graag twintigponders vangen, daarna smolt mijn hart voor een ‘dertiger’ en die werden weer opgeschaald naar veertigers. Echter, tegenwoordig stel ik nooit meer doelen op het gebied van het formaat vis dat ik wil vangen.

Michiel Pilaar, Mark Hofman, Jos Benders en Bas van Klaveren in Marokko karpertrip KWO

Grote of kleine karpers, het maakt me weinig uit. Als mijn hart er maar sneller van gaat kloppen.

Ik wil gewoon mijn lijnen nat maken op de mooiste wateren, wakker worden in de natuur en karpers vangen, groot of klein, als mijn hart er maar sneller van gaat kloppen. Wél zoek ik altijd wateren uit waarvan ik het grote vermoeden heb  (meestal weet ik het zelfs zeker) dat er karpers rondzwemmen die meer dan 20 kilo wegen. Voor mij blijft dit de ‘magische grens’ en wat blijkt: als je ieder jaar maar genoeg wateren bezoekt met dit formaat vis… Dan vang je ze vanzelf!

“Downtown parijs worden onze autosleutels gejat terwijl onze auto drie etagers lager in een parkeergarage stond…”

Welke sessie of vangst is het je meest bijgebleven?


Zonder twijfel is dat de vangst van ‘De Alpen Rijen’ uit 2010. Eén van de mooiste karpers van het gebied waar ik samen met Mark Hofman heb mogen vissen. In 3,5 jaar hebben we hier op 15 wateren gevist en eigenlijk overal de topvissen mogen vangen. Van deze reeks superkarpers was De Rijen mijn allereerste. Mark wist voordat ik deze vis ving een 34 kilo karper te vangen.

De Rijen kwam in de allerlaatste nacht van de desbetreffende mei sessie. We wisten niet van het bestaan van de supervis van Mark en ook De Rijen was voor ons een complete verrassing. Daarnaast was hij met 24 kilo ook nog eens goed voor een persoonlijk record!

Oostenrijk veertiger karper Michiel Pilaar KWO Mark Hofman

Ik werd helemaal gek toen ik deze ´nog onbekende´ vis goed zag!

Trip KWO Mark Hofman Michiel Pilaar Parijs

Als je vaak op trips gaat dan weet je één ding zeker: er zal ook een hoop misgaan!

Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Per jaar ben ik 4 tot 7 maal in het buitenland en als je altijd op openbaar water vist dan weet je gewoon… je veel shit gaat meemaken. Zo zijn Mark en ik in totaal 4 keer bestolen, waarbij er 1 keer de autosleutel is gepikt. Dit was aan de Seine, midden in Parijs. Een buitengewoon brutale Fransoos met Afrikaanse roots was een tas leeg aan het halen die onder de bedchair van Mark lag (we sliepen in de open lucht).

Mark Hofman Michiel Pilaar Seine Parijs sleutels gestolen karper KWO

Beteuterd en wanhopig, vlak na de diefstal middenin Parijs.

Dit gebeurde om 5 uur ’s ochtends en ik heb nog de achtervolging in gezet, maar voordat ik m’n bril had gevonden had de dief een voorsprong die niet meer in te halen was. Goed, autosleutel weg en dat terwijl de ‘voiture’ 3 etages onder de grond verstopt stond in een parkeergarage…

“Mijn ultieme doel is altijd zo snel mogelijk, zo veel mogelijk succes boeken!”

Wat is jouw favoriete type visserij en favoriete watertype?

Ik vis het liefst op heldere wateren in het buitenland waar ik ‘mijn visserij’ kan uitvoeren. Dat houdt in: diverse stekken aanvoeren en deze om en om afvissen. Ik vis zelden langer dan 16 uur op een stek en meestal zelfs 2 stekken per dag. Ik heb gemerkt dat dit simpelweg dé methode is om een water snel te kraken en veel vis te vangen. En als je veel vangt… dan komen die grote vissen vanzelf tussendoor! Als ik twee wateren zou moeten uitkiezen die bij mij bovenaan het lijstje staan (qua schoonheid en visplezier) dan kom ik toch uit bij Bled (Slovenië) en ‘ons bakkenwater’ in de Alpen.

Mooi Water Michiel Pilaar Mark Hofman KWO

Hier hou ik van, wakker worden en denken ‘wauw’!

Bled Slovenie Michiel, Pilaar KWO

Misschien wel mijn favoriete water; Bled in Slovenië.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Iedereen die de video’s van Mark en mij heeft gezien zal beamen dat er ZOVEEL mis gaat (en eigenlijk alles wordt verwerkt in de movies) dat we alleen al een compleet artikel zouden kunnen vullen met blunders.

Michiel Pilaar, spiegel, karper, beet,

Niet opgeven, altijd doorzetten. Dat is de kracht van Mark en mij.

Een kleine opsomming: auto’s kapot rijden, een topvis uit een sling laten ontsnappen, aan het verkeerde water staan, vissen op wateren waar (achteraf) geen karper blijkt te zwemmen, enz… Maar vergeet niet: juist als het fout gaat, of wanneer er onverwachte wendingen zijn, is de smaak van succes nóg zoeter als het wel lukt. En de kracht van Mark en mij is, denk ik, toch wel dat we nooit opgeven en altijd alles er aan doen om succesvol te zijn!

“Een dagje vissen met twee presidenten, dat lijkt me wel wat!”

 In welke aspect van de karpervisserij interesseer jij je het meest? Rigs? Voer en aas? tactiek? En waarom?

Zo succesvol zijn in zo weinig mogelijk vistijd! Alles in mijn sessies draait om de perfecte voorbereiding. De meest optimale voerstrategieën, een stek afromen en weer door. Tijdens mijn sessies wil ik niet alleen maar vissen, vissen, vissen. Het continu lijnen in het water hebben liggen zorgt (vaak) niet voor betere resultaten. Verschillende stekken en deze om en om bevissen is wat mij betreft de sleutel tot succes. Een intensieve visserij die niet iedereen ligt, maar ik vind het heerlijk!

Kevin Nash, Michiel Pilaar, KWO, spiegel, karper Beet

Onder toeziend oog van Kevin Nash een vis van zijn eigen water vangen, heel speciaal!

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Ik heb wel een mooie visdag in gedachten: ik zou overdag willen vissen met Barack Obama om vervolgens met Trump een nachtje te maken. Beiden hebben wel een paar mooie verhalen te vertellen denk ik!

Lees ook:

Visserslatijn met Marco Kraal

 

 Visserslatijn met Leo Stoutjesdijk