De coronacrisis treft ook de reisbranche heel hard. De meeste buitenlandse vistrips zijn noodgedwongen geannuleerd en/of inmiddels verzet naar later dit jaar of naar 2021. In de hoop dat tegen die tijd reizen weer is toegestaan… Nu blijkt eens te meer dat het boeken van een vistrip bij een gespecialiseerd reisbureau veel voordelen heeft.

Natuurlijk is het heel vervelend dat de trip waar je zo lang naar hebt uitgekeken, waar je zo lang voor gespaard hebt, geen doorgang kan vinden. Maar het zou nog veel vervelender zijn als je dan misschien ook je geld kwijt bent en overal zelf achteraan moet gaan, om te zoeken naar alternatieven, om te redden wat er nog te redden valt.

Het boeken van een vistrip bij een gespecialiseerd reisbureau biedt zekerheid – wel zo fijn, zeker nu!

De klanten van Visreis.nl (http://www.visreis.nl), Cordes Travel (http://www.cordestravel.nl)  en P & S Visreizen (http://www.psvisreizen.nl) zijn wat dat betreft een stuk beter af. Zeker ook omdat deze reisbureaus zijn aangesloten bij het GGTO Garantiefonds. Dat is in deze onzekere tijden een hele geruststelling!

In het digitale tijdperk is het zelf online boeken van een accommodatie/gids/visboot aanlokkelijk met het idee dat je dan goedkoper uit bent. Maar in de praktijk valt dat vaak anders uit, soms zelfs duurder. Bovendien biedt het boeken van een visvakantie bij een gespecialiseerd reisbureau veel meer voordelen, zeker als het gaat om voorlichting: wat kun je verwachten, materiaal, vistechnieken, beste tijd, wat mee te nemen/checklist etc.

Hopen dat we snel weer naar het Hoge Noorden kunnen reizen!

We stelden Joris Nieuwenhoff van Visreis.nl (www.visreis.nl) , Raffie Cordes van Cordes Travel (www.cordestravel.nl) en Jaap Putzes van P & S Visreizen (www.psvisreizen.nl), alle drie Noorwegen-specialisten, een aantal vragen:

Waarom een vistrip boeken bij een gespecialiseerd reisbureau? Wat zijn de voordelen?

JORIS: Dat zijn er heel wat!

  • Persoonlijke service
  • Veel kennis van en contacten in de reisbranche
  • Nog meer kennis van vissen en dus goede inhoudelijke ondersteuning en advies (denk bijvoorbeeld aan visstekken en (huur)materiaal maar ook praktische tips over vis mee terug nemen, hengels meenemen, vaccinaties etc)
  • Het gemak van alles in één boeking
  • Reisgarantie en dat is niet alleen van toepassing in Corona tijd maar denk ook aan pilotenstakingen, faillissementen etc. En daar hoort ook repatriëring bij in noodgevallen!
  • Goede prijs!
  • Passende reis- en of annuleringsverzekeringen.

Allemaal zaken die je zelf moet uitzoeken of regelen als je de visreis zelf boekt en dan heb je geen reisgarantie omdat je alle onderdelen los hebt geboekt.

| LEES OOK: Wout van Leeuwen Noorwegen festival 2019

Persoonlijke service, kennis en voorlichting – daar draait het om!

RAFFIE: Een reis boeken bij een gespecialiseerd sportvis-reisbureau brengt je heel veel voordelen. Je hebt te maken met experts die weten wat een groep zoekt in een visreis. Linda en ik hebben 8 jaar in Noorwegen gewoond en daar het vak geleerd, we spreken dan ook nog eens vloeiend Noors en dat geeft alles veel voordelen. Zo biedt Cordes Travel een gratis privéles op kantoor, samen met je vismaten nemen we alle technieken, materialen en stekken door. Elk jaar hebben we een unieke exclusieve Cordes Traveldag met meer dan 1000 bezoekers, men krijgt bij ons gratis A3 gelamineerde zeekaarten met stekken en we zijn tijdens de reis 24u per dag bereikbaar en hebben elke accommodatie zelf bezocht.

Gezellig druk op de jaarlijkse Cordes Traveldag.

| LEES OOK : Heilbot koorts in Noord Noorwegen

JAAP: Ik begrijp dat mensen het leuk vinden om zelf een vistrip te organiseren en rechtstreeks te boeken. Helaas wordt daar vaak niet bij nagedacht dat er ook juridische gevolgen aan zitten. Het boeken via een reisbureau heeft in elk geval het grote voordeel dat het reisbureau aan wettelijke voorschriften is gehouden welke garanties biedt aan de klant. De klant betaalt daar geen extra kosten voor bij P&S Visreizen. Het enige wat wij in rekening brengen zijn een vast bedrag van boekings/reserveringskosten van € 30,-( incl. btw) per boeking. Verder is P&S Visreizen lid van de VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties). Grote voordeel daarvan is o.a. gezamenlijke inkoop en dus kostenbesparing.

 

Het boeken via een reisbureau geeft zekerheid.

| LEES OOK: Vistrip Noorwegen Senja

Ben je niet duurder uit als je bij een gespecialiseerd reisbureau boekt?

RAFFIE: Tja, soms is dat appels met peren vergelijken, maar als je precies hetzelfde pakket afneemt bij een partner en de vliegtuigmaatschappij of overtocht is er geen prijsverschil. Wij krijgen de provisie van de partners, een soort inkoop en verkoopprijs. Maar je hebt via een reisbureau veel meer voordelen en zekerheden. Je bent verzekerd, er staat een bedrijf achter je en je weet zeker dat alles eerlijk en professioneel geregeld is. Wij stellen strenge voorwaarden en eisen aan onze partners, zo eisen wij dat elke boot zijn 100 service krijgt, dat een partner voor ons 24u per dag bereikbaar is en boot en huis tip top in orde zijn. Zijn er zaken niet op orde, dan krijgt de partner een waarschuwing en als hij zijn accommodatie of boten niet op orde heeft, gaat hij uit ons programma. Wij gaan voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. We hebben liever 100 topaccommodaties met topboten in topgebieden, dan 500 huisjes waar niet alles tip top in orde is.

De boten liggen klaar voor het Penn Havoysund Festival.

JAAP: P&S Visreizen heeft als uitgangspunt dat de reis niet duurder mag zijn dan wanneer de klant deze zelf regelt. Dit is dan ook de reden geweest dat de Budgetlijn is geïntroduceerd. Hier krijgt de klant die weet wat hij wil en geen nadere ondersteuning nodig heeft een standaard product tegen de normale verkooptarieven. Dit product is daarom alleen via mail te boeken. Het spreekt voor zich dat waar extra service gevraagd wordt, dit ook in rekening gebracht kan worden.

Het  uitgangspunt is dat de reis niet duurder mag zijn dan wanneer de klant deze zelf regelt.

JORIS: Een reisbureau werkt op basis van commissie. Dus als jij zelf boekt betaal je bedrag X, maar als je bij het reisbureau boekt is dat hetzelfde bedrag X. Alleen krijgt het reisbureau daar een commissie over. Dat is het verdienmodel. Dus concreet betaal je hetzelfde bedrag voor je verblijf en boot. Datzelfde geldt ook voor eventuele veerbootovertochten. Maar als je gaat kijken naar vliegtickets of extra hotelovernachtingen hebben wij soms (niet altijd) toegang tot betere voorwaarden, tarieven of data. Daar kan het soms dus geld schelen.

 

In de praktijk zijn er twee onderdelen waar je meer voor betaalt bij een reisbureau dan wanneer je alles zelf zou regelen. Dat zijn de boekingskosten van € 25,- per boeking en de reisgarantie bijdrage van € 15,- per boeking. En dat is € 40,- in totaal. Voor de ‘zelfboekers’ misschien toch eens zinvol om te overwegen of die 40 euro meer niet opweegt tegen de voordelen en zekerheden van een visreisbureau.

Tijdens zo’n vistrip wil je dat alles goed geregeld is -dat geldt zeker ook voor de boten.

Hoe gaan jullie om met de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende annuleringen?

JAAP: Dit is een heel vervelende situatie waar we in maart mee geconfronteerd werden. P&S Visreizen heeft het beleid gekozen om alle klanten die geboekt stonden voor deze periode te benaderen en uitleg te geven van de ontstane situatie. Geen info te delen via sociaal media omdat dit alleen maar verwarring geeft omdat de informatie per dag veranderde. P&S Visreizen probeert in overleg met de klant maatwerk te leveren. Bijna alle klanten hebben begrip voor de ontstane situatie en denken mee om tot voor beiden bevredigde oplossingen te komen. Meestal wordt dan de trip een jaar verplaatst naar 2021.

Direct contact met luchtvaartmaatschappijen is een groot voordeel – zeker nu!

 JORIS: Klanten kunnen hun visreis in een periode van een jaar verplaatsen op voorwaarde dat ook de verschillende belanghebbenden daar aan mee werken. Klanten waar tickets voor SAS en Norwegian zijn geboekt kunnen bijvoorbeeld maar tot een bepaalde periode hun reis verplaatsen. En dat is momenteel minder dan 1 jaar. Bij Aerlingus (Ierland) krijg je 110% van je ticketwaarde als voucher en 5 jaar de mogelijkheid om een nieuwe datum te boeken. Allemaal anders en dus maatwerk per boeking. Maar we zijn wel gebonden aan de verschillende voorwaarden per maatschappij. Concreet wordt de reis in dezelfde opzet verplaatst naar een latere periode zonder wijzigingskosten en altijd in overleg met de klant. We doen er alles aan om het voor elkaar te krijgen en tot op heden is het ook voor alle gasten nog gelukt om hun visreis te verplaatsen.

We doen er alles aan om een vistrip te laten slagen.

RAFFIE: Net toen het Covid-19 virus uitbrak hadden we een aantal groepen in het buitenland zitten. We hebben deze allemaal op tijd en zonder problemen terug naar Nederland en België gekregen en daar was met ons zeer erkentelijk voor. De groepen die niet op visreis konden hebben we allemaal omgeboekt naar later dit jaar en volgend jaar, 99% in de periode die men wenste. Ook zijn we druk als agent voor de ColorLine, Fjordline, SAS, KLM, Norwegian, Sixt enz. Het voordeel van officieel agent zijn is dat we dus direct contact met de maatschappijen hebben, en ook vaak met voorrang iets kunnen omboeken of regelen. Als agent heb je nu eenmaal een streepje voor bij een maatschappij.

Onbezorgd genieten, het belangrijkste van je visreis!

| LEES OOK: Beet IJsland – Festival

Wat zijn de mogelijkheden als je alleen bent als visser en een reis wil boeken? Kun je aansluiten bij een groep of accommodatie?

JORIS: Jazeker. We organiseren jaarlijks meerdere groepsreizen onder meer naar Noorwegen en IJsland, maar ook naar tropische bestemmingen als Suriname en Colombia. Daar kan je als individuele visser perfect bij aansluiten. Genoeg keuze en de reizen worden altijd door een of meerdere ervaren medewerkers van ons bedrijf begeleid. En dat is altijd een ervaren visser die ter plaatse ook als gids fungeert.

We zien hier vaak ook nieuwe vriendschappen en vriendengroepen ontstaan van individuele vissers en ook de sfeer is altijd prima. Voor elke groepsreis is er ook een centrale bijeenkomst waar de deelnemers elkaar leren kennen en waar we de reis tot in detail voor bespreken.

Lachende gezichten bij onze klanten – daar doen we het voor!

RAFFIE: Wij hebben jaarlijks 3 of 4 groepsreizen naar Noorwegen, daar kan men zich altijd voor inschrijven als men alleen is, dan sluiten we je aan bij andere vissers die ook alleen zijn. Op onze website kun je onder ‘Festivals’ en ‘Groepsreizen’ de datums en prijzen vinden. Maar de Festivals van Cordes Travel zijn vaak al 12 tot 14 maanden voor vertrek volgeboekt.

Hier gaat het om, plezier in Noorwegen, vader en zoon vangen een heilbot.

JAAP: De groepsreizen die P&S Visreizen organiseert zijn al een aantal jaren erg populair en gewild. Wanneer mensen zich tijdig aanmelden dan is het op sommige bestemmingen mogelijk dat er nog extra faciliteit ingekocht kan worden. Zodra de nieuwe website klaar is zal dit voor 2021 bekend gemaakt worden (2020 is/was volgeboekt).

De groepsreizen zijn al een aantal jaren erg populair en gewild.

Kijk voor meer info over het aanbod aan visreizen naar Noorwegen en andere (meer exotische) bestemmingen op:

http://www.visreis.nl

http://www.cordestravel.nl

http://www.psvisreizen.nl