ZOMERSE KARPERTIPS 6 | 41 T/M 50

41 – Pop-up’s

Het warmere weer trekt ook veel meer mooiweer vissers naar het water. Vissers die elk een boilie in het spreekwoordelijke zakje doen. Het grotere aantal karpervisser die naar de waterkant trekt betekent ook meer voedsel (boilies) in het water, dus meer eten voor ons doelwit. Het heeft nu weinig nut om een uitgebreide voercampagne op te zetten. Beter is het om nu met goed rijk aas te gaan vissen. Een mini pop-up met misschien een klein stringertje boilies is nu de beste keuze om dressuurdoorbrekend te bezig te zijn. Maar ook dit valt of staat met de keuze van het water dat je op dat moment bevist.

42 – Uitlopen

Zoek als je gaat vissen en in dit geval instant de kant waar de zon het langst op staat te schijnen. Als het daarbij ook nog eens ondiep is en een bodem die niet al te modderig is dan is het mogelijk om je lijnen uit te lopen. Voor mij de allerbeste manier om je presentatie optima forma te presenteren. De onderlijn kan nu never nooit niet in de war komen te liggen en het is nu ook mogelijk om een langere soepele onderlijn te bevestigen die misschien met een voerboot of werpen in de war zou kunnen raken.

43 – Omwoelen

Wat ook een voordeel is van het uitlopen van je presentatie is dat je compact bij kan voeren. Als je je lijnen uitloopt, woel dan eerst eens de bodem om en deponeer dan pas je rig. De kleine stof- en modderdeeltjes die vrijkomen dwarrelen als een grote wolk op je stek. Een karper ziet dit van verre, is een nieuwsgierig beestje en zal dus snel een kijkje komen nemen. Een bijkomend voordeel is dat de neerdwarrelende deeltjes de onderlijn perfect camoufleren. Wees niet bang dat er wat op de haak valt, dit woelen doet een karper ook als hij op zoek is naar voedsel.

Wat helemaal dressuur doorbrekend is op een druk bevist water is het in de bodem drukken van je boilie. Echt waar geloof me! Als het niet wil lopen is dit zeker de moeite waard. Het kan de nodige bonusvissen opleveren, zelfs op nog geen 50 cm water!

44 – Vanuit de boot

Zomers wil het wel eens voorkomen dat de karper zich ophoudt juist daar waar wij niet bij kunnen komen. Vaak ligt de karper te zonnen tussen plompbladeren en of ander struikgewas aan de onbegaanbare overkant of kommetje, ver van alle drukte. Een boot is dan de goede oplossing. Met een boot kun je vaker dichterbij komen dan met een normale set-up vanaf de kant, ook al heb je een voerboot tot je beschikking. Er staat nu minder lijn uit dus het is nu mogelijk om een betere controle te verkrijgen tijdens de dril. Mocht je nu niet in het bezit zijn van een boot, dan is er een mooie oplossing. Tegenwoordig kun je zelfs compleet uitgeruste karperboten huren die ook nog eens voor jou op de plaats van bestemming worden gebracht. Zeker het proberen waard.

45 – Statisch in poldersloten

Iedereen heeft ze wel eens gezien, de karperboys die met hun hele hebben en houden aan een poldersloot van nog geen 10 meter breed staan. Een complete set-up staat uitgestald en de hypermoderne tent staat keurig te wapperen in de warme zomeravondwind. Dit is uiteraard iets overdone maar ook ondiepe poldersloten lenen zich prima om statisch met loodsystemen je slag te slaan. Het vraagt wel een kleine aanpassing aan de rig en loodmontage. Zo is 100 gram lood te veel van het goede en kunnen we hier goed uit de voeten met 50 gram. Als rig gebruiken we een klein pop-upje en een haakmaatje 10. Hiermee moet het lukken en je zult zien dat zelfs kleinere polderkarpers een mooie sport geven op het lichter gekozen materiaal.

46 – Pellet power

Niet alleen karper zijn gek op pellets, met name brasem lok je daarmee ook al snel op de stek. Maar op wateren met een gering brasembestand kun je je echter geen betere instant karperlokker wensen! Nu het water warmer is kun je ook heel goed olierijke vismeelpellets inzetten, die niet alleen een sterker geursignaal afgeven maar ook zorgen voor een verticaal werkend voerspoor dat omhoog stijgt. Op die manier worden ook karpers in de hogere waterlagen op het voer geattendeerd en naar het haakaas geleidt. Dus pva-zakje met pellets aan je haak prikken en ingooien maar. Bovendien voorkomt dit ook het in de war gooien van je onderlijn.

47 –  Methodfeeder

Pellets zijn ook uitermate geschikt als hoofdbestanddeel van een methodmix. Giet een beetje heet water over divers soorten/maten pellets, laat het even een kwartiertje inweken en giet het resterende water af. Je zult zien dat de pellets een beetje zacht zijn geworden en je daarmee een stevige bal rond een methodfeeder kunt kneden, eventueel nog een beetje ‘aangestijfd’ met wat fijne methodmix. Eenmaal in het warme water zal de voerbal direct beginnen te werken, beetje bij beetje beginnen uit elkaar te vallen en is daarmee een prima instant vislokker! Uiterst effectief in combinatie met een (imitatie) pellet op de hair, een 15 mm boilie of twee 10 mm boilies. Maak de onderlijn niet te kort; 20-30 cm wanneer je ook grotere vissen kunt verwachten. Gooi regelmatig in en check hoelang het duurt voordat de voerbal opgelost/uiteengevallen is.

48 – Gouden combinatie

Hennep en zachte blikmais zijn en blijven een gouden combinatie waarop ontelbare karpers gesneuveld zijn. De oliehoudende hennep maakt de karpers helemaal dol en houdt de karpers heel lang vast op de voerstek, waar ze blijven wroeten tot ze het laatste zaadje gevonden hebben. Zit er vis op de stek dan is dat vaak goed te zien door de olievlekken die dan door het gewroet in het wateroppervlak uiteenspatten. Bijna net zo gek zijn karpers op zoete mais uit blik, ook daar blijven ze van vreten. De opvallend gele kleur wordt snel opgemerkt, maar kan uiteindelijk ook averechts, afschrikkend werken. Zie je dat er karper op de voerstek zit maar negeren ze je haakmais, vis dan eens een paar wormen op het hennepbedje!

49 – Spodden

Met de hoge watertemperaturen in de zomer werkt de spijsvertering snel en als de karpers gaan azen en je veel vis op de stek hebt, kun je gerust behoorlijk wat voeren. Je kunt in een keer een emmer voer op de stek kieperen en dan wachten, maar vaak beter is het om constant wat voer te brengen, door om de zoveel tijd wat boilies op de stek te schieten. Met een spod of ‘spomb’ kun je dat ook heel goed doen met particles. Wie niet vies is van een beetje werken (lees; regelmatig ingooien/voeren), wordt vaak beloond met aanbeten die regelmatig komen. Je moet de karpers aan de praat houden!

50 – Franse rivieren

Hoe lekker is het niet om in de zomerwarmte en zonneschijn relaxend achter jouw hengels te zitten? Zwembroek aan en met de voetjes verkoeling zoeken in het water..? Je als God in Frankrijk voelen. Op de Franse betaalwateren is het door de hitte in de zomer vaak krabben voor een vis. Hoe anders is het op de rivieren! In het stromende water is meer dan voldoende zuurstof en reuring en dat houdt de karpers actief. Juist in de zomer is aan de Franse rivieren veel karper te vangen. Ruim opgezette voerplekken van mais, hennep, tijgernoten in de vaargeul en in de kuilen bij de sluizen staan garant voor veel leven. Veel kleine- tot middelgrote karper, met altijd kans op een groter exemplaar. Bovendien krijg je te maken met kopvoorn, barbeel en brasem. Soms gekmakend veel! Ga je met boilies only aan de gang, dan maak je weliswaar meer kans op grote karper maar ook meer op een blank!

LEES ALLE 50 ZOMERSE KARPERTIPS