Soms komen er van die vangsten bij ons binnen waardoor je even rechtop gaat zitten. Vangsten waarvan menig vissers denkt ‘het zal toch niet?’. In dit geval kregen we via In The Picture  een foto binnen van Raymon Wijman met het bijschrift ’48 cm kroeskarper, onofficieel NL record’. Dat vraagt uiteraard om meer tekst en uitleg.

Kroeskarper is van een redelijke algemene vis (in sommige gebieden althans) enkele tientallen jaren geleden, naar een bijzondere soort gegaan. Zeg nu zelf, heb je er zelf ooit één gevangen en zo ja, hoe lang geleden was dat?

Een nieuw kroeskarper record?

De BNRZ recordlijst leert dat het Nederlandse record op 45 cm staat. Daarmee zou deze vis dus een nieuw record betekenen. Heeft Raymon een meetlintfoto gemaakt? Wat is het verhaal achter deze vangst? En zou Raymon nog meer kroeskarpers gevangen hebben? Genoeg vragen, we vroegen het aan hem zelf.

Heb je die verplichte meetlintfoto?

Raymon: Ik heb helaas geen meetlintfoto, zag inderdaad dat zoiets verplicht was en wist ik dat eigenlijk ook wel. We hebben ook niet de tijd genomen om die te maken, want we wilde de vis z.s.m. weer het water in hebben. Het was best een lange dril, omdat ik de vis aan een vaste hengel ving en dunne lijn in een sloot met een hoop lelies. Was dus heel voorzichtig binnen halen.

Had je toen al door dat het een record was?

Toen we de vis onthaakte merkten we op dat deze helemaal op was. Ik heb heel snel een spoel gepakt en daar een stuk lijn op de lengte van de vis mee afgeknipt. Toen we deze daarna gingen meten en op internet keken zagen we pas dat deze vis het NL-record was geweest…

Dat is wel balen, of niet soms?

Beetje jammer, maar we hadden het er alsnog niet voor over gehad dat deze prachtvis het daardoor niet had gered! Met het terugzetten duurde het echt wel een paar minuten voordat hij sterk genoeg was om weg te zwemmen, dus had niet heel veel langer moeten duren. De ervaring was al geweldig! Tegenwoordig zit het meetlint wel standaard in mijn viskoffer 😉 en hopen dat we hem nog een keer vangen.

Waar heb je deze vis gevangen?

Een heerlijk stukje in de polder van de Krimpenerwaard. Het betreft een sloot/wetering van zo’n 10-15 meter breed waar je altijd heel leuk kan vissen. Was daar met mijn (vis)maat Frank en we vissen vaak op die plek. De afgelopen weken ook al twee dikke zeelten gevangen van zo’n 50 cm; één met Frank en één met mijn dochter Julia.

Samen op zeelt met dochter Julia.

Had je wel eens eerder een kroeskarper gevangen?

Heb daar 15 jaar geleden ook een kroeskarper gevangen, maar die was een stuk kleiner. Wist wel gelijk dat het een bijzondere vis was en dat het een kroeskarper was.

Vangst van 15 jaar geleden.