Week van de zeekat

Dit bericht had een paar weken eerder al kunnen verschijnen, toen de paring van de zeekat begon. Tijdens de daad trekken deze inktvissen zich nergens iets van aan en laten ze zich ongegeneerd bekijken. Om zeekatten ook hun privacy te gunnen, hebben we die erotische show dit jaar niet gepropageerd. Maar baby’s kijken, wie wil dat nu niet?

Door SoortenNL, Stichting ANEMOON

Waarom is het nu dan de week van de zeekat? Tja, van paren komen eieren en die staan nu op uitkomen. En schattige kleintjes kijken is kostelijk. Duikers en ook snorkelaars kunnen de hummeltjes nu zo maar tegenkomen. Ze lijken sprekend op hun ouders. Alles zit er al op en aan. Net als pa en ma dreigen ze al met twee tentakels omhoog. Ook vormen ze razendsnel allerlei kleurpatronen, om te communiceren en stemmingswisselingen te laten zien of ter camouflage. Op zand zijn ze zandkleurig, bij wieren hebben ze meer groene of rode patronen en bij basaltblokken zijn ze meer grijzig. In tegenstelling tot hun ouders kunnen jonkies zich ook ingraven. Dan zijn ze lastiger te vinden.

Duikers begluren zeekatten graag tijdens het liefdesspel. De dieren zelf gaan onverstoorbaar door (Bron: Peter van Bragt)
Duikers begluren zeekatten graag tijdens het liefdesspel. De dieren zelf gaan onverstoorbaar door (Bron: Peter van Bragt)

Geweldige dieren

Zeekatten zijn magnifieke dieren. Volwassen worden ze circa veertig centimeter lang (met uitschieters richting de vijftig centimeter of nog groter). Ze hebben een gracieuze manier van zwemmen met rondom het lichaam golvende vinnnen. Maar ze kunnen ook snel vooruit schieten door met een krachtige straal water uit de mantelholte door hun sifo naar buiten te spuiten. Het lichaam kan allerlei patronen aannemen, waarvan tijdens de paring het zebra-patroon het bekendste is. Op de kop staan schitterende ogen met een bijzonder gevormde, kat-achtige pupil (vandaar de naam). Met die ogen kunnen ze uitstekend zien. Dat is nodig om heel gericht hun prooi te kunnen ontdekken, volgen en grijpen.

Op de kop staan schitterende ogen.
Op de kop staan schitterende ogen.

Lees de rest van het bericht hier.

gerelateerde artikelen

Instagram