Shimano nieuws: de nieuwe Speedmaster karperwerpmolen

De Shimano Speedmaster karpermolens zijn misschien wel de meest geliefde big pit werpmolens in hun prijsklasse. De vorige versie, de Speedmaster XTC, was razend populair en wordt nog altijd door duizenden karpervissers gebruikt. Onlangs bracht Shimano een volledige nieuwe en verbeterde versie uit van deze populaire werpmolen: de Speedmaster 14000 XTD (Stealth Black) en 14000 XSD (Liquid Metal). De Speedmaster heeft briljante technische eigenschappen die nooit eerder beschikbaar waren in deze prijsklasse. Wat maakt de Speedmaster zo’n geweldige werpmolen?

De nieuwste molentechnologie

Vernieuwde body

De Speedmaster heeft een nieuw jasje gekregen. Het molenhuis is bij de nieuwste versie gemaakt van een prachtige lichtgewicht, stijve, CI4+ body waardoor de werpmolen nóg lichter is. Ci4+ is de geavanceerde versie van het bekende Ci4 materiaal en zorgt voor uitzonderlijke gewichtsbesparing (20% lichter dan XT-7). Ci4+ bevat geen metaal en is dus roestvrij.

De Speedmaster heeft een nieuw jasje gekregen.

Vernieuwd binnenwerk

De Speedmaster heeft een compleet nieuw binnenwerk en is vanaf nu voorzien van een Hagane Drive Gear. Deze is geproduceerd volgens de unieke Shimano koud smeed technologie, waardoor er niet extra gefreesd hoeft te worden. Het resultaat is een tandwielensysteem dat de eigenschappen van het pure materiaal behoudt.

Voordeel voor jou als visser: Dit zorgt voor langdurige souplesse, kracht en gewichtsbesparing in het hart van de werpmolen. Op traditionele wijze gegoten tandwielen gaan, onder zware omstandigheden, minder lang mee maar Hagane Gear is sterker en duurzamer.

Geweldige slip

Het vernieuwde binnenwerk geeft je de kracht om met gemak de grootste vissen te drillen en te blokken uit obstakels. De combinatie tussen Hagane GEear en Silent Drive zorgt voor een soepele inhaalefficiëntie die is geoptimaliseerd om krachtig te kunnen drillen. De toevoeging van Shimano Instant Drag (met filt slipschijven) maakt supersnelle aanpassing mogelijk van de slip om de vis snel en gemakkelijk onder controle te houden.

Het vernieuwde binnenwerk geeft je de kracht om met gemak de grootste vissen te drillen en te blokken uit obstakels.

Screw in handle

Vanaf nu is de Speedmaster voorzien van een slinger van die rechtstreeks in het molenhuis geschroefd wordt, net zoals bij duurdere werpmolens zoals Ultegra, Ultegra Ci4 en de Power Aero.

Fantastische werpprestaties

Terwijl de interne techniek een heus kunstwerk is, zijn de werpprestaties nog een extra reden om deze werpmolen te kopen. De Super Slow 5 Oscillation genereert een verbazingwekkend soepele lijnopwikkeling, die bewezen heeft wrijving te verminderen en de werpmogelijkheden te vergroten.

Terwijl de interne techniek een heus kunstwerk is, zijn de werpprestaties nog een extra reden om deze werpmolen te kopen.

Rigid Cast

De Rigid Cast feature is een ontwerpfilosofie die de kracht en lichtheid van de hoofdas, rotor en body in evenwicht houdt. Als resultaat wordt beweging van de spoel, de doorbuiging van de hoofdas en de body geminimaliseerd tijdens de start van de worp wanneer de meeste kracht vrijkomt. Dit resulteert in een grotere werpafstand met meer nauwkeurigheid. Een duidelijke ‘game changer’ wanneer het gaat om longcast werpmolens en dit maakt het mogelijk om verder en nauwkeuriger te werpen met minder inspanning. Voordeel voor jou als visser: Rigid Cast-technologie vermindert doorbuiging tijdens extreme worpen. Dit helpt de werpprestaties en vooral de nauwkeurigheid te verbeteren door de timing van het loslaten van de lijn te optimaliseren.

De Rigid Cast feature is een ontwerpfilosofie die de kracht en lichtheid van de hoofdas, rotor en body in evenwicht houdt.

Line Reducers

De Speedmaster wordt geleverd met twee sets lijnreducers om de lijncapaciteit gemakkelijk aan te kunnen passen naar een 10000 molen of een 3500 variant. Zeker bij het gebruik van kostbare gevlochten lijn zoals PowerPro, kan het zinvol zijn om line reducers te gebruiken. Tenslotte: wanneer je minder lijn nodig hebt maar wel een big pit werpmolen wilt gebruiken om de hengel goed in balans te krijgen, gebruik je een set line reducers waardoor er minder lijn hoeft worden opgespoeld. Line reducers wegen tevens minder dan de opgespoelde lijn wat nog een extra voordeel is.

De Speedmaster samengevat

Samengevat heeft de Speedmaster een ongelooflijke metamorfose ondergaan en er kan veilig geconcludeerd worden dat het een geweldige karperwerpmolen voor vissers van alle niveaus is die op zoek zijn naar een relatief betaalbare werpmolen met fantastische eigenschappen en waanzinnige looks. Vanaf nu verkrijgbaar bij jouw Shimano dealer.

Samengevat heeft de Speedmaster een ongelooflijke metamorfose ondergaan en er kan veilig geconcludeerd worden dat het een geweldige karperwerpmolen voor vissers van alle niveaus is die op zoek zijn naar een relatief betaalbare werpmolen met fantastische eigenschappen en waanzinnige looks.

Website: www.fish.shimano.com/nl-NL.

gerelateerde artikelen

Instagram