Praktijktest nieuwe Shimano vaste hengels en speciale Like & Share Winactie!

Jan van Schendel ging een dag naar het Noord-Hollands Kanaal tussen Neck en Spijkerboor om te zien én te voelen hoe de nieuwe Shimano Aero Competition vaste hengels zich in de praktijk zouden houden.

Tekst: Jan van Schendel – Foto’s: Kris Sloof

De Aero X7 is een prachtige, strakke hengel die bovendien vooral bijzonder degelijk is.
De Aero X7 is een prachtige, strakke hengel die bovendien bijzonder degelijk is.

In een verder verleden stond Shimano altijd bekend om zijn vaste hengels van topkwaliteit. De laatste jaren was het echter stil op dat gebied. De laatste vaste hengel die uitgebracht werd was volgens mij de Fireblood en dat is toch wel weer wat jaren geleden.

Dit jaar komt daar dus verandering in en het bedrijf brengt drie nieuwe vaste hengels op de markt in verschillende prijsklassen: de Aero X5, de Aero X7 en de Aero Pro. De Aero Pro is het paradepaardje in de serie en ook de hengel in de duurste prijsklasse. Deze hengel is verkrijgbaar tot 16 meter wat eigenlijk speciaal voor de Engelse markt is gedaan en ook op sommige van onze commerciële vijvers kun je hem tot op die lengte gebruiken.

Extra verstevigde bussen.
Extra verstevigde bussen.

SUPER IN DE HAND

De hengel waarmee ik het grootste gedeelte van de dag viste was de Aero X7. Ik voerde op de volledige hengellengte minus de extension en door het gebruik van de extension kon ik perfect niet alleen op, maar ook iets ‘achter’ de voerstek vissen. De wind stond precies recht op de oever waar ik zat. Ik gebruikte een vrij korte opslag en de extension was ideaal omdat de dobber natuurlijk naar je toe wil komen bij dit soort wind.

De Aero topsets worden standaard geleverd met Pure PTFE-Bushes...
De Aero topsets worden standaard geleverd met Pure PTFE-Bushes...
...zodat inkorten of aanpassen niet nodig is.
…zodat inkorten of aanpassen niet nodig is.

Tijdens het cuppen voor de start van de sessie merkte ik het al. De Aero X7 is een prachtige, strakke hengel die bovendien vooral bijzonder degelijk is. Er zal vast ergens een hengel zijn die net ietsje lichter is maar is hij dan ook net zo geschikt voor onze Nederlandse omstandigheden met bijna altijd volop wind?

Ik kan alleen maar zeggen dat deze hengel echt een ‘lust’ is om mee te vissen. Strak dus vooral, zeker niet te dik van diameter, waardoor de hengel super in de hand ligt en bovendien is er een bepaalde coating gebruikt die ervoor zorgt dat de hengel super gemakkelijk door je handen schuift bij het afsteken. Ik merkte meteen het belang daarvan vandaag want het werd zo’n dag dat je niet snel genoeg weer de montage kunt plaatsen.

Alle topsets voorzien van elastiek.
Alle topsets voorzien van elastiek.

DIRECT CONTACT

De gekozen stek was zeker een stek die de laatste tijd niet meer bevist was, maar de vissen lagen werkelijk te wachten vanaf de eerste inzet. Iedere keer dat het aas bij de bodem kwam volgde onmiddellijk een aanbeet. Juist bij dat zetten van de haak, want aanslaan is hiervoor een te groot woord, merk je de kwaliteit van zo’n hengel. Bij minder strakke hengels zie je vaak bij dat zetten van de haak een fractie van een seconde eerst een neerwaartse beweging van de hengel voordat de beweging omhoog of opzij volgt (of daardoor juist niet). Nou, een meer direct contact dan met deze hengel lijkt me onmogelijk.

Ik ving vandaag uitsluitend kolbleien van tussen de 100 en 300 gram en heb gedurende de gehele sessie amper een aanbeet gemist. Wanneer ik een vis aan de haak had zag je amper een buiging in de topdelen, voor mij altijd een bewijs voor de kwaliteit van een hengel. Juist dan werkt de elastiek in die topdelen optimaal.

De ene na de andere kolblei…
De ene na de andere kolblei…

SOBER, STRAK EN COMPLEET

Later tijdens de sessie viste ik een tijdje lang met de Aero X5. Deze X5 wordt waarschijnlijk de meest verkochte hengel in de serie. Logisch want deze hengel is verkrijgbaar in een meer populaire prijsklasse. Ook deze X5 is gewoon een prachtige hengel en al helemaal in zijn prijsklasse. Natuurlijk voel je een klein verschil met de X7, maar dat kan ook niet anders. Bij alle hengels die ik vandaag in mijn handen had viel me de extra versteviging op bij de bussen en dat geldt voor zowel het mannelijke als het vrouwelijke gedeelte van de hengeldelen.

Extra versteviging bij de bussen, waardoor de hengeldelen langer mee gaan.
Extra versteviging bij de bussen, waardoor de hengeldelen langer mee gaan.

Bij het einde van de sessie gebruikte ik ook nog even de Aero Pro. Tja, over deze hengel kan ik kort zijn. Het was een droom om daarmee te vissen. Zeker wanneer je ermee vist op 13 meter, terwijl deze hengel duidelijk ook is gebouwd voor het vissen op nog grotere afstanden. Deze hengel is werkelijk een juweeltje. Superstrak en licht zijn de eerste woorden die bij me op komen. Eerlijk is eerlijk, je mag ook wat verwachten van deze hengel. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Maar dan heb je in dit geval ook echt wat.

Sober, strak en perfect in balans.
Sober, strak en perfect in balans.

Shimano heeft duidelijk goed nagedacht over het uitbrengen van deze hengels en het bedrijf heeft echt goed werk geleverd. Je zou kunnen zeggen dat ze relatief sober zijn uitgevoerd maar ik kan dat heel goed begrijpen. Verf betekent altijd gewicht en het is onvoorstelbaar wat 10 gram kan uitmaken voor de balans van een hengel. Het zijn geen goedkope hengels, maar wanneer je zo’n hengel koopt dan heb je iets compleets in je handen, want alle prijzen zijn gebaseerd op packs. Ik verwacht dan ook veel van deze hengels te gaan zien langs de waterkant.

Met een opening voor een puller systeem.
Met een opening voor een puller systeem.

Check voor meer informatie en inhoud van de packs de online Shimano Aero witvis catalogus middels de volgende link: https://shima.no/1KJ.

Shimano Aero, de naam voor de top in vaste hengels.
Shimano Aero, de naam voor de top in vaste hengels.

AERO – PRECISION TO WIN!

Shimano Aero heeft speciaal voor witvissers een gloednieuw Aero YouTube kanaal met daarop video’s vol met de allernieuwste productinformatie, tip & tricks – kortom alles voor de moderne witvisser.

Shimano Aero heeft speciaal voor witvissers een gloednieuw Aero YouTube kanaal met daarop video’s vol met de allernieuwste productinformatie, tip & tricks – kortom alles voor de moderne witvisser.

Check het Aero YouTube kanaal hier: https://www.youtube.com/@ShimanoAero.

Aero X5 12ft Distance feederhengel.

Om te vieren dat Shimano een nieuw YouTube kanaal heeft, mag BEET middels een toffe like & share actie een gloednieuwe Aero X5 12ft Distance feederhengel ter waarde van € 212,95 weggeven aan één van de Beet fans!

De Shimano Aero X5 12ft Distance feederhengel is een ideale alleskunner.

De Shimano Aero X5 12ft Distance feederhengel is een ideale alleskunner die speciaal ontwikkeld is voor en door feedervissers in de Benelux. Allround, met een lengte van 12 voet/366 cm en een werpvermogen tot 110 gram, waardoor je met deze hengel op vele wateren goed uit de voeten kunt.

Allround, met een lengte van 12 voet/366 cm en een werpvermogen tot 110 gram, waardoor je met deze hengel op vele wateren goed uit de voeten kunt.

Wat moet je doen om deze hengel te kunnen winnen? Volg Shimano Benelux Fishing op Instagram (https://www.instagram.com/shimano_benelux_fishing/) en tag in de comments op het Shimano Instagram account in één van de posts jouw beste vismaat, zodat hij ook op de hoogte is van deze actie.

De winnaar van de feederhengel wordt binnenkort op de website van Beet en op de Facebookpagina’s van Beet en Beet Witvissen bekend gemaakt.

De winnaar van de feederhengel wordt binnenkort op de website van Beet en op de Facebookpagina’s van Beet en Beet Witvissen bekend gemaakt.

gerelateerde artikelen

Instagram