Vanaf 1 januari 2024 geldt er een verbod op het vissen op kabeljauw in de Oostzee. Dit is het antwoord van de EU op de afnemende visbestanden – en heeft kritiek uitgelokt van sportvissers.
Wie kabeljauw wil vangen in de Oostzee, heeft daar nog maar kort de tijd voor. Vanaf 1 januari 2024 geldt er een verbod op het vissen op kabeljauw in de Oostzee, zodat vissers geen vis meer mogen meenemen. Dit hebben de visserijministers van de EU besloten tijdens hun vergadering in Luxemburg op 24 oktober als reactie op de sterke afname van de visbestanden.
Sportvissers begrijpen het niet
De Duitse Vereniging van Sportvissers (Deutschen Angelfischerverband e.V. – DAFV) begrijpt de beslissing niet. Er is geen wetenschappelijke rechtvaardiging voor een volledig visverbod. Volgens de vereniging heeft het Thünen Institut für Fischereiökologie (Thünen Instituut voor Visserij Ecologie) al kunnen aantonen dat andere maatregelen minstens zo effectief zouden zijn. De overkoepelende organisatie van sportvissers stelt een combinatie voor van een gesloten seizoen, een meeneemvenster en een bag limit om de vis te beschermen.
Sportvissers hebben het voordeel ten opzichte van beroepsvissers: Ze kunnen bewust beslissen hoeveel ze het bestand beïnvloeden. Kabeljauw die nog niet geslachtsrijp is en grote vrouwtjes die belangrijk zijn voor de instandhouding van de soort kunnen bijvoorbeeld worden uitgesloten van het meenemen als vangst. Op deze manier zou de sportvisserij kunnen helpen om een optimale leeftijds- en groottestructuur van de kabeljauw in de Oostzee in stand te houden. Op deze manier hadden de instanties er ook voor kunnen zorgen dat het hengelsporttoerisme in de regio niet zou instorten.
Voordelen van sportvissen worden genegeerd
“Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat een combinatie van maatregelen met gelijktijdige instandhouding van de hengelsport identieke beschermende effecten kan bereiken,” aldus Alexander Seggelke, directeur van de DAFV. “Met het grote voordeel dat de sociaaleconomische meerwaarde van hengelsporttoerisme benut kan blijven worden in traditioneel structureel zwakke kustgebieden. Daarnaast biedt selectieve hengelsport aanzienlijke voordelen voor succesvol beheer door gerichte verwijdering. Deze worden helaas volledig genegeerd in de discussie.”
Kabeljauw alleen als bijvangst in de visserij
Naast sportvissers hebben ook beroepsvissers te maken met de nieuwe regeling. Er zal nog steeds geen gerichte visserij op kabeljauw in de Oostzee mogen plaatsvinden; in de regeling voor 2024 is de soort alleen opgenomen als bijvangst. Voor de westelijke Oostzee is in totaal 340 ton bijvangst voorzien, waarvan 73 ton is toegewezen aan Duitsland. In de oostelijke Oostzee bedraagt de bijvangst 585 ton. Het is niet de eerste, maar wel de grootste politieke interventie in de kabeljauwvisserij in de Oostzee tot nu toe. Sinds 2022 geldt er al een vangstbeperking van één kabeljauw per dag en per visser, evenals een gesloten seizoen van 15 januari tot 31 maart. Deze regels worden nu vervangen door een volledig visverbod vanaf 1 januari 2024.
Bron: Blinker.de.