Savage Gear Heilbot Festival – Dag 2

JORIS NIEUWENHOFF – Niet makkelijk. Zo is de dag volgens iedereen wel samen te vatten. De wind was vanochtend toch iets harder dan voorspeld en ook de richting in combinatie met stroming en golven maakten het een lastige dag. Ronald, Danny en Pieter gingen vandaag naar het westen en hebben in de onderste twee baaien van het eiland Rolvsoya gevist. De oversteek was nog aan de ruwe kant, maar ter plaatse was het beschut en is Ronald erin geslaagd zijn eerste van de week te landen met 114 cm.

Ook Rik, Willem, Dick en Cors zijn overgestoken onder begeleiding van de lokale gids Klaus. Rik eindigde vandaag met een exemplaar van 112 cm. Dus ook daar een redelijk succes, ware het niet dat er verder niet veel anders gevangen werd. Maar dat is altijd een ding bij het vissen op heilbot. Meestal is er dan weinig anders.

De Krijgsmannen zijn naar het zuidelijke deel tussen de twee eilanden door gevaren en hebben daar gevist. Daarna voor de ingang van de westzijde van Havoysund ook op schol en schar en daarna nog naar de noordzijde waar we gisteren waren. Ze hebben een groot aantal kabeljauwen gevangen en wat scharren. Maar de grote platten hebben ze vandaag helaas niet gevonden. Gelukkig zijn vandaag wel hun missende twee koffers gebracht en beschikken ze weer over hun eigen materiaal en de driftzakken. Hopelijk brengt ze dit meer fortuin.

Jos, Richard en Mark zijn vandaag teruggegaan naar de zuidzijde van het noordereiland waar ze gisteren al succesvol waren. En daarna zijn ze bij de westelijke ingang nog op zoek gegaan naar schollen en scharren. Enkel de laatste werden gevonden in een niet overdreven formaat. Mark mocht vandaag ook nog een heilbot bijschrijven van 102 cm.

Mark, Tim, Arjan en Marijn hebben het voor elkaar gekregen om twee heilbotten aan boord te krijgen vandaag. De vis van Mark was klein, maar als eerste heilbot zeker extra mooi en Marijn ving er een van rond de 85 cm. En ook daar zijn we hier blij mee. Ze hebben ook nog gericht gevist op schar en schol, maar dat wilde niet echt vlotten vandaag. Het was ook nog eens erg koud met een noordenwind, een temperatuur van 9 graden maar die voelde aan als 0 graden. Hagelbuien en zelfs op de toppen van de ons omringende bergen is ook de eerste sneeuw al gevallen. Het blijft altijd indrukwekkend dat er in Nederland op dit moment een lekker nazomer wordt beleefd en hier is de winter zijn intrede al aan het voorbereiden.

Maar goed, dan was er nog één andere boot en dat waren Joop en Rob. Deze beide gladiatoren zijn al over de 70 maar gaan ieder jaar vrolijk mee. Vorig jaar hadden ze de smaak van het heilbot vissen al goed te pakken gekregen toen ze meerdere exemplaren wisten te vangen. En dat willen ze dit jaar graag herhalen.

Ik was vandaag de schipper bij hen aan boord en na een valse start met wat drift en vastzitten kozen we voor de twee kleinere zuidelijke eilanden waar we prima driften konden maken. Helaas was de heilbot daar echter niet aanwezig. Op eentje na van 50 cm die zich vergreep aan mijn Berkley Power Sandeel. Daarna vonden we een mooie put van 40 naar 60 meter diepte waar best goed vis vanaf kwam. Niet allemaal even groot, maar toch wel een aantal maatse vissen.

Er waren hier koolvissen, schelvis en kabeljauw en er was doorlopend actie. Rond drie uur stelde ik voor om maar eens langzaam naar huis te varen maar dan wel trollend op heilbot en dat vonden ze een prima plan. Het was niet makkelijk om de boot met een langzame vaart tegen de wind en golven in op de juiste diepte rond 20 meter te sturen, maar na 30 minuten meldde zich toch die ene heilbot die we zochten.

Rob heeft zich kranig geweerd en na een drill van ruim een half uur in de forse golven en harde wind hadden we met zijn drieën de heilbot langs de boot liggen. Met 160 centimeter is dit echt wel een topvangst. Dit gaan beide mannen niet snel vergeten. En ik ook niet. Wat een heerlijke dag en topvangst. Goed gedaan Rob!

gerelateerde artikelen

Instagram