Savage Gear heilbot festival – Dag 4

JORIS NIEUWENHOFF – Leuk is anders, maar altijd nog beter dan binnen zitten. Wind en regen waren vandaag de hoofdrolspelers. O ja, en 18 vissers en 1 begeleider, ik zei de gek.

De wind ging vandaag van 10 naar 100 en dat maakte het erg lastig. We mochten aan de westzijde, net achter het eiland zelf en het deel ten zuiden ervan, vissen. En dat was het. Met windvlagen tot wel 8 beaufort maakte het een hele moeilijke dag. Valwinden, draaiwinden, rukwinden, windhozen, waterhozen, we hebben het allemaal gezien vandaag.

Boten die spontaan omdraaiden en het driftanker en de lijnen in elkaar draaiden. Dan weer een drift naar links en dan naar rechts. Geen moment was de drift hetzelfde. En om 12 uur begon het ook nog te regenen. Echt een topsituatie. Maar er zit maar één ding op: er het beste van maken nu je er toch bent.

Ronald, Pieter en Danny kwamen tot één heilbot van 60 cm op naam van Pieter, die zich vergreep aan de koolvislijn. Tussendoor wat klein grut als kabeljauw, koolvis en schelvis. Maar dat mocht geen naam hebben.

Bij Krijgsman junior een vergelijkbaar verhaal. De pilker onder de koolvislijn werd gegrepen door een heilbot, maar dit was toch echt wel een kunststukje om deze vis te landen met een 60/100 nylon onderlijntje. Het was namelijk een exemplaar van 128 cm. Dat was een serieuze bedoeling om deze vis aan boord te krijgen, maar deze twee zijn voor de duvel niet bang en hebben dit heilbotje wel even gewassen.

Marijn, Arjan, Mark en Tim zijn de ochtend gestart met gericht vissen op schol. Maar na 30 scharren zijn ze het toch iets dieper gaan zoeken en zo vond Mark daar uiteindelijk een mooi exemplaar. Maar daarna was het voor hen toch snel naar binnen en een rondje klaverjassen.

Rik, Willem, Dick en Cors hadden helaas geen driftzak, waardoor de visserij voor hen te lastig was om het aas goed aan te kunnen bieden op diepte. Na een aantal pogingen staakten zij het gevecht rond 11.30 uur.

Rob en Joop zijn vandaag ook op pad gegaan en deze mannen hebben veel vaarervaring. Joop wist vandaag ook zijn eerste heilbot te vangen, terwijl Rob de boot met backtrollen netjes in de wind kon manoeuvreren. Alleen staat Rob op de foto met de vis van Joop.

Ik mocht vandaag aan boord stappen bij Richard, Mark en John. Wij gingen bij de westelijke uitvaart direct naar rechts en achter het eiland zelf liggen. Twee driftzakken uit, waardoor we rond de 1,2 à 1,4 knopen drift hadden. Precies genoeg en niet te veel. Het duurde dan ook niet lang voordat Richard zijn sandeel verorberd voelde worden door de eerste heilbot. Rond de 75 cm, maar na 10 minuten vissen was dat een leuke opsteker.

Het bleef hier echter niet bij. Vijftig minuten later was Mark aan de beurt op de sandeel en nog 15 minuten later John met de aasvis. En zo stonden we binnen het uur op 3 heilbotten. En tussendoor liepen er ook nog wat kabeljauwen van 40 tot 60 cm doorheen. En dat hele spektakel liep door tot 12 uur, waarbij Richard en Mark beiden nog 1 heilbot vingen en het begon te regenen.

Mark had ondertussen nog wel even een sandeel in zijn hand gekregen, die hij zonder blikken of blozen er toen maar helemaal doorheen draaide. Want dan konden we de punt eraf knippen en hem er weer uit draaien. Dat was niet heel makkelijk, maar met vereende krachten is dat gelukt. We hebben hem vervolgens verbonden, een handschoen aangedaan en konden weer lekker verder vissen. Toen kwam de regen en hebben we uiteindelijk na de laatste heilbot van John als vier verzopen maar wel compleet gelukkige badgasten naar huis gevaren en een warme douche genomen.

O ja, en morgen is er weinig wind en schijnt de zon. En dat is geen grap!

gerelateerde artikelen

Instagram