Savage Gear Heilbot Festival – The final

JORIS NIEUWENHOFF – En dan is het alweer de laatste dag. Man, wat gaat dat snel. Het voelt net alsof ik uit de bus ben gestapt en de week begonnen is. Maar niets is minder waar. Vandaag was alweer de laatste visdag. En zojuist hebben we het afscheidsdiner en de prijsuitreiking gehad in het Havoysund hotel.

Maar eerst nog even de laatste dag van vandaag. Na de moeilijke visserij van gisteren was het vandaag zeker niet beter. In totaal slechts 2 heilbotten. Ik ben vandaag met Arie Krijgsman Junior op pad geweest. Senior voelde zich niet helemaal lekker en sloeg een dagje over. Of hij had geen zin om een hele dag met mij op de boot te zijn, dat kan natuurlijk ook 😊.

Het begon goed toen we vrij snel een bericht van Mark kregen van een heilbot van 94 cm. Maar Arie junior en ik hebben een flink aantal hotspots geprobeerd vandaag, maar de stroming en de wind waren onvoldoende waardoor we een drift van 0,2 tot 0,3 knopen hadden en dat is veel te weinig. Dus na wat proberen hebben we zelf maar wat drift gecreëerd en zijn we in de Langfjord gaan trollen op ongeveer 12 tot 20 meter. En daar was het raak.

Op de shad van Arie meldde zich een mooi exemplaar van rond de 130 cm. Deze schone dame dacht na een drill van 5 minuten en de eerste keer dat ze de boot zag, “Toedeledokie and I am out of here” en er volgde een serieuze lange run en aan het einde van de run wist ze ook nog de haak te lossen. En daar sta je dan met wat krachttermen, nog net niet stampvoetend met het besef “en daarom heet het vissen”. Dus doorgaan.

Daarna zijn we wat verder naar het zuiden afgezakt op zoek naar wat stroming en die was er een klein beetje. Maar ook niet overweldigend. Maar dat was wel het moment dat Arie een exemplaar van 87 cm wist te vangen. Eindelijk succes! Maar dat was het dan ook. Bij de andere boten was het niet anders, Ronald vond nog wel een mooie klus kabeljauw waar ze druk mee zijn geweest. De andere boten hadden verder ook geen bijzonderheden te melden behalve misschien de meeuw van Arjan.

En daar sta je dan met al je theoretische overwegingen. De week na volle maan is een van de beste weken om gericht op heilbot te vissen. Maar de praktijk en moeder natuur hebben ons deze week het tegendeel bewezen. Volgens een lokale visser is het weer de laatste tijd zo wisselvallig dat de visserij daaronder te lijden heeft. We zullen het niet weten, maar feit is wel dat we een mooie en gezellige week hebben gehad. De sfeer in de groep was goed en we hebben genoten van de week, de omgeving, grienden, orka’s, zeearenden en ga zo maar door.

En dan is er natuurlijk nog de prijsuitreiking. We hadden deze week twee vissers die de 50 kilo plus heilbotgrens hebben weten te slechten. Dat zijn John Verhaard en Rob de Gast. Beide heren hadden moverende redenen om niet de haven in te springen, maar er waren twee vrijwilligers die hun plek wilden innemen. Tim en Merijn hebben dat op een prima manier opgelost en op deze wijze hebben we toch de havenjump met 2 mannen kunnen doen.

Daarna hebben we genoten van een heerlijk afscheidsdiner met vissoep, rendier en chocolademousse met ijs waarna we allemaal meer dan genoeg hadden gegeten.

Uiteindelijk heeft Arjan Veijer plaats 3 behaald met een heilbot van 127 cm, John Verhaard werd tweede met een exemplaar van 156 cm en Rob de Gast werd 1e met een exemplaar van 160 cm. Zij krijgen respectievelijk een tegoedbon van 100, 200 en 300 euro om hengelsportmateriaal van Savage Gear uit te zoeken om nieuwe visavonturen te beleven. Rob krijgt ook het handgemaakte kunstwerk van een heilbot een jaar thuis als wisseltrofee en als we thuis zijn gaan we die bij hem langsbrengen.

En dat was dan ook het laatste verslag en we hopen dat jullie een beetje hebben kunnen meegenieten van deze mooie visreis en onze avonturen. Denk je na het lezen van al deze mooie verhalen “dat wil ik ook een keer meemaken” neem dan contact met ons op want we hebben verschillende groepsreizen komend jaar.

Vorig artikel

gerelateerde artikelen

Instagram