Raven Noorwegen Festival 2024 (1)

Het Raven Noorwegen Festival 2024 is van start gegaan. Dagelijks een update van de vangsten Up North op Beet.nl

YONI HUBERTS – Dinsdagochtend 15 oktober om 8:15 uur verzamelden wij met 15 gasten bij de check-inbalie op Schiphol voor het Raven Noorwegen Festival 2024 in Saltstraumen. Het hele proces liep voorspoedig en al snel konden we door de security en op weg naar het beloofde land. Na twee vluchten, via Oslo naar Bodø, stond de touringcar ons al op te wachten. En ook alle bagage was zowaar gearriveerd, zodat we na een korte stop bij de supermarkt naar de accommodatie konden: Saltstraumen Brygge.

Nadat we de boodschappen en koffers naar de huisjes hadden gebracht, kon de veiligheidsbriefing beginnen. Pieter, de Belgische gids ter plaatse die hier al drie jaar werkt, deed het woord en Yoni viel in waar nodig. De benodigde papieren werden getekend en we waren klaar om de volgende ochtend direct te kunnen starten.

De stemming zat er ’s avonds bij iedereen goed in, de hengels werden klaargemaakt en de wekkers gezet. Woensdagochtend, boten checken en we konden het water op! Er was slecht weer voorspeld: regen, regen, regen en harde wind! Harde wind was zeker aanwezig, de regen viel gelukkig mee! Wel was het zaak binnen in het fjord te vissen vanwege de wind. Maar ja, dat is het mooie van Saltstraumen. Zelfs met slecht weer kun je hier vissen!

Al snel werden de eerste vissen gevangen. Stein en Thomas gingen weer naar hun “vertrouwde” stekkie, deze twee fanatieke vissers kennen inmiddels de weg wel en weten altijd hun vissen te vangen! Zo ook nu kwam er op een topwater zelfs een mooie koolvis van rond de 70 cm uit. Explosief in het oppervlak, misschien wel de mooiste manier van vissen.

Iwan en Philippe zijn samen met Yoni op pad geweest, voor beide heren de eerste keer Noorwegen en de eerste dag heel veel uitleg gehad: hoe om te gaan met de boot, stek bepalen en de boot neerleggen op de stroming en misschien wel het belangrijkste: veiligheid! Onderschat de stroming hier NIET, we zitten in de grootste en sterkste getijdenstroom ter wereld, waar ruim 400 miljoen m³ water in een tij doorheen gaat. Adembenemend, maar ook het koppie erbij houden! Samen hebben ze rond de 50 vissen gevangen, een topdag!

Jan, Harm en Frank hebben ook een heerlijke dag gehad en allemaal in de vis, eerst bij het vuurtorentje vissen, daarna naar de kleine straumen en tegen de avond nog even voor “de deur”. Jan was zijn “vismojo” op een gegeven moment even kwijt, Harm en Frank beide een kromme hengel, maar bij hem wilden ze even niet bijten…

Heren de Wit, Brokking en Niessing hebben ook hun eerste dag Saltstraumen erop zitten, samen hebben ze al aardig wat viservaring. Ook het zoute is voor hen niet onbekend! De bottom-ship was bij hen zeker favoriet, ze hebben een mooi portie vis gevangen en hier heerlijk ’s avonds van gegeten!

De mannen uit het zuiden van het land, Eertweg, Van Nunen, Liebrand en De Brouwer, konden in de ochtend de vis slecht vangen, gelukkig in de middag ging het bij hen ook goed los! Ze stonden zelfs met vier kromme hengels tegelijk! Vooral koolvis van mooi formaat kwam regelmatig aan boord!

Morgen lijken de voorspellingen goed te zijn, hopelijk kunnen we dan naar “buiten” om op jacht te gaan naar zwemmend wild. Wie weet een mooie grote kabeljauw, pollak of heilbot! Straks nog even gezellig napraten aan tafel en dan gaan de oogjes snel weer dicht. En tegelijkertijd worden we hier getrakteerd op een schitterend schouwspel van het Noorderlicht. Mooie bonus!

Tot morgen!

Yoni Huberts

Raven Hengelsport, Visreis.nl

 

gerelateerde artikelen

Instagram