SIMON TORENBEEK – ‘Go big or go home’; een veel gehoorde term uitspraak in de roofvisserij, waarbij men meestal doelt op het formaat van het kunstaas. Het is tegenwoordig erg populair om met groot aas te vissen, simpelweg omdat men graag zo groot mogelijke vissen vangt. Ik ben persoonlijk van mening dat het gebruik van kleiner kunstaas juist de weg naar een grote vangst vrij maakt. Waarom? Dat zal ik proberen uit te leggen.
Dat ik groot fan ben van het gebruik van wat kleiner kunstaas weten mijn vismaten maar al te goed. Ik spreek nog vaak over een memorabele visdag op het magische Volkerak, waarbij we het gemunt hadden op snoek en misschien wat baarzen. Mijn vismaten waren de hele dag bezig met middelgroot tot groot kunstaas. Ik wisselde veel met wat kleiner kunstaas, en drie keer raden wie die dag zijn PR snoek ving!
Lees het hele artikel NU online
Wat genoemd moet worden is dat het een onwijs taaie dag was. Honderden worpen op mooie spots bleven compleet onbeantwoord. Uiteindelijk begon ik met een shadje, gerigd op een 15-grams loodkopje de
eerste contacten met vis te krijgen.
Allemaal mis, maar ik zat in elk geval op de goede weg. Tot het moment dat ik ineens een subtiel tikje voelde en aansloeg op beton. Vis! Een chaotisch gevecht ontvouwde zich en ik kon mijn ogen haast niet geloven toen we de vis voorzichtig op het meetlint legden; 128 prachtige centimeters! En dat op een shadje van 10 centimeter, gevist aan een 20-grams spinhengel.
WAARDEVOLLE INFORMATIE
Uiteraard komt de uitspraak ‘Go big or go home’ niet uit de lucht vallen. Groot kunstaas (25 cm+) kan bijzonder effectief zijn om specifiek de mega-snoeken te vangen. Niet alleen omdat het veel meer opvalt en natuurlijk een grote hap is voor een grote vis, maar ook omdat je simpelweg de kleinere snoeken wegfiltert.
Hierdoor ga je automatisch gemiddeld grotere snoeken vangen, al zal dit bijna altijd ten koste gaan van de aantallen die je vangt. Zelf vis ik dan ook af en toe met groot aas, zeker als we bijvoorbeeld specifiek op grote snoek trollen met grote linethrough swimbaits. Of natuurlijk het pelagisch vissen op grote snoek en snoekbaars; dan zit er standaard een Sick Vamper van 22 centimeter aan de speld.
Wat ik echter mis bij het vissen met groot aas is informatie over wat de vissen die bewuste dag precies willen. Actief of juist rustig gevist kunstaas? Felle kleuren of natuurlijke kleuren? Diep tegen de taluds en aasvis, of juist tegen de planten aan? Hardbait of softbait? Subtiele beweging of juist veel herrie maken? Juist als je met wat kleiner kunstaas vist, krijg je sneller antwoord op deze vragen.
ELKE DAG WEER ANDERS
Het is in mijn ervaring zo dat elke dag weer een andere dag is. Elke dag kan iets anders het beste werken om vis te vangen. Het vissen (zeker op groot water!) is dan ook een soort puzzel, waarbij tientallen, misschien honderden factoren van invloed zijn op de visserij.
Natuurlijk zijn er stekken en technieken die (bijna) altijd werken, maar wil je echt scoren en nog meer kans maken op die ene grote droomvis moet je zo veel mogelijk
puzzelstukjes zien te leggen en de code van de dag proberen te kraken. Juist dat vind ik ook heel erg leuk.
Veel technieken proberen, informatie terugkrijgen van de vis over wat wel en niet werkt. Aanpassen, tweaken en scoren! In theorie klinkt dit natuurlijk fantastisch, maar hoe ga je hier nu praktisch gezien mee aan de slag? Dat zal ik proberen uit te leggen.
POWERVISSEN ALS ZOEKMETHODE
Ten eerste is het uiteraard prioriteit nummer één om erachter te komen waar de (actieve) roofvissen zich ophouden op dat moment. Zeker op groot water kan dat nog wel eens een uitdaging zijn. Liggen de vissen diep? Op de taluds? Tegen of in de planten? Op sommige wateren is ook de helderheid een belangrijke factor om naar te kijken.
Is door stroming of wind de ene kant van het water heel troebel, maar heb je het gemunt op bijvoorbeeld baars? Dan wil je uiteraard helderder water hebben, en zoek je dus eerst een area met de juiste waterkleur.
Bij het gericht vissen op snoekbaars is dat vaak juist andersom, dan heeft iets troebeler water de voorkeur. Om snel de juiste plekken met actieve roofvis te vinden, begin ik vrijwel altijd de dag met ‘powervissen’: snel en agressief gevist kunstaas waarmee je snel grote stukken van het water afvist op zoek naar wat actieve rovers.
Denk aan 9 tot 12 centimeter lange shads op loodkoppen tussen de 10 en 18 gram, afhankelijk van wind, stroming en diepte. Daarnaast zijn bijvoorbeeld lipless crankbaits, blade baits, diepduikende plugjes, kleine spinnerbaits en chatterbaits super bruikbaar voor het powervissen.
Met deze selectie aan kunstaas kun je eigenlijk al een hele dag vullen met
wisselen, tweaken en uitproberen. Met shads heb je uiteraard veel keuze uit modellen, kleuren en zelfs geuren.
CHATTERBAITS
Om nog wat meer tumult onder water te creëren houd ik ervan om met een chatterbait aan de slag te gaan. Ik pak hiervoor graag een wat zwaardere chatterbait van zo’n 14 tot
21 gram, met een compacte schoepstaartshad als trailer.
Hierdoor kan ik het kunstaas snel en agressief door de planten rossen zonder al teveel wier te pakken. Door een compacte aanbieding te gebruiken met een shad van maximaal 9 centimeter als trailer kom je weg met de enkele haak van de chatterbait zonder stinger. Hierdoor zal je dus weinig plantenhaken, maar wél de meeste aanbeten verzilveren.
Ditzelfde principe geldt voor kleine spinnerbaits, die ik graag gebruik voor powervissen op het ondiepe en rond structuren en planten. Ik zorg voor een opvallend maar compact geheel, waardoor de inhaking vaak veel beter is dan wanneer je een spinnerbait gebruikt met grote spinnerbladen en een flinke trailer.
BLADE BAITS EN LIPLESS CRANKBAITS
Ben ik aan het powervissen net buiten de planten en structuren, bijvoorbeeld op een talud of tegen stenen randen, gebruik ik erg graag lipless crankbaits (ratelaars) of dieplopende plugjes. Hiermee vis je ook snel heel snel een groot gebied uit op zoek naar actieve roofvis.
Een groot voordeel van dit soort hard, klein kunstaas, is dat het vaak voorzien is van twee vlijmscherpe dregjes. Dus bij een aanbeet is de kans op inhaking erg groot. Lipless crankbaits zijn altijd zinkend, waardoor je ze kunt laten afzinken naar de bodem en vervolgens kunt binnen jiggen (ophalen en telkens weer naar de bodem laten zakken), rustig binnendraaien of in een afwisselend tempo binnenspinnen. De diepduikende plugjes die ik meestal gebruik zijn meestal drijvend, met een flinke duiklip die je na het inwerpen eerst op diepte moet draaien, en vervolgens tegen of nabij de bodem weer terugvist.
VAN POWER NAAR FINESSE
Heb ik vervolgens met dit agressieve powervissen een beeld gekregen waar de vissen zich op dat moment ophouden, hou ik er heel erg van om over te schakelen op een wat meer precieze ‘finesse’ techniek.
Vaak is dat een wat rustigere aanbieding om een specifieke stek echt secuur af te vissen. Wat ik graag doe is vissen met een licht loodkopje van zo’n 5 tot 7 gram, met een shadje met een wat subtielere staartactie.
Maar ook het vissen met een twitchbait, twitch jig, ned rig of c-rig en spintail is een goede manier om een stek uit te kammen. Dit zijn allemaal technieken waarmee je niet heel snel grote lappen water bestrijkt, maar waarmee je veel langer en met een rustigere, natuurlijkere presentatie op de hotspot kunt blijven vissen.
EFFECTIEVE AANPAK
Niet zo lang geleden ervaarde ik weer eens hoe effectief deze aanpak is. Op één van de grote wateren in zuidwest-Nederland waren we al een paar uur op zoek naar de sleutel tot
succes. Zoekend naar de baars visten we de taludranden af met lipless crankbaits en blade baits.
Toen ik na een aantal uren eindelijk de eerste aanbeet kreeg, zijn we op de stek
blijven vissen en onze aanbieding gaan aanpassen. Uiteindelijk kwamen we uit bij de c-rig met een kleine grondel-imitatie als aas, ondanks dat het water zo’n twintig graden was!
Juist een rustig vibrerend shadje dat rustig over de bodem schuifelde; dát wilden ze hebben daar! We beleefden even een gekke twee uurtjes, waarbij meer worpen wél een aanbeet opleverden dan niet. We vingen tientallen baarzen, waaronder een twaalftal 45+
exemplaren.
Uiteraard zijn dit soort ervaringen meer uitzondering dan regel, maar ik geloof er heilig in dat je met een vergelijkbaar plan gewoon veel meer en ook grotere vissen gaat vangen. Met kleiner kunstaas krijg je sneller en meer informatie over waar de vis ligt en wat ze willen.
Door op de juiste manier bij te sturen met je kunstaaskeuze en je aanbieding ga je uiteindelijk meer en grotere vissen vangen. Ik hoop in elk geval dat ik je met dit artikel een beetje heb wegwijs gemaakt in de wereld van de kleine kunstaasjes, en de opmerkelijke resultaten die ermee te boeken zijn!