RAYMOND HAKKERT – Zo naar buiten kijkend staan we alweer met één been inde aankomende winter en veel karpervissers hebben hun spulletjes ondertussen al schoongemaakt en opgeborgen in de winterstalling, wachtend op het voorjaar. Echter, slaan we nu juist niet één van de mooiste periodes over? Want betekent nu niét vissen juist een gemis? De vissen zijn nu op hun mooist en de natuur straalt één en al rust uit. Bovendien zitten de meeste collega’s geruime tijd binnen en zitten ze je daarom maandenlang niet in de weg. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden in deze koude periode, vuurden we op wintercracks Gerrit Ritmeester en Kevin Diederen uiteenlopende vragen af.
Al snel wordt ons duidelijk dat zij helemaal geen tijd hebben om hun materiaal schoon te maken en op te bergen, integendeel! Mottenballen en ‘in het A vet’ komt in hun woordenboek in ieder geval niet voor! Kortom, pak een mok chocolademelk en ga er met de voetjes warm op de kachel lekker voor zitten.
GERRIT RITMEESTER
Wanneer begin jij met je wintercampagne? Welke stekken hebben daarbij jouw voorkeur en waarom (rustig gelegen qua vissers en drukte of juist obstakelrijk, stroming, diep of ondiep)?
De meteorologische winter loopt in principe van december tot en met februari. De laatste jaren zie je vaak een lange nazomer met hogere gemiddelde temperaturen, waardoor de watertemperatuur langzamer daalt dan vroeger. De eerste nachtvorsten zijn ook verschoven, had je die vroeger nog wel eens begin oktober, nu zie je dat vaker pas na half november tot zelfs in december.
Lees het hele artikel NU online
We kunnen dus langer doorvissen als zijnde najaarvisserij. Ik vis doorgaans gemiddeld één nachtje per week in het hoofdseizoen, wat dan ongeveer doorloopt tot eind november of tot zelfs in december bij echt zacht winterweer. Opvallend is dan wel dat je vooral aan het einde van die periode vooral de grotere vissen vangt!
Het seizoen met nachtvissen begint bij mij tegenwoordig al eind februari na de nachtvorstperiodes. Ik start dan al met nachtjes te vissen op het boezemwater. Ik zoek dan wel de beschutte plekken op, bijvoorbeeld onder woonboten. Toch vang ik ze daar ook op plekken waar ik ze de rest van het jaar vang, onder struiken, bomen, boten of strak tegen de beschoeiing.
Met stroming heb ik slechte ervaringen. Dit is dan in periodes met veel neerslag waarbij in korte tijd veel water moet worden afgevoerd. Op boezemwater kies ik wel rustige stekken uit waar geen andere vissers zitten. Op verenigingswater moet je soms een beetje geluk hebben. Als er al andere vissers aan het voeren zijn ben je snel klaar.
Gaat de (late) herfst bij jou gelijkmatig over in de winter qua voer en stekkeuze?
Ja, ik vis in het hoofdseizoen vaak gedurende een periode op één of twee stekken voor langere tijd. Ik voer dan elke dag en bevis de stekken slechts één keer per week af. Ik vis dan net zo lang door tot de vangsten echt afnemen. Het ene jaar zal dit al half november zijn, maar andere jaren tot ver in december. Ik stap dan over op korte dagsessies met de
methodfeeder op verenigingswater/ cultuurwatertjes.
Op de meeste wateren zit best wel een leuk karperbestand mede dankzij de uitzet van spiegelkarpertjes. Zeker in het begin zijn deze vissen heel gretig en blijven ze bij elkaar zwemmen. Als je ze weet te vinden – vaak liggen ze hutjemutje gestapeld onder een struik of boom dan kan je echt aantallen vangen in korte tijd midden in de winter.
Ik kan mij nog een goed jaar herinneren waarin ik een aantal wekenlang constant goed zat te vangen. Helaas vond men het toen nodig om de kant waar ik tegenaan zat te vissen eens grondig te snoeien. Alle overhangende struiken en bomen werden gekortwiekt. Je snapt wel dat het daarna gelijk over was met de vangsten.
Je vist en voert graag met eigen gemaakt aas, welke samenstelling of smaak heeft je voorkeur bij winterboilies?
In de winter ben ik wel fan van miniboilies. Ik maak ze zelf, maar soms koop ik ze ook wel. Het is toch wel een hoop werk om een paar kilo 10 mm’s te draaien met de hand als je
dat vergelijkt met het draaien van 24 mm’s met de boiliemachine. Qua samenstelling pas ik zomer en winter dezelfde boiliemix toe. Voerhoeveelheden in relatie tot de watertemperatuur vind ik belangrijker.
Verder zijn mijn boilies zo samengesteld dat ze goed verteerbaar zijn, ook in de winter. Flavours gebruik ik zelden. Ik zoek het meer in smaak en geur van melen en natuurlijke vloeistoffen. Voor een vis/vleesmeel boilie, gebruik ik graag kruiden en vloeibare smaakmakers zoals lever, maggi en ketjap. Voor een zoete boilie gebruik ik graag opfokmelk en roompoeders.
Gebruik je graag opvallend aas en waar voer je mee? Boilies of particles of allebei?
Ik voer sowieso pas in het donker, dan heb je al veel minder last van watervogels. Op de meeste wateren waar ik in de winter vis is het troebel. Kleur of fluo voegt dan weinig toe. Als ik ‘s nachts vis, dan voer en ik vis ik graag met zelfgemaakte dumbells van 24 mm bij 15 mm. In de winter sluit je dan witvis bijna geheel uit. Ik wil er graag uitkomen ‘s nachts, maar dan wel voor een karper.
De korte dagsessies vis ik met zelfgemaakte 10 mm boilies of met Mainline Match Dumbell Wafters van 8 mm. Die laatstgenoemden zijn ideaal voor de methodvisserij. Ik gebruik kleine methodkorven van maximaal 30 gram gevuld met 2 mm micropellets. Het leuke aan de methodvisserij is, is dat je toch wat actiever vist en meer bezig bent. Je gooit elk kwartier tot half uur opnieuw in en je hebt ook nog eens leuke ‘bijvangsten’ in de vorm van brasem en zeelt.
Ondersteunende particles voor de dagvisserij om te voeren zijn hennep, blikmaïs en 6 mm pellets. Het voeren wordt dan wel lastiger. Ik voer graag twee of drie plekjes zeer geconcentreerd aan. Dit lukt op afstand tegen de struiken alleen met een Spomb aan een lijngeclipte hengel. Tijdens het vissen zelf voer ik niks los bij, alleen de voerkorf is gevuld.
Hoelang en hoeveel voer je van tevoren en voer je de hele winter door?
Ik voer altijd wel van tevoren met kleine hoeveelheden. In de winter is dat maximaal 250 gram per hengel. Ik voer elke dag, minimaal drie dagen van tevoren. Als het lekker loopt dan voer ik continu door en bevis ik de stek één of twee keer per week.
Heb jij een idee wat de gouden aastijden zijn?
Bij mij zijn de eerste uurtjes vanaf zonsopkomst het beste. Op verschillende wateren vang ik vaak meerdere vissen kort achter elkaar. De aasperiodes zijn kort maar wel krachtig. Als
ik eens een nachtje vis in de winter op boezemwater, dan vang ik toch vaak de vissen echt midden in de nacht, vaak heel verspreid. De vissen hier zijn veel minder gegroepeerd actief dan op afgesloten wateren.
Bij welke watertemperatuur en periode wordt het serieus een taaie bedoening en vice versa?
Januari en februari, doorgaans de koudste maanden, zijn echt het lastigste. Ik vis dan ook veel minder in deze periode. De watertemperatuur zit dan langere tijd onder de acht graden, vaak zelfs maar vier graden. Eind februari zie je de dagen toch alweer langer worden, de zon wordt al krachtiger en de vis wordt actiever. Ik krijg ze zelfs op voerplekjes aan de gang. Dit is dan wel op relatief ondiep water, waarbij de watertemperatuur iets sneller stijgt. De combinatie licht en temperatuur activeert de vis.
Heb je nog gouden (of koude) wintertips?
Wat voor mij een goede indicatie in de winter is, zijn mijn koi in de vijver. Als ze stijf op de bodem liggen weet je al dat het lastig gaat worden. Daarentegen zijn er dagen dat ze actiever rondzwemmen, die dagen moet je zeker op pad gaan! Verder is het belangrijk
je goed te kleden tegen de kou. Een kacheltje is toch ook wel lekker als je eens een nachtje doorvist.