MARCO OREEL – Voor velen vormen ze een ware lekkernij: vers gevangen gebakken scharren of een riante portie kibbeling van wijtingen. Omstreeks half oktober, wanneer de watertemperatuur zakt, arriveren normaal gesproken de schar en de wijtingen aan de Zeeuwse kust, en ze blijven er maandenlang hangen. Veel fanatieke zeevissers gaan in deze periode dan ook op pad om een lekker dagje te gaan zeevissen op deze smaakvolle zeevissen. En ik heb goed nieuws: het vissen op deze wintervissen is echt niet moeilijk en kan gedaan worden door iedereen. In dit artikeltje beschrijf ik hoe en vooral ook waar je terecht kunt.
TACTIEK
Het vissen op schar en wijting is, zoals ik al schreef, dus niet moeilijk. Eigenlijk kan ik de techniek samenvatten in slechts een paar zinnetjes: beaas je haken en bind je aas eventueel goed vast met bindelastiek. Werp zo ver mogelijk in en wacht eventjes. Gemiddeld laat ik mijn onderlijn een kwartiertje liggen. Als je een aanbeet ziet, moet je niet gelijk binnendraaien. Je hebt immers drie haken aan je paternoster zitten en vaak trekt vis weer vis aan. Lekker laten liggen dus en pas na een kwartier “wachttijd” moet je weer gaan draaien. Bij deze manier van vissen wordt het dure visaas goed benut, en je zult zien dat je echt veel meer vis vangt.
Als je dat agenda-technisch kunt, loont het de moeite om je visdagen zorgvuldig te kiezen. Wij vissen in Zeeland vaak over het lage water heen. Dat betekent dat we twee uur voor de kentering van laag water vissen, en dan twee uur erna. We doen dat het liefste niet met springtij en al evenmin met doodtij. Als het te hard stroomt, zijn de vangsten namelijk vaak wat minder. Maar ook met weinig of geen stroming in het water zul je geen emmer vol vangen.
Ook het moment van de dag is een factor om rekening mee te houden. Het komt namelijk vaak voor dat je ’s avonds meer vangt dan overdag. Dat komt voornamelijk door het aasgedrag van de schar en de wijting. Ze jagen vaak achter de garnalen aan, en in het donker komen deze diertjes wat dichter onder de kant. Je hoeft dan geen…