De onmisbare apparatuur

LARS NIEUWENHOFF – Voorafgaand aan elke buitenlandse vistrip is het verstandig om je uitvoerig in de visgronden ter plaatse te verdiepen. Dit bepaalt namelijk vaak het succes van je vistrip, ongeacht of het nu Denemarken, Schotland of Noorwegen betreft. Thuis op de bank kun je met internet je trip perfect voorbereiden. De interessante plekken zoals onderwaterbergen, ondieptes, plateaus, steile randen, bodemsoort en wrakken kun je allemaal al markeren. Een gratis hulpmiddel is de website appchart.c-map.com. Hier vind je nagenoeg alle kusten van de wereld. Sommige delen zijn echter wel geblurd: daar moet je een betaalde versie voor aanschaffen.

Specifiek voor Noorwegen kun je terecht op kart.kystverket.no. Klik linksonder op de knop “Bakgrunnskart” en kies daar de optie “Sjokart”. De rest is een kwestie van scrollen en inzoomen. Naast deze gratis tools zijn er ook betaalde apps verkrijgbaar, zoals van Navionics en Garmin. Deze interactieve zeekaarten staan op je smartphone of tablet. Erg handig, want je kunt er je eigen database met stekken mee aanleggen. Goed voorbereid op reis gaan is de helft van het werk.

De andere helft gebeurt ter plaatse: het juiste gebruik van de plotter of dieptemeter. Zelf gebruik ik altijd de combinatie van mijn smartphone met een betaalde app en de plotter met dieptemeter op mijn boot. Dit apparaat is misschien wel het belangrijkste onderdeel op de boot. Je kunt er immers alle benodigde ‘visserij-informatie’ uithalen en het kan je ook weer veilig terug naar huis brengen. Het is dan ook van het hoogste belang dat je tijd investeert om dit apparaat onder de knie te krijgen.

Hoe leuk het ook is om direct het water op te gaan om te vissen, investeer toch maar eerst enkele minuten om het apparaat goed in te stellen en te begrijpen. Om te beginnen zet ik altijd het apparaat aan. Als de functie ‘sporen volgen’ is ingeschakeld, zie je direct op welke stekken de vorige gebruikers van de boot hebben gevist. Handige informatie, zeker als je ziet dat bepaalde stekken vaak zijn uitgekamd.

Daarnaast zie je meestal ook wel ‘waypoints’. Dit zijn vaste gemarkeerde plekken, vaak omdat daar in het verleden goede vangsten zijn geweest. Die plekken bieden over het algemeen al een hogere ‘vangstgarantie’ dan andere stekken, al kunnen deze stekken seizoensgebonden zijn. Vervolgens stel je het apparaat middels de menuknop in op Nederlands. Daarna kies je de juiste soort kaart. Er is namelijk verschil tussen de kaart voor navigeren (zeekaart) en die voor het vissen (viskaart met dieptelijnen).

Stel nu de dieptemeter in, waarbij ik altijd het ‘geluid’ en de ‘vissymbolen’ uitzet. Soms zie je immers geen vis en vang je ze wel, en soms staat je beeldscherm helemaal vol met vis en word je gek van de signalen. Bij de meeste apparaten is het mogelijk om een gesplitste weergave te kiezen; kies dan de viskaart en de dieptemeter. Dit is ideaal, want je kunt dan de beweging van de boot zien als gevolg van wind en/of stroming en het bodemverloop. Je weet dan precies of je de goede lijn afvist.

Als kapitein zorg je er tijdens het vissen voor dat je altijd het apparaat kunt zien en de juiste beslissing kunt nemen over doorvissen of verkassen! Uiteraard geven we alle Visreis.nl-gasten bij een groepsreis ter plaatse een instructie in het gebruik van de plotter/dieptemeter en helpen we met het instellen. Als je zelf hebt geboekt, is het verstandig om de viskampleider om assistentie te vragen. Succes en #jointheclub!

gerelateerde artikelen

Instagram