Boven water ziet alles er idyllisch uit, zoals gewoonlijk. Maar onder water is er nauwelijks nog leven in de Deense Vejle Fjord. Dit meldde de FAZ.
Door Andre Pawlitzki
Schijn bedriegt: aan de oppervlakte is alles normaal, maar onder water is in Vejle Fjord een zuurstofloze waterlaag ontdekt. Volgens onderzoekers is de ineenstorting van Vejle Fjord slechts het topje van een ontwikkeling die ook andere gebieden in de Oostzee zal treffen.
Tijdens het in kaart brengen van de fjord verzamelden de onderzoekers meer dan 70 uur filmmateriaal. Het resultaat: er werd slechts één vis ontdekt. Dit schokte wetenschappers, omdat zuurstofvrije zones zonder enige vorm van leven voorheen alleen bekend waren van grote dieptes. Nu worden zulke zones echter ook vlakbij de kust gevonden.
Dit betekent dat het ecosysteem volledig ontspoord is. De redenen zijn divers: ze variëren van opwarming door klimaatverandering tot nitraatlozingen tot overbevissing en het afsterven van zeegras.
Welke tegenmaatregelen kunnen worden genomen?
Door mosselen te kweken, zeegras te planten en stenen in de fjord te plaatsen, willen de Denen reageren en zo redden wat er nog te redden valt. Ook mensen uit Duitsland zijn bij deze projecten betrokken. Alleen door de inzet van velen is er hoop dat het Vejle Fjord ooit weer een gezond water wordt.
Lees het FAZ-artikel hier: Dode zee.
Bron: Blinker.de