PASPOORT

Naam: Herwin Kwint
Woonplaats: Beilen, Drenthe
Werk: Legionella Inspecteur bij Kalsbeek B.V Tynaarlo

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Waarschijnlijk is dat al 40 jaar geleden. Ik ben nu 47 dus op zeer jonge leeftijd ving ik mijn eerste voorntjes en baarsjes. Mijn vader is nog steeds fanatiek sportvisser, hij nam me op sleeptouw.

Visserslatijn met Herwin Kwint Effectief vissen

Het begon waarschijnlijk ooit met een voorntje, en die soort vind ik nu nog steeds fantastisch!

Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?

De basis heb ik van mijn vader geleerd. In mijn jeugd was hij mijn voorbeeld. Toen ik een jaar of 15 was, kocht ik het boek Carp Fever van Kevin Maddocks. Hij was absoluut mijn held. Ook heb ik altijd de Engelse wedstrijdscene gevolgd en in het bijzonder Will Raison.

Will Raison heb ik altijd wel gevolgd, echt een interessante visser!

Kun je iets vertellen over je eerste vis?

Eigenlijk niet, dit is gewoon te lang geleden en het zal een voorntje geweest zijn. Wat ik me echter zeer goed herinner is mijn allereerste karper. Dit was op de Brunstingerplas nabij het dorp waar ik woon. Ik was een jaar of 13. Precies weet ik het niet meer. Ik ving de vis aan een bal roggenbrood. Ook weet ik nog dat ik na de vangst in hoog tempo naar huis fietste om mijn ouders te halen. Ik was werkelijk helemaal buiten adem en in alle staten. De vis was maar een halve meter, maar het was er eentje met impact.

Visserslatijn met Herwin Kwint Effectief vissen

Een groot deel van mijn vissersleven ben ik enorm fanatiek karpervisser geweest!

Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?

Goede vraag! Zonder doelen ben ik compleet stuurloos en komt van mijn hele visserij niets terecht. Lukraak maar wat aanklooien is echt totaal niets voor mij. Mijn doelstellingen zijn op te splitsen in drie hoofdstukken: Mijn techniek en tactiek aanscherpen, de 100 kilo target of een grote bonusvis (specimen hunting).

“Dat lijkt wellicht heel knullig en onbenullig, maar ik ga hier best ver in!”

Veranderen

Mijn meest belangrijke doelstelling is om iedere sessie iets nieuws te proberen en bij te leren. Dat lijkt heel knullig om zo te zeggen, maar ik ga hier best ver in. Het is hierin niet een kwestie van een ander merk lokvoer of kleur boilie proberen, want dat zegt me niets. Wanneer je niet verandert en bijleert, roest je vast. Een klein simpel voorbeeldje hierin is dat ik mezelf eens een periode heb gedwongen om alleen met zoete mais te vissen en mezelf niet liet verleiden om casters, maden of wormen te gebruiken. Zoete mais vraagt om aangepaste montages, voermethodes en denkwijze. Je aas leren vissen is zo ’n typische doelstelling. Een doelstelling maakt je beter en geeft je nieuwe inzichten (die anderen mogelijk niet hebben). Ieder detail uitmelken en verbeteren geeft me veel meer voldoening dan zomaar wat platten vangen. Wel typisch, ik kan niet zomaar op een zondagmiddag een hengeltje uitgooien en maar zien wat er gebeurt. Er moet een plan zijn.

Visserslatijn met Herwin Kwint Effectief vissen

Zonder doelen is er geen visserij voor Herwin Kwint!

Extreem veel vangen

Afgelopen jaar heb ik me zelf als doelstelling gesteld om zoveel mogelijk op een plek te vissen waar ik nog nooit eerder heb gevist. Je weet dan van te voren dat je nooit het maximale gaat vangen, maar mijn techniek werd dat jaar alsmaar breder en breder en je kunt veel sneller verbanden leggen die je helpen als het er echt op aan komt. En dat brengt me bij de volgende doelstelling; extreem veel vangen. De target is dan minimaal 100 kilo witvis tijdens een sessie. Zo’n vijf keer per jaar probeer ik dit te realiseren en dan wordt er niets nieuws geprobeerd. Alles op safe en ik laat dan niets aan het toeval over. Ook het vangen van een zo groot mogelijke zeelt, brasem en vooral voorn kan me bezig houden. Zeldzaam grote vissen zwemmen niet overal en het verbreed je horizon omdat je heel andere keuzes moet maken in het te bevissen water. Al met al bepalen deze doelstellingen ook mijn seizoensindeling.  Deze indeling bepaal ik in grote lijnen, want vaak bepaal ik pas een dag van te voren waar ik ga vissen. Het actuele weerbericht is hierin leidend.

Visserslatijn met Herwin Kwint Effectief vissen

Ik laat me vaak leiden door het weerbericht!

Welke sessie of vangst is het je meest bijgebleven?

Dat is de vangst van mijn laatste karper op het Oranjekanaal. Dit was in 2009. Het moet ergens in 1990 geweest zijn dat ik deze kolos zag zwemmen aan het oppervlakte. Een reusachtige, herkenbare vis. Het kanaal in kwestie heb ik knetterhard bevist. Alle karpers kreeg ik gevangen, maar eentje niet. Duizenden uren heb ik gevist aan de oevers van dit kanaal. Bijna 30 jaar later stond ik oog in oog met deze kolos. Ik wil de vangst nog eens mooi beschrijven, want dit is een ongeloofwaardig, niet te bevatten verhaal. Na deze vangst had ik alle karpers in de wijde omgeving gevangen en was er geen focus meer. Mijn eerste en mijn laatste karper waren de mooiste vangsten uit mijn leven als karpervisser. Het moest zo zijn.

Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Als ik zo vrij mag zijn zou ik graag het beste wat ik heb meegemaakt met jullie willen delen. Dit is namelijk het noodweer op 6 juni 1998. Tegen alle waarschuwingen in ging ik die dag vissen. Het weer was extreem. Het stormde, het hoosde, het was gewoonweg niet te doen. Verbeten viste en ving ik voort, de karpers waren echt los die dag. Aan het begin van de avond ging de beer pas echt los. De hemel ging volledig open en kort bij sloeg de bliksem in. Ik moest alles abrupt achter laten en vluchtte naar mijn auto. Omdat ik die avond niet kon vissen belandde ik in de kroeg. Die avond leerde ik mijn vrouw kennen. Dit jaar zijn we al 20 jaar samen en hebben we twee fantastische kinderen. Ik vraag me vaak af wat er gebeurd was als het die avond geen noodweer was geweest…

Visserslatijn met Herwin Kwint Effectief vissen

Heel vaak vraag ik mezelf af hoe mijn leven eruit zou zien als het die ene avond niet gestormd had.

Wat is jouw favoriete visserij?

Met zo licht mogelijk materiaal zo groot mogelijke vis vangen. Momenteel vang ik aan licht feedermateriaal toch bizar grote vissen en dat ga ik nog wel een poosje volhouden denk ik.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Ik heb mezelf al meerdere keren gehaakt en niet met een lullig haakje, nee met zo ’n serieuze karperhaak met weerhaak. De eerste keer was in mijn onderlip, de tweede keer in mijn middelvinger en de laatste is operatief verwijderd in een Frans ziekenhuis tijdens onze gezinsvakantie. Toen had ik ‘em in de wang zitten.

Welke targets, soorten of specimens staan nog hoog op je verlanglijst?

Grote voorns en rietvoorns van 1 kilo plus. Mocht iemand een tip voor mij hebben dan hoor ik het graag. Hier in het noorden zijn ze erg zeldzaam.

Visserslatijn met Herwin Kwint Effectief vissen

Als iemand nog een tip heeft voor het vangen van grote ruis-, of blankvoorns dan hoor ik dat graag!

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Geen idee. Ik zie het niet voor me dat ik samen met Max Verstappen een brasem aan de wal hijs. Daar is wel mee gezegd wie ik als persoon enorm bewonder. Wat een vent!

Lees ook:

 – Visserslatijn met de ultieme allrounder

Brasemperikelen