PASPOORT
Naam: Marcel Pomp
Woonplaats: Huizen
Werk/beroep: IT-er

Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?

Het was in de jaren 70, begin 80. Mijn ouders hadden een moestuin in Emmercompascuum. Elke zaterdag mochten mijn broertje Rene en ik na het werken in de moestuin vissen in het kanaal ernaast. Met onze Albatros telescoophengeltjes van 3 meter (Ik heb m nog) vingen we voorntjes. Geweldig vond ik dat. Later ging ik met pa mee naar viswedstrijden, voornamelijk bij het Zandgat van Jansen in Emmen. Met de paplepel ingegoten dus.

Marcels sportvisroots.

Heb je een voorbeeld, zo ja wie?

Buiten mijn vader, heb ik erg veel respect voor Arnout Terlouw. Wat hij allemaal heeft gevangen is fantastisch. Ook spoorde hij mij aan om eens op zoek te gaan naar de monsters onder de zeelten. Die ik later ook gevonden heb.

Nog steeds vind ik het vaste stok vissen leuk .

Kun je iets vertellen over je eerste vis?

Mijn eerste vis was waarschijnlijk een voorntje, maar dat is misschien een beetje saai. Ik kan wel vertellen dat de eerste vis die ik gemist hebt en echt trauma’s aan over heb gehouden een zeelt moet zijn geweest. Ik kreeg ze niet te pakken. Jaren later specialiseerde ik mij erin.

Zou het destijds een zeelt zijn geweest?

Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?

Een paar jaar geleden viste ik het hele jaar door, nu iets minder. Maar als je me een visjaar geeft, zou dat er als volgt uitzien. Januari t/m februari doodaasvissen op snoek en snoekbaars (En dan met name slepen met dobbers achter de boot). Die dobbers achter je boot zien verdwijnen geeft en enorme kick.

“Soms kom ik de spinhengel tegen in de schuur. Bij ons stikt het van het polderwater en dat is ook een prachtige bezigheid.”

Maart is meestal een goede tijd om op Brasem en vroege zeelt te vissen. April t/m juni is het zeelt wat de klok slaat en sinds een jaar staat ook kroeskarper op het lijstje. Juli t/m september riviervissen op barbeel en wat dichterbij huis mag ik graag een uitstapje maken naar ruisvoorn. Oktober t/m december, lekker weer snoeken en snoekbaarzen, een dagje havenvisserij met de vaste stok vind ik ook fantastisch. Soms kom ik de spinhengel tegen in de schuur. Bij ons stikt het van het polderwater en dat is ook een prachtige bezigheid.

Dan feederen op de Rijn, daarna…

…op snoek met dood aas. allrounden ten top.

Welke sessie of vangst is het je meest bijgebleven?

Ik ben echt jaren op zoek geweest naar mijn eerste 60’er zeelt, maar het mocht niet lukken. Tot 57 cm hebben ze in mijn net gelegen, totdat daar ineens een monsterlijke vis op de kant kwam. In 2011 ving ik een zeelt van maar liefst 63 cm en 4070 gram. Ik heb werkelijk waar een vreugdedansje met een lokale karpervisser gemaakt om het te vieren. Wat was ik gelukkig. Die zeelt is heel even het Nederlands record geweest. Wat geweldig vond ik dat en een kroon op m’n werk.

Een vis die me altijd bij zal blijven.

Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Ik wilde eens een nachtje aan een water doorbrengen en alle hengels lagen in. Totdat er rond 22:00 uur een man met zijn fiets, inclusief fietstassen, naast me kwam zitten om een praatje te maken. De man bleek net vrijgelaten te zijn en vertelde in geuren in kleuren dat hij blij was weer aan de andere kant van de muren te zijn. 10 jaar had hij gezeten!

Ik kon hem maar niet duidelijk maken dat ik nou wel ff rustig wilde vissen, maar ja, vertel dat maar eens aan iemand die net uit de gevangenis komt.”

Uit zijn fietstas pakte hij zo nu en dan een blikje bier. Ik kon hem maar niet duidelijk maken dat ik nou wel ff rustig wilde vissen, maar ja, vertel dat maar eens aan iemand die net uit de gevangenis komt. Ik heb toen mijn verwachtingen overboord gegooid en ben naast hem gaan zitten. Samen hebben we tot 01:30 uur biertjes gedronken, daarna stapte hij op de fiets en ik had het rijk alleen. Ik heb de hengels binnen gedraaid en ben gaan slapen. Kansloos.

Het zeelten vind ik het mooist.

Wat is jouw favoriete visserij?

De zeelterij. Vanaf het moment dat mijn vader zijn eerste zeelt ving, ben ik onder de indruk geraakt van deze machtige vis met de rode ogen.

Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?

Wanneer je bezig bent met je onderlijnen knopen, vind ik het wel handig om eerst een boilie aan je onderlijn te zetten, dan je haak, zodat je precies kunt bepalen hoeveel ruimte je tussen je haak en je boilie wilt hebben. Echter was ik een keer vergeten de haak er aan te knopen, maar al wel vast de onderlijn aan je hoofdlijn te monteren. Ik was natuurlijk weer eens afgeleid. Vlak voor het ingooien, zag ik dat er geen haak aan mijn onderlijn zat. Ja, ja, inpakken en wegwezen, zou ik zeggen 

Ruizers, wat een prachtige vissen!

Welke targets, soorten of specimens staan nog hoog op je verlanglijst?

Mijn targets voor dit jaar zijn:
– Brasem van 70+
– Brasem van 5+ kg
– Zeelt van 4+ kg
– Kroeskarper
+Even een korte uitleg. Ik heb veel brasems gevangen, maar nog nooit een 70+’er of een 5 kg brasem. Een mooie uitdaging voor dit jaar. De wateren zijn inmiddels bekend, alleen moet het nog wel gebeuren.  Dat zou fantastisch zijn.
Als tweede zou ik wel weer eens een zeelt van 4+ kg willen vangen. Ik heb er inmiddels meerdere op mijn lijstje staan, maar dat is toch wel een beste handvol vis hoor. Geweldig.
-Als laatste gaan we weer voor de kroeskarper. Vorig jaar gelukt, dit jaar weer proberen. Een zeldzame, maar oh zo mooie vis.

Ook voor barbeel maak ik graag tijd vrij.

Met wie zou je nog wel eens willen vissen?

Ik zou wel met Arnout Terlouw een keertje willen vissen. Jaren geleden ben ik hem wel eens tegengekomen aan een water en hebben we even leuk gekletst. Van vissen is het nog niet gekomen. Wie weet.

Een jaar, bomvol met targets. Gaat het Marcel lukken?

Lees ook:

Sjors Milder

Ed Stoop

Voor kinderen tot en met dertien jaar is de toegang gratis onder begeleiding van een betalende volwassene.Michiel Pilaar