Afgelopen weekend ging ik een dag op pad met barbeelspecialist Tim Janssen naar de IJssel. Een vorige, gezamenlijke trip de IJssel, ook in oktober, was moeizaam geweest. In het laatste uur vingen we toen nog drie barbelen. Zou het dit keer beter gaan? Het werd een natte dag met twee gezichten… maar eind goed al goed!

 Tekst en foto’s: Arnout Terlouw

Tim zou eigenlijk dit weekend in Engeland zitten, maar die barbeeltrip ging door de Corona-perikelen niet door. Mooie kans om weer eens samen op pad te gaan.  Tim heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. De vangsten van de afgelopen weken zijn behoorlijk goed geweest en volgens hem maken we zeker kans op een paar mooie vissen.

Laat die IJsselbarbelen maar komen!

Madenplakken

Bij het eerste licht zijn we al aan het water en de lucht kleurt prachtig rood/oranje, maar dat duurt maar en kwartiertje. De weersvooruitzichten zijn niet al te best, maar nu is het nog heerlijk weer. Vrijwel windstil waardoor het zelfs lekker aanvoelt ondanks de 13-14 graden. Het stroomt behoorlijk op deze stek en in de nering zien we bij aankomst meteen heel wat activiteit van vis. Voorns gaan we genoeg vangen, zo verzekert Tim mij terwijl hij het voer en het aas klaarzet. Plan is om eerst één hengel met pellets te vissen en de andere, stroomopwaarts met maden.

De tafel is gedekt – laat de barbelen maar aanschuiven! 

De maden krijgen een ‘plakbehandeling’ mee met Arabic Gum van Colmic zodat ze minder snel de korf uitgespoeld worden.

De maden krijgen een ‘plakbehandeling’ mee met Arabic Gum van Colmic zodat ze minder snel de korf uitgespoeld worden. Een halfuurtje later liggen de hengels in, lekker ver de stroming in. In een grote lus vissen, zoals Tim vaak doet (zie https://beet.nl/najaar-barbeel-op-rivieren) is op deze stek nu wel wat lastig. Om de korven op hun plek te houden zijn korven van 150-200 gram nodig.

Voornfestijn

Wat me opvalt is dat Tim zo te zien met behoorlijk lichte, dunne hengels vist. Het blijken de nieuwe Korum X-Calibre Limited Edition te zijn in 12 ft 1.75 lb. “Is dat niet wat aan de erg lichte kant voor die zware korven?” vraag ik Tim. “Nee hoor” zegt hij lachend, “dat gaat best als je deze hengel het werk laat doen!” Even later zie ik hoe die zware korf, gevuld met een mix van 3 mm Cheesy Garlic en Spicy Sausage pellets, moeiteloos tot ver over de stroomnaad in de IJssel belandt.

De nieuwe Korum X-Calibre Limited Edition12 ft 1.75 lb geeft geen krimp bij de zware rivierkorven: zelfs niet van 180 gram!

De tweede hengel ligt nog niet op de steun of op de madenhengel zien we al de nodige tikken op de top. De eerste vis is, zoals Tim al heeft voorspeld, een winde. Daarna wordt een waar voornfestijn met vissen die zich keer op keer gretig op de maden storten. Prachtige voorns van een zo’n 500 gram waar menig wedstrijdvisser jaloers op zou zijn. Maar daar komen wij niet voor… het is wachten op de eerste aanbeet van een barbeel. Die laat echter op zich wachten, te lang…

Prachtige blankvoorns: die zitten er meer dan genoeg!

Nieuwe stek, nieuwe kansen

Na 4 uur vissen zonder barbeel wordt het tijd voor plan B. Het lijkt erop of de barbelen vandaag hier niet thuis zijn en we besluiten toch maar te verkassen naar een andere stek om daar in ieder geval nog uit te kunnen pakken voordat de voorspelde regen naar beneden gaat komen. Een klein uur laten zitten we op de nieuwe stek. De pellets laten we nu achterwege en maden en casters moeten het doen, in combinatie met hennep.

Casters als haakaas zijn top voor barbeel: Tim lijmt ze vast met secondenlijm op de ‘hair’.

Dat lijkt te werken als Tim binnen 10 minuten een echte stuiteraanbeet krijgt op de ‘casterhengel’ die veelbelovend oogt. Tim draait rustig de bocht uit de lijn en dan gaat de top krom – barbeel! Prachtig hoe die hengel buigt, zeker ook onder de kant als de vis nog eens goed gas geeft. Even later kunnen we  de eerste prachtige, lichtgekleurde krachtpatser op de mat bewonderen. De KKH haak maat 10 zit muurvast in de onderlip. Een mooie, dikke zeventiger, dat geeft moed!

Dat geeft moed!

Eind goed al goed!

Terwijl de voorns zich ook hier melden, begint het te miezeren, gevolgd door zeikregen. Dat kan de pret echter niet meer drukken als we de uren daarna nog 5 barbelen vangen en nog twee verspelen. Een losser en eentje door onderlijnbreuk. De rivier zit vol mosselen en langs de kant scherpe stenen en keien en daar is 30/00 fluorocarbon niet altijd tegen bestand… Dat is ook de reden dat Tim met een schuurbestendige hoofdlijn vist van 33/00 (Korum Barbel).

Een dag met twee gezichten: na de stekwissel kwamen er wel een aantal mooie barbelen op de mat.

 

Dit is vragen om een (onder)lijnbreuk… scherpe mosselen genoeg!

Deze zeventiger was blijkbaar naar de sportschool geweest. Eind goed al goed!

De barbelen die we vangen zijn stuk voor stuk prachtige vissen en even heb ik hoop op een tachtiger bij een vis die lang diep blijft mokken in de vaargeul en ook onder de top zich lang niet laat zien. Maar ook dit blijkt een (begin) zeventiger te zijn die blijkbaar naar de sportschool is geweest. Al met al leuke leerzame dag met twee gezichten. Eind goed al goed!

Meer lezen over barbeel?

https://beet.nl/barbeelvissen-in-de-herfst/

https://beet.nl/nachtvissen-op-barbeel/